Zoica Radu, moasa pentru care copilul se infasa in dragoste

20 iunie 2016 | 2 comentarii |

Dupa o viata in care a contribuit la venirea pe lume a mii de bebelusi in Maternitatea Buzau, ea a fost rasplatita cu un premiu international, oferit in cadrul unui pranz formal, de Ambasada Suediei la Bucuresti.

 

Se spune ca moasele au inima mare, atat de mare incat in ea incap toti copiii si mamele care-i aduc pe lume. Meseria de moasa nu-i deloc noua in Romania. De sute de ani, copiii sunt adusi pe lume cu ajutorul moaselor. A fost o vreme cand nasterea nu se facea ca acum, preponderent prin cezariana. Femeile nasteau natural, fie intr-o maternitate, fie intr-o casa de nasteri de pe langa un dispensar medical. Sarcina gravidei era urmarita de o moasa, iar nasterea era asistata tot de aceasta. Si rareori era nevoie de interventia medicului. Poate ca tocmai de aceea, mai ales in mediul rural, copiii ii spuneau moasei comunale „mama moasa” – considerand-o a doua mama.

Pe vremuri, mositul era considerat o arta. Si cum altfel, cand nimic nu poate fi mai frumos, mai perfect si mai emotionant decat venirea pe lume a unei noi vieti? Zoica Radu spune ca „la nastere, copilul trebuie infasat in dragoste, iar scutecele trebuie sa-i fie facute din zambet, pentru ca numai astfel micuta viata si mama care naste se vor simti in siguranta”.

Vremurile au evoluat, moasele sustin sanatatea femeilor si a nou-nascutilor si contribuie la reducerea mortalitatii infantile, iar de vreo zece ani, invata sa se alinieze la standardele europene in facultati speciale. Legislatia care reglementeaza activitatea moaselor in Romania nu a fost insa aliniata la aceleasi standarde.

 

diplome ZoicaPentru o moasa, momentul venirii pe lume a unui copil este marcat de o incarcatura emotionala pe care cu greu o poate intelege cineva care are alta profesie. Moasa nu-si poate permite erori, pentru ca „la poarta vietii nu este loc de improvizatii”.  Activitatea sa nu se reduce la ceea ce se intampla in sala de nasteri, ci presupune monitorizarea gravidelor pe parcursul sarcinii, educarea acestora pentru sarcina si nastere, pregatirea pentru postura de mamica, asistarea nasterii si ingrijirea post-natala a lauzei si nou-nascutului pe parcursul primei luni. De aceea, moasa trebuie sa fie o perfectionista plina de dragoste, de afectiune.

Iar despre Zoica Radu, care a fost rasplatita anul acesta cu un premiu acordat de ICM (Confederatia Internationala a Moaselor) si Swedish Minister for Foreign Affairs pentru intreaga cariera, se poate spune ca este exemplul prin care se recunoaste meritul moasei in slujba sanatatii mamei si copilului.

Asociatia Moaselor Independente o felicita pentru premiul obtinut si apreciaza ca a fost „o confimare a meritelor sale venita din lumea internationala, pentru ca din pacate forul guvernant al lucratorilor in sanatate din Romania nu promoveaza devotamentul, sinceritatea si profesionalismul. Felicitari D-na Zoica Radu! Suntem mandre de izbanda dumneavoastra si de faptul ca am avut onoarea sa va cunoastem! Multumim Swedish Embassy in Bucharest, Salvati Copiii Romania, MS si distinsilor medici obstetricieni Prof. Dr. Nicolae Suciu – director al Institutului de Ocrotire a Mamei si Copilului si Dr. Dorin Neacsu – sef  Sectie OG I – Maternitatea Buzau”, se mentioneaza in mesajul Organizatiei profesionale.

