SUUB și INSP marchează un an de la lansarea Strategiei Globale pentru Eliminarea Cancerului de Col Uterin

16 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Cu această ocazie, clădirile celor două instituții medicale vor fi iluminate în turcoaz, la fel ca alte multe clădiri emblematice din întreaga lume.

 

Anul trecut, pe 17 noiembrie, Organizaţia Mondiala a Sănătăţii (OMS) a lansat Strategia Globală pentru Eliminarea Cancerului de Col Uterin ca problemă de sănătate publică, printr-o rezoluţie adoptată de 194 de ţări, între care și România. Strategia are ca obiectiv ca, până în anul 2030, incidenţa cancerului de col uterin să scadă şi să se menţină sub 4 cazuri noi la 100.000 de femei. Experții OMS spuneau la momentul lansării strategiei, că atingerea acestui obiectiv este posibilă dacă sunt îndeplinite 3 ţinte esenţiale, respectiv vaccinarea a 90% din fete împotriva virusului HPV, până la împlinirea vârstei de 15 ani, servicii de screening cu un test performant de două ori în intervalul de vârstă 35-45 ani pentru 70% din femeile adulte și accesul la tratament imediat pentru 90% din femeile diagnosticate.

În România, peste 1.800 de femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin şi aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidenţa este de 2,5 ori mai mare decât media UE, iar rata mortalităţii de peste 4 ori mai mare, aceste date plasând ţara noastră pe primul loc în Uniunea Europenă din punctul de vedere al incidenţei şi al mortalităţii asociate cancerului de col uterin.

 

Mihaela Geoana

Pentru a marca un an de la momentul lansării Strategiei Globale prin care se dorește eliminarea cancerului de col uterin, o acțiune simbolică va fi organizată miercuri, 17 noiebrie, în semn de solidaritate cu femeile diagnosticate cu cancer de col uterin sau care se află la risc de a dezvolta această afecţiune. Peste 100 de clădiri din țările care au semnat rezoluția vor fi iluminate mâine seară în turcoaz, iar printre ele se vor număra și două unități sanitare emblematice din România. Astfel, la inițiativa Fundației Renașterea, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) şi Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti (SUUB) se vor alătura acestui demers, manifestându-și solidaritatea cu femeile care se luptă cu această boală. „Implicarea fundaţiei Renaşterea în acest demers dedicat luptei împotriva cancerului de col uterin continuă misiunea noastră, căreia i-am dedicat cei 20 de ani de existenţă, de a informa femeile cu privire la importanţa controalelor medicale periodice şi a depistării precoce a cancerului. Statisticile care ne plasează pe locuri fruntaşe în mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin între ţările membre UE pot fi schimbate prin creşterea gradului de conştientizare a prevenţiei, prin îmbunătăţirea accesului la prevenţia prin vaccinare şi promovând importanţa controlului medical pentru o depistare precoce a cancerului”, a declarat Mihaela Geoană, președintele fundației Renașterea.

 

Medicul Carmen Ungurean, coordonatorul Programului naţional de screening pentru cancerul de col uterin, a declarat cu aceeași ocazie că această boală reprezintă o urgență de sănătate publică în România.Anual, se înregistrează un număr nepermis de mare de femei cu cancer de col uterin. Această problemă de sănătate publică are însă soluţii, cancerul de col uterin poate fi atât prevenit prin vaccinare, cât şi vindecat dacă este depistat în stadii precoce. În calitate de coordonator al programului naţional de vaccinare şi al celui de screening pentru cancerul de col uterin reafirm asumarea rolului pe care îl avem în fundamentarea politicilor de sănătate publică şi în coordonarea şi implementarea programelor naţionale de sănătate publică şi milităm pentru crearea unui cadru funcţional pentru sprijinirea femeilor din România, cărora să le oferim acces la informaţii şi servicii de prevenire a cancerului de col uterin. Implicarea activă în acest demers, susţinerea lui sub orice formă reprezintă, pentru noi, asumarea unui angajament în a proteja fetele şi femeile din România de această afecţiune care poate fi prevenită. Avem încredere că, împreună, unindu-ne forţele, vom putea consolida şi dezvolta un cadru coerent şi durabil pentru prevenţia cancerului de col uterin”, a mai precizat aceasta.

 


Adaugati un comentariu


 

*