Donațiile pentru Banca de Alimente au crescut considerabil după relansarea programului de către Crucea Rosie

13 februarie 2020 | 0 comentarii |

În noua formă, programul derulat de Crucea Roșie Română și susținut de două rețele de hypermarket-uri își propune să încurajeze românii să doneze constant alimente greu perisabile.

 

După cum Sanatateabuzoiană.ro a relatat la finele lunii noiembrie a anului trecut, Crucea Roșie a relansat programul Banca de Alimente, care se derulează începând cu luna decembrie 2019 sub sloganul „Banca pentru Altcineva”. Pe lângă scopul principal – acela de a sprijini cu alimente familiile nevoiașe – programul în noua sa formă își propune și să îi încurajeze pe români să facă food banking, adică să doneze constant alimente de bază. În cei zece ani de la lansarea programului Banca de Alimente, peste 200.000 de familii au beneficiat de ajutor, însă la momentul actual, 40% din populaţia României trăieşte sub nivelul pragului de sărăcie, astfel că s-a decis că este imperios necesar ca programul să fie dus mai departe. „Statisticile dureroase ne arată că, anul trecut, un sfert dintre români trăiau cu mai puțin de 9 lei pe zi, iar grija constantă a zilei de mâine le face pe aceste persoane extrem de vulnerabile. Ne propunem ca după 10 ani de la lansare să avem mai multe donații, să putem ajuta cât mai multe familii în nevoie, dar mai ales să dezvoltăm obiceiul de a dona constant pentru cât mai mulți români” a declarat recent Ioan Silviu Lefter, directorul general al Crucii Roșii din Română

Partenerii principali ai Crucii Roșii în derularea programului sunt Carrefour România și Mega Image, care au amenajate în incinta magazinelor spații în care clienții și nu numai ei pot dona alimente de bază greu perisabile, care sunt colectate periodic și distribuite celor ce au nevoie. Totodată, în magazinele celor două rețele sunt semnalizate la raft alimentele potrivite pentru donare.

 

Schimbarea denumirii programului din Banca de Alimente în Banca pentru Altcineva a fost de bun augur, constatându-se o creștere a cantității de alimente donate încă din prima lună după rebranduire. Astfel, pe parcursul lunii decembrie a anului trecut, 14.500 de kilograme de alimente de bază greu perisabile au fost donate, cantitate egală cu jumătate din totalul donațiilor întregului an 2019. Alimentele donate pe parcursul lunii decembrie au fost colectate și distribuite unui număr de 2.150 de familii nevoiașe, asigurându-le necesarul pentru alimentația zilnică, timp de o lună.

Pachetele oferite persoanelor nevoiașe au o greutate de 12 kilograme și conțin doi litri de ulei, un kilogram de zahăr, câte două kilograme de făină și mălai, un kilogram de orez, o pungă de paste făinoase, 4 conserve de carne sau peşte, conserve de legume, biscuiți și alte produse alimentare greu perisabile. Un astfel de pachet pachet acoperă nevoile de hrană ale unei familii formate din trei membri pentru o lună și au o valoare medie de 95 de lei.

 

Despre implicarea în acest program, Adrian Nicolaescu, vicepreședinte marketing, comunicare și sustenabilitate al Mega Image, a declarat că „Banca pentru Altcineva este un proiect important, pe care îl susținem, și care reușește să ofere persoanelor în nevoie mult mai mult decât alimentele de bază, le oferă șansa la integrare, la egalitate, la un viitor mai bun. Continuăm acest parteneriat pentru al zecelea an, cu dorința că vom reuși prin intermediul comunității noastre să strângem o cantitate de alimente din ce în ce mai mare și să contribuim alături de ei la creșterea nivelului de trai”.

La rândul său, Anca Damour, reprezentant la Carrefour România, a precizat că „Astăzi, în centrul misiunii Carrefour România se află acțiuni pentru a face progresul accesibil tuturor, indiferent de statut social sau venituri. Iar punctul de plecare este Act For Food, un program care propune acțiuni concrete pentru ca orice român să mănânce mai bine. Or, nu poți să vorbești despre progres sau mâncare, dar să ignori probleme precum malnutriția. În acest sens, ne implicăm activ, de 10 ani, în programul Banca de Alimente, prin oferirea de sprijin logistic, asigurarea de spațiu și vizibilitate, dedicarea întregii noastre echipe, la nivel național, astfel încât Crucea Roșie să poată să intervină în situații critice, din viața a zeci de mii de familii, atacând direct problema alimentației și malnutriției”.

 

Tot pentru a veni în sprijinul celor aflați în nevoie, filiala Buzău a Cruci Roșii profită de sărbătoarea Iubirii la români și va organiza un bal caritabil pentru a marca ziua de Dragobete, eveniment ce va avea loc în data de 21 februarie, cu începere e la ora 19.00, la restaurantul Nova Clasic, din Buzău.

Programul de anul acesta va fi special, vă veți distra pe cinste. Nu vă va părea rău să ne fiți alături în această campanie de colectare de fonduri. Prețul participării e mai ieftin ca o contrbuție adusă la o nuntă sau un botez, dar distracția va fi mai mare. Știm, toți sunteți buni și dăruiți, dar o faceți individual. Când ne unim mai mulți, când ne aducem toți contribuția, realizările pot fi mult mai mari, iar satisfacția este totală. De aceea, credem că a vă aduce aportul de 100 de lei pentru comunitățile afectate din oraș și județ, nu e mult. Practic donați, anul acesta, 8,33 lei pe lună pentru cei în nevoie. Oare e atât de mult să veniți alături de noi și să dăruiți? Iar noi vă vom oferi șansa de a vă simți liberi, de a servi o porție de emotie, alta de veselie, de a retrăi bucuria că suntem români, de a cinsti ia, dragostea adevărată, prietenia. E mult, e puțin? Să știți că ne-am pregătit ca la mama acasă!”, scrie Mihaela Constantinescu, președinte de onoare al Crucii Roșii Buzău, pe contul său de socializare, invitând buzoienii să iubească, să fie darnici, empatici și mărinimoși. 

 


Adaugati un comentariu


 

*