Romanii pot veni in ajutorul sinistratilor din Serbia si Bosnia, prin intermediul Crucii Rosii

Se pot face donatii fie direct intr-un cont deschis special, fie prin SMS sau on-line, sumele obtinute urmand a fi folosite pentru completarea necesarului de alimente, apa, paturi si produse de igiena.

 

serbia (1)Dintotdeauna, romanii, in special cei din vestul tarii au avut o relatie speciala cu vecinii din Serbia si Bosnia-Hertegovina. Ei s-au declarat solidari cu sarbii chiar si atunci cand aviatia NATO i-a bombardat, dupa ce a traversat spatiul aerian al Romaniei, care a permis acest lucru intrucat aspira la statutul de membru al grupului Nord-Atlantic. Noua drama pe care o traiesc acum vecinii nostri, dupa ce Dunarea si-a iesit din matca si a inundat localitati intregi, nu ne-a lasat insensibili. Primii care au venit in ajutorul sinistratilor din cele doua tari au fost banatenii, care s-au mobilizat din proprie initiativa si au contribuit cu tot ce s-a putut. Exemplul lor poate fi urmat de orice roman sensibilizat de drama vecinilor sarbi si bosniaci. Pentru aceasta, Crucea Rosie a lansat un apel umanitar de urgenta pentru sinistratii din Serbia si Bosnia-Hertegovina, punand la dispozitie si cateva instrumente de plata la indemana oricui, prin care pot fi facute donatii.

 

serbia (3)Intr-un comunicat remis de Societatea Romana de Cruce Rosie se arata ca inundatiile din Balcani sunt cele mai grave din acest secol si ca, desi apele Dunarii au inceput sa se mai  retraga, provoaca in continuare pagube incomensurabile, lasand pe drumuri mii de oameni. In aceasta situatie, Crucea Rosie a lansat un apel umanitar de urgenta, creand totodata posibilitatea oricui doreste, sa faca donatii in contul sinistratilor din cele doua tari. Cea mai simpla metoda de a dona este trimiterea unui SMS la numarul 8829, mesaj ce va fi taxat cu doi euro, care vor ajunge in contul destinat sinistratilor. „Nu se va percepe TVA pentru donatiile de pe abonament, iar in retelele Cosmote si Orange, pentru cartelele preplatite, TVA-ul a fost retinut la achizitionarea creditului. Nici  pentru donatiile de pe cartele preplatite in reteaua Vodafone, utilizatorii nu platesc TVA”, se precizeaza in comunicatul remis de Crucea Rosie.

 

serbia (2)Pentru donatii mai mari, atat in lei cat si in euro sau dolari americani, doritorii pot accesa site-ul www.crucearosie.ro, urmand apoi pasii indicati acolo. Totodata, donatii pot fi facute si direct in contul „Inundatii Balcani” deschis de Crucea Rosie Romana: RO48BRDE410SV17672254100.

Crucea Rosie Romana a pus la dispozitia celor care vor sa sustina apelul umanitar de urgenta numerele de telefon 021.317.60.06 si  0743.042.252, unde pot solicita informatii suplimentare.

Sumele colectate vor fi folosite pentru completarea necesarului de alimente, apa, paturi si produse de igiena. Din depozitul central al Crucii Rosii au fost deja directionate catre zonele afectate produse de prima necesitate, printre care  500 de  saci de dormit, 200 de paturi si 100 de perechi de  cizme.

 

serbia-4Conform ministrul bosniac de Externe, Zlatko Lagumdzija, peste un sfert din populatia de patru milioane de locuitori a Bosniei a fost afectata de cele mai grave inundatii ce au lovit Balcanii in ultima suta de ani. Aproximativ 100.000 de case si alte cladiri nu mai sunt utilizabile si aproximativ un milion de persoane nu mai au acces la apa potabila. Bilantul oficial al inundatiilor din Serbia, Bosnia si Croatia indica 39 de morti, dar alte persoane sunt date in continuare disparute. Oficialul bosniac a mai precizat ca inundatiile reprezinta cea mai mare catastrofa cunoscuta vreodata de tara sa si ca distrugerile sunt mai mari decat cele din timpul razboiului.

La randul sau, consulul Serbiei la Bucuresti a declarat ca „Serbia trece prin cele mai grave inundatii inregistrate vreodata. Situatia este mai grava decat se poate imagina. Mii de persoane sunt evacuate, dintre care multi inca asteapta evacuarea. Serbia primeste ajutoare din strainatate, dar este nevoie de mult mai mult. Suntem recunoscatori Crucii Rosii Romane pentru suportul oferit, precum si acelor persoane care au contactat direct Ambasada Serbiei pentru a-si oferi ajutorul si donatiile”.

 


Adaugati un comentariu


 

*