Elevii reclamă riscul de contaminare a testelor rapide antigen din școli

6 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Aceștia spun că testele, după ce că au sosit cu întârziere, sunt dezasamblate, iar de aici derivă două mari probleme legate de sterilitate și modalitatea de asamblare.

 

În dimineața zilei de Moș Nicolae, copiii și-au verificat ghetuțele și s-au bucurat de daruri, iar înainte de a se înfrupta din dulciurile sau fructele primite, cei mai mulți dintre ei au fost testați de părinți la infecția cu virusul SARS-CoV-2, de rezultatul acestor teste rapide depinzând prezența lor la cursuri, în format fizic sau online. Alții, mult mai puțini, au fost testați în unitățile de învățământ, așa că s-au putut bucura de darurile Moșului Nicolae mult mai târziu.

Organizațiile de elevi din mai multe județe atrag însă atenția responsabililor din Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, că procedura de testare antigen în școli continuă să aibă numeroase lacune, chiar și acum, când rezultatele primelor teste au ajuns la unitățile de învățământ.  A fost nevoie de câteva săptămâni de la luarea deciziei privind testarea în școli, până la momentul la care testele au ajuns în unitățile de învățământ, însă elevii spun că problemele nu s-au terminat aici. „După o întârziere catastrofală, testele au ajuns într-un final în şcoli, dar cu un mare dezavantaj: sunt dezasamblate. Din această problemă uriaşă derivă cel puţin două la fel de mari: sterilitatea testelor şi modalitatea de asamblare. Având în vedere modul în care acestea au ajuns la şcoli – zeci de piese în câteva pungi – cât de igienice pot fi aceste teste şi cine le garantează acurateţea, după ce acestea au fost puse cap la cap, scoase din pungă şi mânuite de alte persoane decât cele care urmează să fie testate?” – se întreabă, în mod justificat, reprezentanții mai multor asociații reprezentative ale elevilor din țară.

 

Aceștia reamintesc și faptul că profesorii nu sunt cadre medicale, iar multe dintre şcolile din România nu beneficiază de o asistentă medicală, iar în acest caz se întreabă cine se ocupă de montarea acestor teste și cât de mult sunt respectate normele sanitare în carul acestor operațiuni. „Modalitatea de asamblare şi testare este prezentată de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, într-un filmuleţ informativ, totuşi persoanele care s-au ocupat de editarea respectivului filmuleţ au uitat să remedieze cadrul în care domnul ministru scapă o parte din mostra de salivă pe el însuşi. Aşadar, este destul de clar că Sorin Cîmpeanu funcţionează pe principiul trebuie să faci ce zice doctorul, nu ce face acesta” – se mai arată într-un comunicat remis în cursul zilei de astăzi, de reprezentanții elevilor.

Semnatarii se întreabă care sunt măsurile concrete pe care autoritățile le-au luat pentru a sigura prezența elevilor la cursuri în contextul pandemiei, catalogând toate deciziile luate până acum ca fiind „fabule legislative”.

 

În urmă cu câteva zile, Consiliul Naţional al Elevilor a transmis un alt comunicat, în care solicita în mod public ministerelor Educației și Sănătății, să trateze situaţia Educaţiei cu maximă responsabilitate și să adopte măsuri clare în perspectiva unui nou val al pandemiei.

Considerăm inacceptabilă atitudinea ignorantă a celor care ar trebui să manifeste ascultare activă a vocii cetăţenilor, care solicită în regim de urgenţă adoptarea unor măsuri reale care să limiteze riscul de infectare din şcoli, dar şi care să asigure o educaţie de calitate din perspectiva actului de predare-învăţare, având în vedere pierderile generate de pandemie. Cerem public celor două ministere să trateze situaţia educaţiei cu maximă responsabilitate, analizând factorii de risc la care se expun zilnic milioane de elevi şi de profesori, ca urmare a lipsurilor de ordin legislativ din sistem. De asemenea, condamnăm lipsa de viziune asupra unui posibil val 5 al pandemiei, având în vedere că noua tulpină de Covid-19 pare să ajungă şi în România şi, în baza experienţei altor state care se confruntă cu această situaţie, pare să fie mult mai infecţioasă şi mai transmisibilă decât variantele precedente ale virusului. Sunt necesare măsuri adoptate din timp, pentru a nu mai arunca o întreagă ţară în acelaşi haos din ultimele luni. Este absolut esenţial ca cele două ministere să ia măsuri măcar în al doisprezecelea ceas, astfel încât, după sărbători, să nu ne confruntăm cu un nou val pandemic imposibil de stăpânit, care să blocheze din nou sistemul educaţional”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, citat în comunicat.

 

Ionel Meirosu – inspector școlar general

La Buzău, astăzi, în prima zi de teste rapide antigen în școli, trei persoane au fost confirmate pozitiv, respectiv, doi elevi și un cadru didactic. Acestora lu s-au recoltat și probe pentru testul RT-PCR, care va confirma sau va infirma prezența SARS-CoV-2. „Avem un elev de gimnaziu din urban și unul din rural, dar și un cadru didactic tot în mediul rural, testați pozitiv cu testul rapid antigen. Așteptăm confirmările sau infirmările de la DSP. Cei doi elevi nu au fost la școală astăzi, s-a informat DSP și urmează să primim rezultatul testului PCR și decizia privind continuarea cursurilor cu prezență fizică sau dacă cele două clase vor intra în on-line”, a precizat inspectorul școlar general Ionel Meioșu.

În județul Buzău, 11 unități de învățământ au decis ca testele să fie efectuate de cadrele didactice, alte două testează în sistem hibid, la școală și acasă, iar celelalte au transmis testele părinților, pentru a-și testa copiii acasă, înainte să plece la școală. Rezultatul se transmite telefonic sau prin poze tranmise online de părinți.

Există însă și aproximativ 700 de părinți care au refuzat testarea copiilor, dintre care peste 600 sunt din Râmnicelu. Profesorii și conducerea IȘJ fac un nou apel la părinți să accepte testarea, pentru că „este mai ușor să prevenim boala, prin testare, care este ușor de făcut, dar care ne poate proteja de o răspândire masivă a infecției cu acest virus și ne poate obliga să trecem din nou la cursuri online, iar cel mai grav, poate afecta copiii”, a mai spus inspectorul general Meiroșu.

 


Adaugati un comentariu


 

*