Focar de pestă porcină africană la o fermă din Zărnești

18 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Peste 1700 de animale urmează să fie sacrificate, iar în zonă au fost instituite restricții pentru circulația persoanelor și a animalelor.

 

Autoritățile sanitar veterinare din județul Buzău sunt din nou în alertă după ce Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală din cadrul  Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală de la București a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) într-o fermă din localitatea Fundeni, de pe raza comunei Zărnești. În fermă sunt crescute 1.750 de animale, care urmează a fi sacrificate, iar cadavrele vor fi  ecarisate, ca măsură de prevenire a răspândirii bolii.

Imediat după primirea confirmării de la București, Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău s-a întrunit azi, prin audio-conferință, și a adoptat planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și a zonelor de restricții.

Astfel, exploatația respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.

 

Animalele din fermă urmează a fi sacrificate, fiind în derulare și o anchetă epidemiologică. La acest moment, pesta porcină africană evoluează în județul Buzău într-o exploatație comercială, două exploatații non profesionale și mai există o suspiciune într-o altă gospodărie individuală. Totodată în mediul silvic, sunt înregistrate 63 de cazuri la porcul mistreț pe raza a 18 fonduri cinegetice.

Autoritățile locale solicită în continuare sprijinul și înțelegerea cetățenilor, chiar și în actuala conjunctură epidemiologică națională generată de pandemia de Covid-19, pentru respectarea măsurilor impuse în zonele cu focare, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau la DSVSA Buzău.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*