Prima echipă de medici israelieni a sosit aseară în România

8 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Aceștia vor vizita mai multe unități sanitare în care sunt tratați pacienți cu Covid-19, urmând ca apoi să colaboreze cu autoritățile pentru a ajuta la îmbunătățirea situației.

 

După cum ambasadorul Israelului la București, David Saranga, promitea săptămâna trecută, aseară a sosit în România și o echipă de 5 medici israelieni, care se vor alătura eforturilor personalului medical de la noi și altor echipe medicale din străinătate, în lupta împotriva pandemiei. Cu câteva zile înainte, Israelul trimisese României un prim lot de 40 de concentratoare de  oxigen, ocazie cu care ambasadorul David Saranga anunțase și sosirea echipei medicale, în cursul zilei de duminică. Delegația israeliană este condusă de dr. Ram Sagi, directorul Departamentului pentru Spitale din cadrul ministerului israelian al Sănătăţii și fost şef adjunct al corpului medical al armatei israeliene şi director adjunct al spitalului Bellinson. Alături de acesta se află directorul unei unităţi de primiri urgenţe de la un spital israelian, precum şi un expert în logistică privind pregătirea şi protejarea populaţiei.

În total echipa este formată din 5 medici,care au fost întâmpinați aseară la aeroport de coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Acesta a explicat că cei 5 experți israelieni se vor afla în România timp de o săptămână, perioadă în care vor analiza situația sanitară existentă la acest moment în țară.

 

În acest scop, vor vizita mai multe spitale și vor discuta cu o serie de specialiști români, pentru a-și putea crea o imagine cât mai clară a situației.

În baza experienței acumulate în lupta cu acest virus, delegația israeliană va propune acțiuni de viitor, atât în scopul sprijinirii omologilor lor români, cât și în vederea diminuării impactului coronavirusului SARS-CoV-2 asupra întregii societăți”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, la scurt timp după sosirea delegației israeliene.

Între timp, România continuă să trimită pacienți în străinătate pentru că spitalele rămân ocupate la capacitate maximă, deși numărul infectărilor zilnice a trecut iar unii se grăbesc să aprecieze că valul 4 este pe sfârșite. Astfel, în week-end, patru pacienți cu Covid-19 în stare gravă au fost transferați în Danemarca și Cehia, la bordul unor aeronave militare Spartan, puse la dispoziție de Ministerul Apărării Naționale.

 

Doi dintre pacienții transferați erau internați în secții UPU din Capitală, întrucât nu mai existau locuri la Terapie Intensivă, iar ceilalți doi erau internați tot la UPU în două spitale di Cluj și Luduș.

Pacienții din București au fost trimiși în Danemarca, în timp ce pacienții din Cluj și Luduș au ajuns în spitale din Cehia. Aeronavele militare erau echipate pentru misiuni medicale iar pe timpul zborului, pacienții au fost monitorizați de echipe medicale formate din specialişti din cadrul SMURD şi ai Bazei 90 Transport Aerian. Totodată, transportul pacienţilor de la unităţile spitaliceşti către aeroport s-a realizat cu ambulanţe ale SMURD.

Deși pare incredibil, cei care contestă orice are legătură cu pandemia și criza sanitară actuală sunt nemulțumiși și de acest ajutor de care România beneficiază, întrecându-se în acuze care mai de care mai aberante, aruncate în spațiul public, în special pe rețelele de socializare. Astfel, în timp ce unii insinuează că pacienții transferați au „pile”, alții contestă măsura pe motiv că „și noi avem medici pricepuți”, în timp ce o altă grupare destul de numeroasă consideră că imaginile care prezintă transferurile sunt puse în scenă și că totul este regizat. Nici ajutorul specialiștilor străini nu este privit cu ochi buni de o parte din românii care par total rupți de realitate, ce mai decenți în comentarii cerând să nu mai fie aduși pentru că „ne facem de rușine” sau „nu suntem „milogii Europei”.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*