Campania de testare a elevilor din mediul rural riscă să se transforme într-un fiasco

22 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Marea majoritate a profesorilor de aici spun că nu se simt confortabil în postura de a face aceste teste în cadrul unităților școlare, mai ales că nu au primit niciun fel de instrucțiuni în acest sens, iar cele mai multe școli nu dispun de personal medical.

 

Un Ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației publicat în Monitorul Oficial la sfârșitul săptămânii trecute, prevede permiterea prezenței fizice a elevilor la orele de curs în localitățile cu o incidență a cazurilor de Covid-19 sub 3 la mie, indiferent de procentul de vaccinare în rândul cadrelor didactice. Ordinul ține cont și de instrucțiunea Ministerului Sănătății privind testarea elevilor, care a fost modificată, pentru a permite și testarea la domiciliu, de către părinți.

Reprezentanții World Vision of Romania se tem însă că această activitate de testare a elevilor va fi un fiasco, mai ales în mediul rural, fără o metodologie clară și o bună informare a părinților și a profesorilor.

În sprijinul acestor previziuni sunt prezentate rezultatele unui studiu efectuat recent în rândul cadrelor didactice, din care reiese că 94% dintre profesori nu se simt confortabil să efectueze testele antigen ale elevilor. Situația s-ar putea datora și faptului că 93% dintre ei spun că nu au primit niciun fel de instructaj referitor la folosirea acestor teste, în condițiile în care trei sferturi dintre dascăli au menționat că în școlile în care lucrează nu există medic sau asistent medical.

 

În aceste condiții peste 83% dintre profesorii care au participat la studiu se tem că s-ar putea infecta dacă ar fi puși în situația de a efectua teste în rândul elevilor, iar puțin peste jumătate au precizat că ar avea la dispoziție suficient dezinfectant pentru mâini. Legat de eficiența testării în școli, doar 28% dintre profesori consideră că aceasta este foarte eficientă, 44% consideră că este oarecum eficientă şi 28% consideră că nu ajută semnificativ. Totodată, 74% dintre profesori consideră că este mai bine ca testările antigen să fie făcute de părinți la domiciliu, decât la școală.

Autorii studiului atrag însă atenția că, în mediul rural, acolo unde activează majoritatea profesorilor respondenţi, părinţii trebuie, de asemenea, instruiţi cu privire la folosirea testelor, precum şi despre importanţa vaccinării şi a metodelor de prevenire a răspândirii virusului. „Din păcate, rata de vaccinare în mediul rural este de doar 22%, conform datelor oficiale. În ceea ce priveşte intenţia de vaccinare, exprimată de părinţi în formularele distribuite în şcoli, 7,5% sunt de acord să se vaccineze, 15% sunt indecişi şi 77,5% nu sunt de acord, ceea ce ridică mari semne de întrebare și asupra eficienței testării la domiciliu”, transmit reprezentanții World Vision of Romania.

 

Mihaela Nabar

Pentru ca această campanie de testare în rândul elevilor să fie una eficientă, este nevoie de o metodologie clară de aplicare a acestor teste şi de decizii coerente, transmise într-un limbaj clar profesorilor, părinţilor şi copiilor. „În acest moment, având în vedere că nu este clar asumată responsabilitatea realizării acestor teste, precum şi procentul covârşitor de 94% dintre profesori care spun că nu se simt confortabil să le realizeze şi intenţia extrem de mică de vaccinare din mediul rural, testarea Covid-19 a elevilor în mediul rural riscă să se transforme într-un eşec” se arată într-un comunicat al World Vision of Romania.

Organizația umanitară solicită ministerelor Sănătății și Educației organizarea de sesiuni de informare a profesorilor, părinţilor şi elevilor, în toate şcolile din România, atât în mediul rural cât și în cel urban, susţinute de personal specializat, precum asistenţi medicali sau reprezentanţi ai Ministerului Sănătății.

Atât profesorii, cât şi părinţii din mediul rural trebuie să primească informaţii clare cu privire la testarea pe bază de salivă a copiilor. World Vision România continuă să susţină în mediul rural campania de vaccinare şi importanţa metodelor de prevenire a răspândirii Covid-19. Suntem aproape de elevii, părinţii şi profesorii noştri şi le transmitem toate informaţiile pe care le avem la dispoziţie, zi de zi, dar este nevoie de mai mult şi de decizii ferme din partea autorităţilor centrale”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv al organizației umanitare.

 


Adaugati un comentariu


 

*