Pacient cu arsuri grave, transferat la Viena cu o aeronavă militară

Acesta a suferit arsuri pe mai mult de 50% din suprafața corpului, dar și multiple traumatisme, după ce s-a electrocutat.

 

În această dimineață, o aeronavă militară a decolat către Viena, cu misiunea de a transporta un pacient în vârstă de 20 de ani, cu arsuri grave, care urmează să ajungă la clinica AKH. Acesta a fost victima unui accident prin electrocutare, în urma căruia a suferit arsuri profunde pe mai mult de jumătate din suprafața corpului, dar și multiple traumatisme severe. A fost internat inițial la Spitalul Universitar de Urgență din București (SUUB), însă la scurt timp s-a decis transferul său la o clinică din străinătate, aceasta fiind și dorința familiei. Rudele pacientului au cerut ca acesta să fie trimis la centrul de arși de la Bruxelles, iar demersurile pentru efectuarea transferului au fost demarate la finele săptămânii trecute. Cazul a ajuns și pe masa ministrului Sănătății, care trebuia să își dea acordul pentru efectuarea transferului. Într-un comunicat al ministerului se precizează că documentele necesare au fost semnate sâmbătă seară, în jurul orei 23.00, la cinci ore după ce au fost transmise primele informații despre acest caz.

Pacientul reprezintă un caz complex, din cauză că, pe lângă arsurile suferite, este și politraumatizat. În cazul său s-au purtat discuții cu centrul de arși din Bruxelles, care este și centru de politraumă, dar și cu clinica AKH din Viena. Specialiștii celor două centre medicale au cerut să studieze documentele medicale ale pacientului înainte de a-și da acceptul, iar în cursul zilei de ieri, ambele clinici și-au exprimat disponibilitatea de a primi pacientul din România, în această dimineață.

 

Existând deja acordul Ministerului Sănătății, s-a optat pentru clinica AKH, iar astăzi, la ora 7.00, aeronava militară operată de un echipaj format din căpitan-comandor Florin Ianculescu, căpitan Mihai Vîrlog și maistrul militar Maftei Țebrean a decolat către Viena, având la bord pacientul și o echipă medicală condusă de maiorul medic Daniel Nica, ce asigură asistența acestuia până la momentul în care va fi luat în grijă de specialiștii de la Viena.

Întrucât pacientul a ajuns vineri la SUUB, iar transferul către clinica AKH a avut loc în această dimineață, în spațiul public au apărut din nou informații legate de faptul că acesta nu ar fi avut loc în centrele de arși din Capitală și că transferul în străinătate ar fi fost întârziat din cauze birocratice.

S-a acuzat și faptul că actuala conducere a Ministerului Sănătății a retras din circuitul de avizare mai multe acte legislative promovate în mandatul Sorinei Pintea, printre care și ordinul de ministru ce prevedea un mecanism clar de transfer în străinătate, în cazul pacienților cu arsuri grave, ce nu pot fi tratați în România.

 

Întârzierea transferului în cazul de față a fost pusă și pe seama lipsei unei astfel de reglementări legislative, însă în comunicatul Ministerului Sănătății se precizează că acordul ministrului a fost dat la cinci ore de la aflarea informației, iar întârzierea s-a datorat faptului că cele două centre din străinătate au dorit să verifice dosarul pacientului, care reprezintă un caz foarte complex. „Nu au existat probleme sau întârzieri legate de birocrație sau traducerea documentelor. Unitatea medicală din Bruxelles, acolo unde familia pacientului a solicitat transferul, a dorit ca imagistica să verifice diagnosticul. Ambele unități medicale, atât cea din Bruxelles, cât și cea din Viena, acolo unde au fost transmise actele medicale, au dat acordul pentru transferul pacientului în dimineața zilei de luni. S-a ales unitatea din Viena unde acest transfer va fi realizat luni dimineață, în jurul orelor 7, conform legislației și competențelor” – declară în comunicatul remis ieri de MS, secretarul de stat Nelu Tătaru.

Totodată, în document se precizează că în tot acest timp a existat loc pentru tratarea unui pacient cu arsuri grave, la fel ca în cazul pacientului de 20 de ani, și la Spitalul de Arși, însă acesta a fost internat la SUUB întrucât era și politraumatizat și avea nevoie de îngrijiri asigurate de o echipă multidisciplinară.

 


Adaugati un comentariu


 

*