Israelul se alătură țărilor care oferă ajutor României în criza sanitară

3 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Aseară au fost recepționate primele concentratoare de oxigen trimise de această țară, iar duminică este așteptată o echipă medicală care se va alătura eforturilor medicilor români.

 

David Saranga

Deși numărul infectărilor zilnice este într-o ușoară scădere, criza sanitară generată de valul patru al pandemiei este departe de a se fi sfârșit. În acest context, România are nevoie în continuare de ajutor extern, iar mai multe țări au răspuns deja apelului lansat în acest sens. Acestora li s-a alăturat și Israelul – o altă țară care și-a organizat foarte eficient campania de vaccinare anti-Covid și care trece fără probleme prin acest nou val al pandemiei. Aseară a sosit în România primul lot din cele 40 de concentratoare de oxigen pe care Israelul le-a promis țării noastre, prin intermediul ambasadei sale la București. Transportul a fost recepționat în prezența ambasadorului Israelului la București, David Saranga, și a secretarului de stat Rad Arafat.

Cu această ocazie, diplomatul israelian a anunțat că, la sfârșitul săptămânii, va sosi în România și o echipă medicală, care se va alătura eforturilor medicilor din spitalele Covid-19. „România trece printr-o perioadă dificilă. Pacienții infectați cu coronavirus au nevoie de o atenție medicală deosebită, iar aceste concentratoare de oxigen îi vor ajuta în procesul de vindecare. Totodată, la finalul acestei săptămâni va ajunge la București și o echipă de specialiști israelieni în terapie intensivă Covid și logistică, pregătiți să meargă oriunde este nevoie în România, pentru a veni în ajutorul personalului medical. Vom continua să sprijinim România, o țară de care ne leagă o prietenie puternică, pentru a depăși acest impas cât mai repede”, a declarat David Saranga.

 

Acesta a mai precizat că echipa medicală care va ajunge în România va fi condusă de dr. Ram Sagi, directorul Departamentului pentru Spitale din cadrul ministerului israelian al Sănătăţii. Anterior, acesta a fost şef adjunct al corpului medical al armatei israeliene şi director adjunct al spitalului Bellinson.

Alături de el se vor afla directorul unei unităţi de primiri urgenţe de la un spital israelian, precum şi un expert în logistică privind pregătirea şi protejarea populaţiei.

Obiectivul specialiștilor israelieni care vor sosi în România peste câteva zile este acela de a perfecţiona activitatea personalului medical şi de a eficientiza procesul de îngrijire, având în vedere criza de personal, după cum a mai precizat ambasadorul Israelului la București. Acesta a ținută se menționeze și sprijinul companiilor israeliene  AFI Europe România și Elbit Systems, care s-au alăturat demersurilor inițiate de ambasadă.

 

Misiunea poloneza

Prima țară care a trimis o echipă medicală în România în urma solicitării lansate prin mecanismul european de protecție civilă, a fost Republica Moldova, căreia țara noastră i-a donat mai multe tranșe de vaccina anti-Covid pe care românii nu prea se grăbeau să și le administreze. Medicii și asistenții de peste Prut au oferit astfel ajutor colegilor lor din spitalul modular de la Lețcani începând din 18 octombrie, iar o a doua echipă, formată din 27 de medici, asistenţi medicali și paramedici i-a înlocuit, luni, pe cei 22 de medici şi 10 paramedici din prima echipă și va continua să ajute personalului medical de la Lețcani până pe 14 noiembrie.

Zilele trecute a sosit în România și o echipă medicală din Danemarca – o altă țară căreia România i-a vândut vaccinurile pe care cetățenii săi le refuzau, și care a ajuns astfel la o rată de imunizare de aproape 90%, care o scutește de griji în această perioadă. Echipa daneză ajută la Institutul Matei Balș din Capitală, urmând ca după 11 zile să facă schimbul cu o nouă echipă. Specialiștii din Danemarca vor fi prezenți în România timp de trei săptămâni.

Și o echipă medicală din Polonia a sosit la București, tot pe 28 octombrie, pentru a ajuta spitalele în lupta cu avalanșa de cazuri de COVID. Misiunea poloneză este formată din 13 medici și 31 de paramedici (inclusiv 11 de la Serviciul de Pompieri de Stat) și asistente medicale care, potrivit Ambasadei Poloniei la București, vor ajuta personalul medical din spitalele sufocate de COVID-19.

 


Adaugati un comentariu


 

*