Fermierii solicită declararea stării de urgență în zonele afectate de pesta porcină

Aceștia au cerut ca problema să fie pusă în discuția Consiliului Superior de Apărare a Țării, iar ANSVSA să fie trecută de urgență  în subordinea Ministerului Agriculturii.

 

Pesta porcină africană continuă să provoace pagube însemnate în multe zone din țară, iar la acest moment nu se întrevede o soluție pentru ieșirea din criză. Acest fapt ce i-a determinat pe reprezentanții uneia dintre cele mai importante organizații a fermierilor din România să ceară autorităților declararea stării de urgență în zonele afectate și punerea în discuția Consiliului Superior de Apărare a Țării (CSAT) a acestei probleme. Este vorba de Federația Națională Pro Agro, care a solicitat Guvernului o serie de măsuri de urgență pentru a limita pierderile imense pe care fermierii le-au suferit deja de la declanșarea epizootiei. Totodată, reprezentanții fermierilor condamnă modul defectuos în care autoritățile au gestionat până la acest moment situația, precizând că „este inadmisibil ca investiţiile efectuate în sectorul de creştere şi îngrăşare a porcilor din România să fie împinse în pragul falimentului de modul defectuos în care este gestionată această situaţie de criză”.

Principala structură vizată este Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), fermierii acuzând de incompetență și Ministerul Mediului, Ministerul de Interne şi Ministerul Apelor și Pădurilor. „Ne întrebăm oare cum este posibil ca, într-un răstimp atât de mare, de 16 luni de la raportul de audit al Comisiei Europene, autorităţile competente  nu au luat măsurile necesare pentru uciderea mistreţilor precum şi inventarierea exactă a porcilor din cadrul gospodăriilor individuale. Faptul că în prima jumătate a anului 2018 nu a existat inventarierea porcilor din gospodăriile populaţiei, face ca mişcarea animalelor să nu poată fi controlată, fapt ce conduce la propagarea bolii”, se precizează într-un comunicat al federației.

 

Fermierii mai precizează că trecerea responsabilității asupra punctelor de trecere a frontierei, de la nivelul central al ANSVSA, către direcțiile județene a fost o greșeală majoră, care a dus la o gestionare defectuoasă a capacității de control sanitar veterinar la frontieră și a reducerii riscurilor pătrunderii virusului pestei porcine africane (PPA) în țară, ceea ce a făcut ca România să devină vulnerabilă din acest punct de vedere.

În comunicat se mai vorbește și despre contractele existente între Ministerul Apelor şi Pădurilor şi administratorii terenurilor de vânătoare, care contribuie la o creştere de la an la an a populaţiei de mistreţi, fără dovada existenţei unor acorduri în vigoare între Ministerul Apelor şi Pădurilor şi ANSVSA, pentru a inversa această tendinţă.

Nu în ultimul rând fermierii semnalează și o comunicare defectuoasă între Central Local de Combatere a Bolilor şi Unităţile Locale de Decizii, care nu îndeplinesc cu celeritate măsurile prevăzute în Planul de Contingenţă şi astfel, propagarea extinderii virusului în România a devenit una nemaiîntâlnită în UE.

 

Reprezentanţii Pro Agro consideră că fermele comerciale afectate trebuie despăgubite printr-un sistem de pierderi de venit pentru a-şi putea relua activitatea, altfel simpla despăgubire pe cap de animal nu rezolvă problemele economice generate de PPA.  De asemenea, pentru gospodăriile individuale este nevoie de despăgubirea urgentă a porcilor ucişi în focar, pentru a exista certitudinea din partea crescătorilor că statul român îşi respectă angajamentele asumate atât la nivelul UE cât şi la nivel naţional.

În aceste condiții, Pro Agro solicită ca ANSVSA să fie trecută de urgență în subordinea Ministerului Agriculturii, care să coordoneze activitatea agenției, fiind solicitată totodată punerea în discuția CSAT a problemei pestei porcine africane și declararea stării de urgență în zonele afectate, procedură care se face la solicitarea președintelui României, ca urmare a propunerii venite din partea Guvernului.

Cel mai recent raport al ANSVSA cu privire la evoluția epizootiei de PPA indică 725 de focare confirmate până la acest moment în 10 județe din nord-vestul şi sud-estul ţării, respectiv în 156 de localități. Județele afectate sunt Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi şi Ilfov, iar numărul total al porcilor ucişi a ajuns la 117.704, atât în exploataţiile comerciale cât şi în gospodăriile populaţiei.

 


Adaugati un comentariu


 

*