Dr. Valeriu Geheorghiță nu exclude posibilitatea administrării unei a treia doze de vaccin, împotriva noilor tulpini

Companiile producătoare fac deja studii privind creșterea eficienței vaccinurilor împotriva noilor tulpini ale coronavirusului, iar Pfize a lansat deja un studiu preliminar în acest sens.

 

Dr. Valeriu Gheorghiță

Unul dintre principalele motive de îngrijorare din această perioadă este legat de eficacitatea vaccinurilor anti-Covid împotriva noilor tulpini ale virusului, având în vedere faptul că serurile au fost concepute înainte de apariția acestora. Astfel, producătorii studiază deja acest aspect și au în vedere dezvoltarea serurilor pentru a fi eficiente și împotriva acestor noi tulpini, care se răspândesc cu rapiditate. În România, tulpina de origine britanică a fost depistată în 71,4% din județe, iar specialiștii în sănătate publică nu exclud varianta ca aceasta să fie deja prezentă pe întreg teritoriul țării. Astfel, dintre cele 1.034 de secvenţieri finalizate până la data de 21 martie, 546 au fost confirmate cu variante care determină îngrijorare, fiind vorba de 542 infectări cu tulpina britanică și câte două cu tulpina braziliană și cea sud-africană.

Din fericire, cele trei vaccinuri disponibile în prezent s-au dovedit eficiente și împotriva tulpinii britanice, însă există semne de întrebare în privința eficienței împotriva celorlalte variante, precum și a noilor mutații care ar mai putea apărea.

 

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a precizat că producătorii evaluează deja eficacitatea vaccinurilor împotriva noilor tulpini și se lucrează la îmbunătățirea acestora.

În aceste condiții, în cazul în care se va constata o intensificare a circulației noilor tulpini, medicul Valeriu Gheorghiță nu exclude varianta administrării unei a treia doză de vaccin, cu varianta îmbunătățită a serului, mai ales în cazul persoanelor aflate în categoriile de risc. „Probabil, în cazul în care vom avea o prevalenţă crescută a acestor infecţii în rândul populaţiei, este posibil să fie nevoie să efectuăm o a treia doză cu vaccinul adaptat noilor tulpini”, a declarat acesta.

Medicul a vorbit și despre perioada pentru care vaccinurile oferă imunitate, reamintind că este vorba de produse noi, lansate în urmă cu mai puțin de jumătate de an, fapt pentru care se face o monitorizare a persoanelor vaccinate pentru a se stabili cu exactitate acest aspect, atunci când primele persoane vaccinate vor începe să-și piardă imunitatea. Cu cât mai târziu va fi dat un răspuns clar, cu atât va fi mai bine, pentru că asta va însemna că vaccinurile au un efect mai îndelungat, a mai spus șeful CNCAV. Deocamdată se estimează că durata răspunsului imun este de aproximativ 12 luni, însă este prea devreme pentru a se da un răspuns cert.

 

Pe de altă parte, un studiu condus de universităţile Sheffield şi Oxford, cu sprijinul Consorţiului de Imunologie la Coronavirus din Marea Britanie, lansat vineri în variantă preliminară, indică faptul că vaccinul Pfizer-BioNTech, generează răspunsuri imune similare cu cele ale persoanelor care au căpătat anticorpi după ce au trecut prin boală, la 99% dintre persoanele vaccinate cu prima doză. Au fost analizate probe de sânge de la 237 de persoane şi s-a constatat că răspunsurile anticorpilor şi celulelor T la subiecţii care nu au avut anterior COVID-19 erau asemănătoare cu cele generate în mod natural de infecţie. Persoanele care fuseseră infectate anterior au generat un răspuns imun mai puternic şi mai extins după vaccinare, răspunsul celulelor T fiind de aproximativ şase ori mai mare decât în cazul persoanelor care nu fuseseră infectate anterior. Thushan de Silva, autor al studiului de la Universitatea Sheffield, a declarat că stimularea anticorpilor preexistenţi poate oferi protecţie împotriva variantelor de coronavirus, inclusiv faţă de cea descoperită iniţial în Africa de Sud, despre care s-a demonstrat că reduce eficacitatea vaccinurilor existente.

 

Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai anunțat că după jumătatea lunii viitoare se va ajunge la o capacitate de vaccinare de 100.000 de persoane pe zi la nivel național. Mai întâi, de săptămâna viitoare, urmează să se crească de la 60 la 90 de persoane capacitatea zilnică de vaccinare a centrelor de comunitare deja funcționale, pentru ca apoi, după 13 aprilie, să fie deschise circa 130 de cabinete noi. Astăzi sau mâine, cel târziu, va fi atins pragul de două milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză, la mai puțin de o lună după, ce a fost vaccinat pacientul cu numărul un milion, prag atins la mai mult de două luni de la demararea campaniei de vaccinare. În acest ritm, coordonatorul campaniei estimează că în perioada iunie – iulie se va ajunge la 6-7 milioane de persoane vaccinate.

Dr. Valeriu Gheorghiță a mai precizat că este de părere că nu se va ajunge în situația în care imunizarea împotriva Covid-19 să se facă anual, la fel ca în cazul gripei, precizând că „este posibil să fie anumite categorii de persoane care sunt la risc să dezvolte anumite forme severe iar în cazul lor e posibil să fie nevoie de o singură doză, de un booster, însă nu cred că vom ajunge să facem vaccinare sezonieră ca la gripă”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*