Asistentele medicale implicate în eliberarea de certificate false de vaccinare, arestate

17 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Tribunalul Satu Mare a emis mandate de arestare preventivă de 30 de zile pe numele a cinci persoane implicate în rețeaua de „vaccinare la chiuvetă” și eliberarea de certificate de vaccinare fictive, printr-un centru de vaccinare anti-COVID din Vama Petea.

 

Două asistente medicale, una de la DSP Bihor și alta dintr-un centru de vaccinare din Vama Petea, precum și doi registratori din cadrul aceluiași centru de vaccinare, dar și o prsoană fără calitate specială, acuzate de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru implicare într-o rețea de eliberare a fictivă de certificate de vaccinare, au fost arestate preventiv, în această după-amiază. Tribunalul Satu Mare a admis propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii anticorupție și a emis mandate de arestare pentru 30 de zile pe numele Danielei-Ioana Hoblea – asistentă medicală în cadrul Centrului de vaccinare Petea, Marc Ilieş şi Horea Buriceanu – registratori, pentru luare de mită, fals intelectual şi fals informatic în formă continuată. În aceeași cauză au mai fost arestate o persoană fără calitate specială, al cărei nume nu a fost făcut public, și Voichiţa-Camelia Sim, asistentă medicală în cadrul DSP Bihor, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual şi complicitate la fals informatic, toate în formă continuată.

Afacerea necurată a fost descoperită de medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, după ce mai multe persoane care figurau ca vaccinate anti-Covid s-au îmbolnăvit, iar când au fost internate au recunoscut că aveau certificate de vaccinare false. Cazurile au fost raportate și la DSP Bihor, care a demarat deja procedurile legale pentru rezilierea contractului de muncă a asistentei medicale angajată în instituție în urmă cu un an, pentru efectuarea triajului epidemiologic, și care nu avea niciun rol în activitatea de vaccinare, dar a fost identificată ca fiind intermediar în rețeaua de „vaccinare la chiuvetă”.

 

***

Anchetatorii au oferit, în această dimineață, amănunte legate de modul de operare al rețelei de vaccinare fictivă dezvoltată în jurul centrului de vaccinare din Vama Petea, deschis în cursul luni mai. Cercetările în acest caz se derulau încă din luna septembrie, iar în cursul zilei de ieri au fost efectuate 13 percheziții, dintre care una la sediul DSP Bihor.

La domiciliile suspecților au fost descoperite sume de ordinul zecilor de mii de euro, precum și adeverințe de vaccinare în alb sau parțial completate, care au fost ridicate ca probe, iar suspecții au fost aduși ieri la audieri. Pe tot parcursul zilei au fost audiați, iar la final, anchetatorii au dispus reținerea unei asistente medicale și a doi registratori din cadrul centrului de vaccinare de la Vama Petea, precum și a unei asistente din cadrul DSP Bihor, care ar fi acționat ca intermediar. Totodată, a mai fost reținută și o a cincea persoană fără calitate specială, care ar fi avut rolul de intermediar.

Anchetatorii susțin că asistenta din cadrul centrului de vaccinare și cei doi registratori ar fi primit în mod repetat sume cuprinse între 250 și 300 de euro de la persoane care  nu voiau să se vaccineze, dar țineau să aibă certificat digital pentru mai multă libertate de mișcare. Din păcate, amatori se găseau, iar aceștia erau racolați de persoane de încredere, apropiate asistentei și celor doi registratori. Printre intermediarii care racolau „clienți” pentru vaccinarea fictivă s-ar fi numărat și o asistentă din cadrul Direcției se Sănătate Publică Bihor, care este cea de-a patra persoană reținută în urma audierilor de ieri.

 

S-a stabilit că o parte persoanele racolate de intermediari mergeau cu banii pregătiți, la centrul de vaccinare din Vama Petea, unde se administrează doar ser de la Johnson & Johnson. În schimbul sumelor oferite erau trecuți de registratori în baza de date ca fiind vaccinați și primeau adeverință în acest sens, putând să-și descarce apoi și certificatul digital, după 10 zile.

Procurorii spun că acestea erau cazuri clasice de „vaccinare la chiuvetă”, însă în cele mai multe situații urmărite în dosar, se pare că amatorii de certificate false nici măcar nu se mai deplasau la centrul de vaccinare, iar legătura între clienți și cei trei funcționari de la centrul de vaccinare era asigurată prin intermediarii care îi racolau. Clienții trimiteau prin telefon, cu ajutorul aplicațiilor de tip messenger, fotografii cu actele lor de identitate, care ajungeau la intermediari, iar aceștia le transmiteau mai departe asistentei și registratorilor. Aceștia din urmă introduceau datele în sistem și printau adeverința de vaccinare, iar pentru fiecare persoană vaccinată fictiv, asistenta arunca la chiuvetă o doză de ser. Adeverința era apoi trimisă intermediarilor, care se întâlneau cu clienții, moment în care aceștia plăteau suma convenită și obțineau documentul falsificat.

 

Anchetatorii au mai stabilit că intre intermediari și cei care falsificau documentele aveau loc întâlniri periodice, când se făcea și împărțirea banilor, intermediarii primind partea lor. S-a mai stabilit că adeverințele false de vaccinare nu ar fi fost generate de suspecți decât în anumite ture, în care restul personalului accepta comportamentul acestora sau nu acordau atenție activității lor.

Se pare că peste 2.000 de persoane au beneficiat de serviciile rețelei, cele mai multe având nevoie de certificat digital pentru a putea călători  în străinătate. Mulți însă nu au mai putut face acest lucru întrucât s-au infectat și au ajuns în spital cu Covid-19,  unde au mărturisit că erau vaccinați „la chiuvetă”.

La perchezițiile efectuate ieri la domiciliile suspecților au fost găsite sume de bani totalizând 127.000 de euro, 75.000 de lei și 1.000 de lire sterline. Persoanele reținute urmează să fie prezentate astăzi instanței, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Asistenta și registratorii din centrul de vaccinare sunt acuzați de luare de mită, fals intelectual și fals informatic, toate în formă continuată, în timp ce asistenta de la DSP Bihor celălalt intermediar sunt acuzați de complicitate la aceste fapte. În aceeași cauză sunt urmărite penal și alte persoane, atât din rândul celor care au făcut parte din rețea cât și al beneficiarilor acestor servicii.

 


Adaugati un comentariu


 

*