Spitalele românești s-au înghesuit la accesarea de fonduri europene în perioada pandemiei

5 octombrie 2020 | 0 comentarii |

În doar patru luni, au fost depuse aproape 300 de proiecte de finanțare, a căror valoare a depășit de peste trei ori alocarea inițială.

 

Dacă se poate vorbi și de aspecte pozitive legate de actuala pandemie, în capul listei ar trebui menționată o mai bună dotare a spitalelor din România, datorată faptului că managerii și reprezentanții unităților medicale au căpătat mai multă încredere în accesarea de fonduri europene. O arată datele centralizate la finalul perioadei în care au putut fi depuse proiecte de finanțare europeană pentru dotarea unităților sanitare cu echipamente medicale şi de protecţie în lupta anti Covid-19. Astfel, din luna mai până la finele lui septembrie, nu mai puțin de 297 de proiecte au fost depuse, iar valoarea lor se ridică la 1,25 de miliarde de euro,  sumă ce depășește cu 363% alocarea inițială.

Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, a precizat că „deşi apelul a început timid în luna mai, instituţiile sanitare au înţeles treptat oportunitatea utilizării banilor europeni pentru dotarea cu echipamente medicale şi de protecţie, inclusiv pentru activitatea viitoare. Şi, cel mai important, au căpătat încredere văzând că mecanismul de finanţare funcţionează, este mai suplu decât în mod normal, iar echipele mixte din Ministerul Fondurilor Europene şi din Ministerul Sănătăţii oferă sprijinul promis”.

 

Acesta a mai declarat că din cele 297 de proiecte, 57 au fost înregistrate în sistemul electronic chiar în ultima zi în care mai puteau fi depuse, aceasta fiind data de 30 septembrie. Primele 54 de cereri, în valoare de 163 de milioane de euro, au fost deja aprobate, iar restul proiectelor europene sunt în diverse etape avansate ale procesului de evaluare, autoritățile luând serios în calcul varianta de a solicita o suplimentare a bugetului inițial alocat, având în vedere numărul mare de proiecte depuse.

Lansat pe 15 mai cu o alocare iniţială de 350 de milioane de euro din Programul Operaţional Infrastructură Mare, apelul s-a bucurat de un interes foarte mare din partea unităţilor spitaliceşti, care au înţeles oportunitatea finanţării atât în lupta actuală cu virusul, cât şi în vederea dotării pentru a fi pregătite în eventualitatea unui nou val pandemic”, a mai precizat ministrul Fondurilor Europene.

 

Marcel Bolos

Marcel Boloș spune că, pentru viitorul exercițiu financiar, România va dispune în premieră de un program operaţional dedicat sănătăţii, în valoare de 4,068 miliarde de euro, din care 2,882 miliarde de euro provin din fonduri europene.

Ministrul a explicat că bugetul total al acestui program va fi direcționat către investiţii pentru construirea spitalelor regionale şi infrastructuri spitaliceşti noi, cu impact teritorial major – 1,28 miliarde de euro, servicii de asistenţă medicală primară, comunitară şi servicii oferite în regim ambulatoriu – 235 milioane de euro, servicii de reabilitare, paliaţie şi îngrijiri pe termen lung, adaptate fenomenului demografic de îmbătrânire a populaţiei şi profilului epidemiologic al morbidităţii – 200 milioane de euro, creşterea eficienţei sectorului medical prin investiţii în infrastructură şi servicii – 1,523 miliarde de euro, abordări inovative în cercetarea din domeniul medical – 411,7 milioane de euro, digitalizarea sistemului medical – 214 milioane de euro, măsuri care susţin cercetarea, informatizarea în sănătate şi utilizarea de metode moderne de investigare, intervenţie, tratament – 203,5 milioane de euro. „În vederea construcţiei acestui program, Ministerul Fondurilor Europene a organizat în data 21 august o primă consultare publică, la care au participat 115 reprezentanţi ai asociaţiilor, fundaţiilor, dar şi ai organizaţiilor din mediul academic de referinţă în domeniu. Seria dezbaterilor publice pe baza cărora se va continua discuţia construcţiei programului va fi reluată la sfârşitul lunii octombrie, după ce vor fi primite comentariile Comisiei Europene”, a adăugat ministrul Fondurilor Europene.

 


Adaugati un comentariu


 

*