Păruiala politicienilor întârzie votarea legii certificatului digital

3 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Deputații PSD, PNL și AUR au respins propunerea de dezbatere și adoptare în regim de urgență a proiectului legislativ, venită din partea USR, pe motiv că aceasta ar fi fără fond.

 

România seamănă, în această perioadă, cu o navă în derivă pe care alte nave se chinuie să o readucă pe linia de plutire, însă propriul echipaj nu este în stare să ia nicio decizie pentru a îndrepta situația. În situația de față, echipajul este reprezentat de politicienii care au cu totul alte preocupări decât de a scoate țara din cea mai gravă criză sanitară cu care se confruntă în această perioadă.

Măsuri care se doreau urgente au fost adoptate în decurs de aproape o săptămână, iar când au intrat în vigoare s-a constatat că erau incomplete sau prost formulate, așa că a fost nevoie de o erată. Deși acestea păreau că dau rezultate impulsionând campania de vaccinare, au pălit în fața comportamentului imatur și iresponsabil al politicienilor, care își dispută ciolanul și pe marginea unor decizii importante pentru sănătatea publică.

Astfel, un proiect privind introducerea obligativității certificatului digital pentru o serie de activități din sectorul public și privat a fost respins la limită de Senat, deși există exemplul altor state europene care au implementat această măsură ce s-a dovedit foarte eficientă. Proiectul urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, dar se pare că nici aici nu este nimeni suficient de lucid ca să conștientizeze necesitatea adoptării imediate a unei astfel de măsuri, în ciuda apelurilor venite din partea specialiștilor în domeniul medical.

 

Cei de la USR, recent debarcați din guvern după divorțul de PNL, au înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaților o solicitare privind urgentarea dezbaterii și aprobării acestui proiect, subliniind că este vorba de o problemă stringentă de sănătate publică și fiecare zi de amânare se poate cuantifica în noi îmbolnăviri și decese. Solicitarea a fost însă respinsă de reprezentanții noii majorități PNL, PSD și AUR, aceștia din urmă lăudându-se chiar pe rețelele de socializare că au reușit să blocheze urgentarea proiectului, cunoscută fiind atitudinea lor împotriva vaccinării, a măsurilor de protecție sanitară și a tot ce ține de această pandemie, de la debut până în prezent.

Reprezentanții USR nu au întârziat să  îi acuze pe cei de la PNL, PSD și AUR că s-au coalizat pentru a pune bețe în roate acestui proiect  foarte important, doar pentru că solicitarea a venit din partea acestei formațiuni.

 

Gabriel Andronache

De cealaltă parte, liderul deputaților liberali, Gabriel Andronache, spune că termenul de dezbatere pentru proiectul respectiv este deja în procedură de urgență, astfel că solicitarea celor de la USR a fost fără obiect, acesta fiind motivul pentru care a fost respinsă.

Termenul de dezbatere aprobat de Biroul permanent şi de Comitetul Liderilor din Parlamentul Romaniei – Camera Deputaţilor este de urgenţă, exact ca în cazul ordonanţelor de urgenţă. Prin urmare, cererea USR era fără obiect. Sesizarea comisiilor a fost realizată conform obiectului de reglementare al proiectului. Toate comisiile sesizate au în atribuţii, conform regulamentului, obligaţia de a dezbate acest proiect. Calea constituţională şi regulamentară securizează legea, iar propaganda nu ţine loc de legalitate şi constituţionalitate” a declarat acesta, acuzându-și colegii de la USR că încearcă doar să își facă imagine prin această inițiativă și prin acuzele pe care le aduc celor care au respins solicitarea de urgentare.

 

Ionut Mosteanu

La rândul său, Ionuț Moșteanu liderul deputaților USR spune că aceastăurgență” în accepțiunea conducerii Camerei Deputaților constă în repartizarea dezbaterii proiectului în șase comisii de specialitate și stabilirea termenului pentru raportul comun abia pe data de 19 noiembrie. „Întrucât, în prezent, situaţia pandemică se menţine la cote mai mult decât îngrijorătoare, este necesară adoptarea imediată a tuturor măsurilor de natură să conducă la rezolvarea acesteia şi este necesară adoptarea în procedură de urgenţă a propunerii legislative. Măsurile de combatere a pandemiei nu îngrădesc libertăţile cetăţeanului responsabil, ci îi conferă acestuia posibilitatea de a munci în condiţii de siguranţă medicală, asigurând totodată funcţionarea relativ normală a activităţilor economice şi a sistemului de sănătate publică”, a declarat acesta.

Într-un comunicat al formațiunii se arată că sesizarea pe fond a şase comisii diferite duce la reluarea procesului la fiecare amendament diferit acceptat în oricare dintre comisii. Deputații USR mai spun că vor solicita ca măcar să fie şedinţe reunite ale comisiilor de fond, pentru a elimina riscul „să fie plimbate la infinit rapoarte diferite între comisii”.

 

Dr. Valeriu Gheorghita

Întârzierea nu este privită cu ochi buni nici de ministrul interimar la Sănătății și nici de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, care a declarat că rezultatele unei stfel de decizii se vor vedea în câteva săptămâni.

Dr. Valeriu Gheorghiță a mai conckuzionat, amar, că „dacă s-a respins urgentarea, eu înţeleg că nu avem o urgenţă epidemiologică. Cred că ceea ce semănăm în momentul de faţă, asta o să culegem mai târziu. Acesta este lucrul pe care eu îl înţeleg, ca om şi coordonator al campaniei de vaccinare. Ca medic, eu cred că trebuie să luăm acele măsuri care să fie coerente și logice, astfel încât să asocieze o reducere a riscului de infectare la nivelul populaţiei, dar în egală măsură să stimuleze rata de vaccinare, pentru că dacă măsurile noastre sunt doar pentru a scădea numărul de cazuri – cum pot să fie anumite măsuri restrictive – dar în niciun fel nu reuşim să creştem rata de acoperire vaccinală, vom avea aceeaşi populaţie receptivă şi susceptibilă la îmbolnăvire în perioada lunilor viitoare, deci situaţia nu se va schimba. Cu cât vom accelera rata de vaccinare, cu atât mai mult îi protejăm pe cei vulnerabili, pe cei care se infectează şi ajung la spital cu forme grave în terapie intensivă şi care își pierd viaţa”.

Dr. Gheorghiță a subliniat că, în ultimele şapte zile, media deceselor zilnice cauzate de COVID-19, la un milion de locuitori, este de 50 de ori mai mare în România decât în Danemarca, unde rata de acoperire vaccinală este de 80%, şi de aproape 68 de ori mai mare decât în Portugalia, care are o rată de acoperire vaccinală de peste 90%, „Acestea sunt diferenţele dintre ţările cu rată mare de acoperire vaccinală şi ţările cu rată redusă de acoperire vaccinală”, a afirmat medicul militar, care atrage atenția că în lipsa unor măsuri ferme, acest trend se va menţine în continuare și ceea ce se întâmplă acum e o „dramă” care ar trebui să ne oblige la o implicare colectivă.

 


Adaugati un comentariu


 

*