Dr. Dănuț Păle se implică în eliminarea mierii falsificate de pe piață și ținerea sub control a pestei porcine

25 iulie 2018 | 1 comentariu |

Medicul veterinar buzoian, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, le-a cerut apicultorilor să facă propuneri care ar putea îmbunătăți Legea apiculturii, iar factorilor implicați în menținerea focarelor de pestă porcină sub control, să fie foarte riguroși și severi în aplicarea legii și măsurilor de securitate.

 

Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților s-a reunit în cadrul unei ședințe informale pentru a dezbate, la solicitarea reprezentanților asociațiilor din domeniul apicol, problema mierii falsificate de pe piața din România.

Crescătorii de albine prezenți la ședință au semnalat faptul că în magazinele din țara noastră există produse vândute cu denumirea de miere, de o calitate îndoielnică și la prețuri mult mai mici decât mierea reală. Acest fapt duce la imposibilitatea producătorilor de miere români, care oferă produsul natural, sănătos și de bună calitate, de a putea concura cu prețurile de dumping ale falsurilor.

Deputatul social-democrat buzoian Dănuț Păle, vicepreședintele Comisiei de agricultură, le-a propus reprezentanților crescătorilor de albine să vină cu soluții, ei fiind cei care știu cel mai bine problemele pe care le au și cum s-ar putea rezolva.

Avem în dezbatere un proiect pentru modificarea Legii apiculturii. Vom introduce norme de etichetare clare, dorim să creștem nivelul de informare în privința conținutului dintr-un borcan cu miere, să ajutăm crescătorii de albine să își poată vinde produsele, iar cumpărătorii să fie în cunoștință de cauză atunci când aleg de pe raft. Le-am spus celor prezenți să ia proiectul de lege, să se consulte cu ceilalți din țară și să vină cu sugestii care să fie în avantajul apicultorilor români. Noi suntem deschiși să le ascultăm argumentele și să introducem aceste prevederi în proiect. Dorim să avem la final o lege care să fie în accord cu standardele europene, să fie benefică pentru apicultori și care să aibă ca produs final mierea de cea mai bună calitate disponibilă consumatorului român”, a declarat Dănuț Păle, la finalul întâlnirii cu reprezentanții apicultorilor.

 

sdr

În cadrul aceleiași ședințe a fost abordat și subiectul pestei porcine africane și măsurile instituite pentru a stopa evoluția acesteia în țara noastră. În momentul de față, România se confruntă cu 427 de focare de pestă porcină, cea mai afectată fiind regiunea Sud-Est, cu peste 300 de focare în județul Tulcea.

Problema pestei porcine trebuie privită cu foarte mare seriozitate. Toți factorii implicați în menținerea acestor focare sub control trebuie să fie foarte riguroși și severi în aplicarea legii și măsurilor de securitate. Într-adevăr, virusul nu se transmite la om și nici la altă specie. Dar, din punct de vedere economic, pesta porcină este devastatoare. Are o mortalitate de aproape 100%, nu răspunde la antibiotice, nu există vaccin pentru aceasta. Rog crescătorii de suine să se informeze asupra bolii, a modalităților de transmitere și de menținere sub control, să anunțe imediat autoritățile când observă probleme la animalele lor și să coopereze cu acestea pentru a stopa focarele. De asemenea, trebuie să știe că statul acordă despăgubiri în cazul celor care pierd animale din cauza pestei”, a subliniat medicul veterinar buzoian Dănuț Păle, în cadrul discuțiilor din cadrul Comisiei de Agricultură a Camerei Deputaților.

La discuții au participat reprezentanți ai Ministerului Agriculturii (MADR), ai Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), ai  Agenției Naționale pentru Zootehnie și Asociației Crescătorilor de Albine, ai Asociației Procesatorilor și Explotatorilor de Miere de Albine din România, Federației Asociațiilor Apicole din România „ROMAPIS” și ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe „AGROSTAR”.

 Comentarii (1)

  1. Prof Dr. Dr. C. C. POPESCU spune:

    Cred ca nu se poate face nimic. Contrabanda si falsurile sunt in floare.
    In D se găsește f.f. greu o miere originala… majoritatea produselor au pe ele atentionarea …miere din amestec de miere comunitara… asa se pierde originea si se deschide calea falsurilor … legal si criminal.
    Nu se poate ocoli decât – direct de la producător acasă sa vezi dacă arte albine si nu vinde mai mult decât produce… restul credem noi încercări iluzorii…
    Acest lucru se întâmplă cu multe produse alimentare de la vin – la produse lactate sau de carne preparate cu grija si intenție sporita de profit… Legile rămân pe hârtie si pungasii in libertate…

Adaugati un comentariu


 

*