Șeful DSVSA Buzău, nemulțumit de reacțiile primăriilor față de măsurile de prevenire a bolilor majore

Aceste nereguli sunt consemnate în raportul șefului instituției care va fi prezentat luni în cadrul Colegiului Prefectural.

 

Dr. Laurențiu Adonis Dragnea

Pe ordinea de zi a Colegiului Prefectural care va avea loc luni, cu începere de la ora  10.00, se află și prezentarea raportului privind controalele în trafic efectuate de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Buzău (DSVSA) privind circulația animalelor. Pe lângă datele referitoare la aceste controale efectuate în perioada 18 ianuarie – 18 iulie, în raport sunt incluse și o serie de nevoi și dificultăți cu care inspectorii DSVSA se confruntă în această perioadă. Astfel, pe lângă bugetul insuficient, dotările precare și deficitul de personal – probleme deja cunoscute, care sunt de competența autorităților centrale – se adaugă și alte probleme întâmpinate în activitatea de zi cu zi, unele dintre ele legate de colaborarea la nivel interinstituțional.

În raportul prezentat Colegiului Prefectural, directorul executiv al DSVSA, Laurențiu Adonis Dragnea, se plânge de slaba reacție a unor primării la măsurile și dispozițiile referitoare la gestionarea unor focare de boli majore pe teritoriul județului. Acesta dă exemplul Primăriei Pogoanele care a avut o reacție slabă în cazul focarelor de pestă porcină africană din Căldărăști, care au produs deja pagube însemnate și au un potențial mare de a se extinde.

 

Directorul DSVSA spune că focarele reprezintă o amenințare pentru platforma industrială de creștere a porcilor Glodeanu Siliștea unde sunt crescute cca 85% din efectivele de porcine din sistemul industrial de creștere și îngrășare de pe raza întregului județ. „Primăria Pogoanele nu se achită de responsabilitățile legale în calitate unitate operațională locală, ca parte integrantă din Centrul Local pentru Combatere a Bolilor Buzău,  cu precizarea că doar sancționarea contravențională nu înlătură starea de fapt extrem de delicată”, declară directorul DSVSA.

Acesta reclamă și faptul că anumite instituții direcționează către DSVSA diferite situații care nu au legătură cu activitatea direcției, cum ar fi încălcări ale dispozițiilor legale referitoare la calitatea vieții umane ca rezultat al activităților de creștere a animalelor ori sesizări de disconfort olfactiv sau altele forme de poluare sau riscuri la protecția mediului. tot ca rezultat al activităților de creștere a animalelor.

 

De multe ori, astfel de situații care nu țin de atribuțiile DSVSA sunt direcționate de la serviciul 112. Dintre aceste situații directorul DSVSA menționează ecarisarea de cadavre de animale de pe domeniul public sau chiar din proprietăți particulare, solicitările pentru eutanasierea animalelor sau transportul de cadavre de animale la laborator, în vederea necropsiei.

În ceea ce privește controalele în trafic, efectuate în perioada analizată, acestea au fost în număr de 329, ocazie cu care au fost constatate un număr de 18 neconformități privind transportul animalelor și produselor de origine animală în urma cărora au fost aplicate sancțiuni contravenționale reprezentate de amenzi în valoare de 36.620 de lei, precum și măsuri complementare. Principalele neconformități constatate au constat în lipsa documentelor sanitar veterinare pe timpul efectuării transportului, neefectuarea dezinfecției mijloacelor auto înainte de îmbarcarea animalelor sau produse de origine animală, mijloace auto neînregistrate sau neautorizate sanitar veterinar, animale fără mijloace de identificare aplicate precum și nerespectarea interdicțiilor stabilite de către autorități ca urmare a unor situații epidemiologice cu risc.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*