După trei decenii de la demararea construcției, spitalul din Fălticeni și-a deschis astăzi ușile primilor pacienți

2 septembrie 2021 | 0 comentarii |

După o invesiție de peste 20 de milioane de euro și la 30 de ani de la punerea primei pietre de temelie, unitatea medicală are acum de trecut testul găsirii medicilor care să vrea să vină să lucreze la Fălticeni.

 

Pe principul „mai bine mai târziu decât niciodată”, ieri a fost inaugurat oficial Spitalul Municipal Fălticeni, cel de-al patrulea spital public construit în România după 1989. Astăzi, unitatea medicală a primit primul pacient, la nu mai puțin de 30 de ani de când proiectul a fost demarat.

Spitalul din Fălticeni are astfel toate șansele să intre în Cartea Recordurilor, datorită perioadei îndelungate care a trecut de la demararea lucrărilor până la inaugurare.  Construcția a demarat în 1991, însă lucrările au fost întrerupte în mai multe rânduri, din cauza lipsei finanțării.

Noua unitate medicală dispune de 252 de paturi, repartizate în nouă secții și șase compartimente, 15 paturi de Terapie Intensivă, și dotări de top, inclusiv pentru unitatea de primiri urgențe, potrivit managerului Vlad Morariu. Rămâne însă de rezolvat problemă majoră. Noul spital municipal are deficit de personal la mai multe specialități. „Spațiul fiind mai mare, într-adevăr va fi nevoie de mai mult personal pentru a acoperi toate zonele”, recunoaște managerul.

 

Managerul unității medicale spune că proiectul a avut încă de la demarae, în 1991, o finanțare fragmentară, iar din acest motiv nu s-a știut niciodată ce fonduri vor fi disponibile pentru anul următor. Nu s-a putut face o planificare pe termen lung a lucrărilor, iar acestea au fost de mai multe ori sistate.

Inițial, spitalul ar fi trebuit să fie gata în 1995, însă la momentul respectiv lucrările erau încă în stadiu incipient, așa că a fost fixat un nou termen. În cinci ani s-a construit cam un sfert din clădire. Apoi nu s-a mai mişcat nimic, timp de 16 ani. Scenariul s-a repetat și la termenele ulterioare, ajungându-se astfel ca lucrările să se întindă pe durata a 30 de ani. Prin 2012 s-au reluat lucrările pe șantier, dar proiectul a trebuit să fie modificat de la zero, din cauza schimbărilor apărute în legislația din domeniul medical, a noilor cerințe din domeniul sanitar și al situațiilor de urgență, ceea ce a generat noi întârzieri. În 2019 s-a încheiat construcţia, după o investiție de 13 milioane de euro, dar spitalului îi lipseau banii pentru dotarea cu aparatură şi echipamente.

 

În cele din urmă, momentul mult așteptat a sosit. Cu peste 20 de milioane de euro cheltuiți şi la 30 de ani de la săparea fundației, spitalul şi-a primit astăzi primii pacienţi. Principala preocupare a conducerii spitalului este legată acum de atragerea medicilor tineri cu care să formeze o echipă nouă. Medicii tineri nu sunt însă ușor de convins să vină să profeseze la Fălticeni. Managerul Vlad Morariu speră însă că aceștia vor deveni mai interesați să lucreze în orășelul odată cu deschiderea noului spital.

Managerul unității medicale spune că, până acum, spitalul municipal din Fălticeni a funcționat în mai multe pavilioane, iar odată cu finalizarea construcției, șase din aceste pavilioane au fost comasate într-unul singur, în clădirea nou inaugurată. În prezent, spitalul mai are doar două secții exterioare, respectiv cea de boli infecțioase și cea de pneumoftiziologie, secții care urmează a fi modernizate în perioada următoare.

În țară au mai fost inaugurate, după 1900, Spitalul de Copii Gomoiu din București, Institutul Regional de Oncologie Iași, Spitalul Orășenesc Mioveni și spitalul din Fălticeni a cărui construcție a durat 30 de ani.

 

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*