Crucea Roșie a demarat un proiect în sprijinul adolescenţilor din sistemul de protecţie

23 iulie 2021 | 0 comentarii |

Scopul urmărit este  reducerea vulnerabilităţii acestora în faţa violenţei sexuale şi de gen, a traficului, exploatării, violenţei în cuplu şi prădătorilor din online şi offline.

 

România reprezintă ţara cu cel mai mare număr de persoane traficate din Uniunea Europeană, iar 47% dintre persoanele traficate sunt sub vârsta de 18 ani. Procentele cresc la 70% dacă extindem grupa de vârstă la 19 ani. În același timp, datele oficiale arată că 40% din copiii dispăruți din România provin din sistemul de protecţie. Cel mai frecvent, victimele traficului de persoane sunt copiii afectaţi de sărăcie, de lipsa educaţiei, disfuncţionalităţile din familie şi cei vulnerabili din centrele rezidenţiale.

Ținând cont de aceste date, Crucea Roșie a demarat, împreună cu fundația Sensiblu un proiect pentru prevenirea violenţei sexuale şi de gen în rândul adolescenţilor din sistemul de protecţie. Proiectul C.A.R.E. – Courage, Authenticity, Respect, Equality va include 60 de adolescenţi care beneficiază de o măsură de protecţie specială, 20 de specialişti şi 20 voluntari care se vor implica în acțiunile organizate.

Astfel, specialiştii îi vor ajuta pe adolescenţi să identifice formele de violenţă sexuală şi de gen, să evite capcanele agresorilor, să înveţe modele de relaţii egale, bazate pe respect şi cooperare şi să conştientizeze nevoia de sprijin şi cererea acestuia.

 

În cadrul proiectului vor fi organizate sesiuni de training cu specialiştii care lucrează cu adolescenţii din sistemul de protecţie şi cu voluntarii Crucii Roşii, workshop-uri educaţionale cu adolescenţii, activităţi recreative şi o tabără, toate având ca scop familiarizarea cu fenomenul de violenţă sexuală şi de gen, identificarea situaţiilor de acest tip, înţelegerea dinamicii relaţiilor violente şi a celor non-violente, intervenţia în cazurile de violenţă sexuală şi de gen în rândul adolescenţilor, gestionarea comportamentelor dificile ale adolescenţilor.

Coordonatorul proiectului este dr. Sorina Botescu, care a declarat că „aspectul inovator al proiectului este reprezentat de abordarea psihosocială a unei categorii de persoane foarte vulnerabile, dar ignorate în discuţia despre violenţă sexuală şi de gen. Obiectivul nostru este de a educa nu doar beneficiarii direcţi, ci şi personalul din centrele de îngrijire instituţională şi voluntarii Crucii Roşii Române în calitate de reprezentanţi ai societăţii civile Mai mult, educaţia nu se opreşte doar la furnizarea de informaţii, ci şi la crearea unui cadru de învăţare experienţială prin metode psihosociale şi prin crearea unei reţele de sprijin reprezentate atât de voluntari, cât şi de personalul centrelor”.

 

La rândul său, psihologul Claudia Bădica, expert în violenţă sexuală şi de gen, a precizat cu ocazia lansării proiectului că „toţi avem nevoie de a fi văzuţi, acceptaţi, validaţi. Prădătorii speculează aceste nevoi umane, spunându-le tinerilor ce au nevoie să audă şi le oferă iluzia unei vieţi uşoare, în care pot avea tot ce îşi doresc. Ceea ce pare un vis, devine un coşmar în care tinerii îşi pierd dreptul asupra propriei persoane, libertatea de mişcare, libertatea de a fi şi de a decide, intrând într-un abuz continuu, de cele mai multe ori fără ieşire. Riscul de a deveni victime ale violenţei sexuale şi de gen este unul real, demonstrat de statistici, şi rolul proiectului este de a-i ajuta să prevină şi să ceară ajutor dacă se află într-o astfel de situaţie”.

Crucea Roşie şi fundaţia Sensiblu nu sunt la prima colaborare, după ce,  în anul 2016, au implementat în parteneriat proiectul Consolidarea metodelor şi practicilor psihosociale pentru creşterea rezilienţei femeilor victime ale violenţei domestice, finanţat prin programul Drepturi, Egalitate, Cetăţenie/Justiţie al UE.

Acest nou proiect demarat în parteneriat de cele două organizații se va derula până în luna mai a anului viitor.

 


Adaugati un comentariu


 

*