Blocul operator de la spitalul Marie Curie, extins de dezvoltatorii turci

Intre Ministerul Sanatatii din Romania si Agentia de Cooperare si Coordonare Turca se va incheia un parteneriat, in vederea demararii proiectului de reabilitare si reamenajare a Blocului operator.

 

marie curieIn urma cu doi ani, in Romania a fost deschisa o reprezentanta a Agentiei de Cooperare si Coordonare Turca (TIKA), o organizatie infiintata in 1992 de autoritatile turce pentru a coordona proiectele de investitii internationale. Ulterior, TIKA a inceput sa se implice si in oferirea de ajutoare de dezvoltare in tarile in care si-a deschis reprezentante, iar acest lucru s-a facut simtit si in Romania, pe parcursul celor aproape doi ani de cand a fost deschisa reprezentanta de la Bucuresti.

Recent, Ahmet Dastan, coordonatorul acestei reprezentante, a anuntat ca organizatia pe care o reprezinta se va implica in efectuarea unor lucrari la Spitalul de copii Marie Curie, lucrari ce vizeaza reabilitarea si reamenajarea Blocului operator al unitatii medicale, precum si a zonei de intrare in spital, unde urmeaza a se implementa un sistem integrat care va asigura igiena necesara in unitatea medicala.

In acest sens, oficialii turci sunt, in prezent, in tratative cu reprezentantii Ministerului Sanatatii si cei ai spitalului, urmand ca un protocol sa fie semnat imediat ce vor fi stabilite obligatiile asumate de fiecare dintre cele trei parti, in cadrul proiectului.

 

Ahmet Dastan

Ahmet Dastan

TIKA nu este la primul proiect de dezvoltare derulat in Romania, insa de aceasta data va fi vorba de una dintre cele mai mari investitii derulate de la deschiderea reprezentantei de le Bucuresti. Decizia demararii acestui proiect a venit dupa o serie de intrevederi pe care reprezentantii partii turce le-au avut cu cei ai spitalului, desprinzandu-se astfel concluzia ca ar fi necesare aceste lucrari.

Blocul operator al spitalului dispune, in prezent, de doua sali de operatii, iar la finalul proiectului, numarul acestora ar urma sa fie extins la sase. Expertii turci sustin ca acest lucru este posibil, iar reprezentantul TIKA, Ahmet Dastan,  spera ca parteneritaul cu Ministerul Sanatatii si Spitalul Marie Curie sa fie perfectat cat mai curand, astfel incat lucrarile sa poata fi demarate in cursul acestui an, durata acestora fiind estimate la aproximativ sase luni.

 

spital marie-curieAnterior, compania turca a mai desfasurat un proiect pe Sanatate, din 2016 pana in prezent investind peste un milion de euro in renovarea Ambulatoriului Spitalului municipal din Medgidia. In cadrul acestui proiect, lucrarile vor fi reluate luna viitoare, iar la finele acestui an se estimeaza ca vor fi finalizate.

Ahmet Dastan a mai precizat ca, in prezent, au loc intrevederi cu reprezentantii mai multor spitale, pe tema achizitiei de echipamente. Potrivit acestuia, in perioada urmatoare vor avea loc intrevederi si cu reprezentantii Ministerului Educatiei, urmand a se identifica necesitatile existente si a se trasa proiecte comune.

De la infiintare pana in prezent, oficiul TIKA din Romania a implementat peste 60 de proiecte, in domenii precum sanatate, educatie si sport, Turcia fiind desemnata de Organizatia Natiunilor Unite drept cea mai darnica tara, cheltuind anual aproximativ 3 miliarde de dolari pe astfel de programe de ajutor.

 


Adaugati un comentariu


 

*