 

Zoica Radu (in rosu) si Dr. Dorin Neacsu (jos) la Ambasada Suediei

Zoica Radu (in rosu) si Dr. Dorin Neacsu (jos)

Dupa evenimentul in cadrul caruia i s-a acordat premiul, Zoica Radu a spus ca este „onorata si emotionata de acest premiu, primit dupa 40 de ani de activitate, ca moasa. O recunoastere internationala a daruirii si profesionalismului unei moase din Romania, dintr-un oras de  provincie cum este Buzau, arata ca aceasta profesie trebuie incurajata si sustinuta mai mult si in tara noastra. Iar eu, chiar daca am iesit la pensie, sper ca generatiile viitoare care vor opta pentru aceasta minunata profesie vor avea parte si de o legislatie care sa permita moaselor sa contribuie la venirea pe lume a unor copii sanatosi si fericiti. Multumesc Ambasadei Suediei pentru acest premiu, dar in aceeasi masura le sunt recunoscatoare miilor de mamici care mi-au incredintat venirea pe lume a copiilor lor, colegelor mele si medicilor de la Maternitatea Buzau cu care am colaborat de-a lungul timpului si nu in ultimul rand, presedintei AMI, Melania Tudose, si dr. Dorin Neacsu, seful Seciei OG din Maternitatea Buzau, care m-au recomandat pentu acest premiu de excelenta in activitatea obstetricala si pentru activitatea desfasurata in acest domeniu”.

Ambasadorul Suediei in Romania, Anneli Lindahl Kenny, a apreciat ca munca Zoicai Radua insemnat o contributie substantiala la sectorul romanesc al obstetricii si inca reprezinta o sursa de inspiratie, ca voluntar in Asociatia Independenta a Moaselor”, exprimandu-si convingerea ca si in Romania se va investi mai mult in profesionistii in obstetrica si in evidentierea beneficiilor pe care activitatea moaselor o poate aduce imbunatatirii sanatatii femeilor si a nou-nascutilor, la fel cum spera sa fie in intreaga lume.

 

Melania Tudose

Melania Tudose

Cat de importanta este pasiunea unei moase si cata recunostinta primeste ea, dupa ce sta alaturi de viitoarea mamica in timpul travaliului? Cati dintre noi stim ce face cu adevarat o moasa?

Presedinta Asociatiei Moaselor Independente (AMI), Melania Tudose, a spus anul acesta, cu prilejul Zilei Internationale a Moasei, ca in Romania, dintre cele 1.000 de absolvente de studii superioare, doar 600 sunt angajate in spitale, insa nu se pot implica si in consilierea femeilor insarcinate dupa nastere, asa cum se intampla in alte state europene. Iar aceasta se intampla din cauza ca „serviciile si beneficiile ingrijirii cu moasa sunt inaccesibile si nepromovate de autoritatile responsabile de sanatatea materno-infantila si implicit optiunile femeilor sunt dirijate intr-un singur sens: obstetrician si abordarea tehnica interventionala”. Mai exact, in tara noastra rata cezarienelor este de 44% (iar in Bucuresti aceasta depaseste 70%), in comparatie cu Suedia, Norvegia si Finlanda unde rata cezarienei este de aproape 16%, in timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca rata cezarienelor sa nu depaseasca 10-15%.

In Anglia, aproximativ 3 din 4 gravide care doresc sa nasca natural dupa o cezariana reusesc acest lucru cu succes. Reprezentantii AMI spun ca exista un consens international intre NICE (National Institute for Health and Care excellence), ACOG (American College of Obstreticians and Gynecologists) si NIH (National Institutes of Health) ca nasterea naturala dupa o cezariana este o optiune sigura, dar majoritatea medicilor romani o ignora, decretand ca nu este posibil si ignorand, de asemenea, complicatiile asociate cu cezarienele multiple.

 

 Comentarii (2)

  1. Silvia spune:

    Sanatate si viata lunga d-nei Zoica! Am adus pe lume primul copil ajutata de dansa.

  2. Corina spune:

    Multa sanatate d-nei Zoica! Si eu am nascut cu dumneaei si cu d-na Ani Minculescu! Niste doamne cu suflet de aur.

Adaugati un comentariu


 

*