Programul Banca de Alimente se rebranduiește la 10 ani de la lansare

28 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Scopul programului derulat de Crucea Roșie din România rămâne același, încurajând populația să doneze alimente greu perisabile pentru a ajuta persoanele defavorizate.

 

În 2009, Crucea Roșie lansa programul Banca de Alimente, promovând un concept relativ nou pentru România la acea vreme – acela de food banking. Acesta constă în donarea de alimente greu perisabile, care ajung ulterior pe mesele  persoanelor vulnerabile, cu situații materiale precare, ce nu le permit să îți achiziționeze singure strictul necesar pentru hrana zilnică. În prezent, partenerii principali ai Crucii Roșii în derularea programului sunt Carrefour România și Mega Image, care au amenajate în incinta magazinelor spații în care clienții și nu numai pot dona astfel de alimente, care sunt colectate periodic, și distribuite celor care au nevoie.

În cei zece ani de la lansarea Băncii de Alimente peste 200.000 de familii au beneficiat de ajutor în cadrul programului, însă la momentul actual,  40% din populaţia României trăieşte sub nivelul pragului de sărăcie. De asemenea, un sfert din populație trăiește cu mai puțin de 9 lei pe zi, și astfel o parte importantă a societăţii se concentrează mai mult pe supravieţuire decât pe dezvoltare.

Astfel, la împlinirea a 10 ani de la lansarea programului Banca de Alimente, continuarea acestuia este mai mut decât necesară, inițiatorii anunțând că programul va merge mai departe, însă sub o altă denumire. Scopul va fi același, de a încuraja populația să dezvolte obiceiul de a ajuta, programul urmând a se numi de acum înainte Banca pentru Altcineva.

 

Silviu Lefter

Este vorba de o relansare, care a fost marcată printr-un eveniment organizat la sediul Băncii Naționale. Sub noua denumire, programul își propune în continuare să promoveze conceptul de food banking ca un nou mod de a investi în viitorul societăţii, prin donaţii.

Cu ocazia recepției găzduite de Banca Națională, Silviu Lefter, președintele Crucii Roșii, a declarat că „zilnic, primim cereri de ajutorare din partea persoanelor care nu au ce să mănânce. Suntem mândri că am reuşit să derulăm timp de 10 ani cel mai bun program social de ajutorare a persoanelor care suferă de foame, iar asta bazându-ne pe serviciul voluntarilor în proporţie de 98%. Voluntarii sunt coloana vertebrală şi inima Crucii Roşii Române. Le mulţumesc fiecăruia în parte pentru timpul extrem de preţios oferit cauzei noastre umanitare. Banca de Alimente este un proiect care rezolvă nu doar problema persoanelor aflate în dificultate, ci una mai profundă a societăţii, incluziunea şi reintegrarea socială. În asta dorim să investească toţi donatorii noştri”.

 

Proiectul este o iniţiativă a Crucii Roşii Române, preluată după modelul unor programe similare derulate în ţări din Uniunea Europeană, precum şi în SUA şi Canada, la acest moment, Banca pentru Altcineva implicând peste 25.000 de voluntari în acțiuni de promovare și implementare.

Odată cu relansarea programului, alimentele greu perisabile recomandate pentru a fi donate vor fi semnalizate la raftul magazinelor Carrefour și Mega Image, iar după achitarea lor de către clienţi, pot fi donate în recipiente personalizate, cu simbolul Băncii de Alimente, situate după casele de marcat. Este vorba de alimente de bază, precum mălai, făina, zahar, ulei, orez, grâu, griş, fasole, mazăre uscată, linte, arpacaş, lapte praf, dar și conserve, paste făinoase, produse instant, băuturi (evident, nealcoolice), dulciuri.

Pachetele oferite persoanelor nevoiaşe din produsele donate au o greutate de 12 kilograme şi conţin doi litri de ulei, un kilogram de zahăr, două de făină, două de mălai, un  kilogram de orez, o pungă de  paste făinoase, 4 conserve de carne sau peşte, conserve de legume, biscuiţi şi alte produse alimentare greu perisabile. Un pachet pachet acoperă nevoile de hrană ale unei familii formate din trei membri pentru o lună, iar produsele conținute au o valoare medie de 95 de lei.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*