Semne de revenire la normalitate în Spitalul Județean Buzău

22 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Secția de Neurologie a fost eliberată de pacienți COVID, dezinfectată și renovată, pentru a reveni la destinația inițială, Cardiologia va trata doar pacienți cu afecțiuni cardio-vasculare, iar numărul paturilor ATI s-a redus la 14.

 

Mai încet decât alte județe, care au trecut de câtva timp în scenariul verde, începe și Buzăul să dea semne de revenire la normalitate, scăderea incidenței infectărilor cu SARS-CoV-2 din ultima perioadă făcând posibilă trecerea la scenariul galben.

Cele mai recente raportări ale autorităților indică o rată de infectare de 2,88 la mia de locuitori, în ultiele două săptămâni înregistrându-se doar 1.312 de noi infectări, iar în ultinele 24 de ore, doar 22 de noi cazuri de infectare, în urma a 266 de testări (RT-PCR și teste rapide antigen) efectuate. Și numărul deceselor a scăzut simțitor, în ultima săptămână fiind înregistrate mai puțin de jumătate decât se înregistra într-o zi în perioada de vârf a curbei epidemiologice.

Trecerea în scenariul galben nu înseamnă vreo modificare în ceea ce privește restricțiile, întrucât toată țara este în continuare în stare de alertă, dar oferă buzoienilor un oarecare grad de echilibru și de încredere că dacă se va continua vaccinarea și se vor respecta normele sanitare, mai mulți oameni vor fi protejați.

 

Claudiu Damian

O schimbare importantă va avea loc însă la nivelul unităților sanitare, care nu se mai află sub presiunea cu care s-au confruntat în ultima lună. La nivelul Spitalului Județean de Urgență, spre exemplu, unde după numărul pacienților COVID a scăzut de la 240 la 115, conducerea unității medicale și medicii implicați în tratarea și îngrijirea pacienților infectați cu SARS-CoV-2, au convenit că secțiile exterioare de Boli infecțioase și Pneumologie pot face față situației actuale, iar secția Neurologie, care fusese transformaă în secție COVID, poate reveni la normalitate.

Ca urmare a scăderii numărului de bolnavi COVID am solicitat DSP scăderea numărului de paturi destinate tratării pacienților cu noul coronavirus, desființarea zonei tampon de la etjul 1 al spitalului și reluarea activității normale în secția Neurologie, pentru că pacienții non-COVID au, la rândul lor, nevoie de îngrijire și tratament de specialitate. Toți pacienții infectați au fost transferați, de aici, în secțiile exterioare de la Gârlași (Infecțioase și Pneumofriziologie). S-a efectuat, în weekend și în cursul zilei de astăzi, dezinfecție totală și curățenie generală la Neurologie, s-a zugrăvit secția, au fost înlocuite iluminatoarele și grupurile sanitare, așa că de mâine, după verificarea epidemiologică, vom putea readuce pacienții cu afecțiuni neurologice în secția destinată îngrijirii lor, iar secția Cardiologie va rămâne doar cu pacienții care au recomandare de tratament pentru boli cardiovasculare”, a explicat managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

 

Și la Terapie Intensivă se fac mici ajustări, ca urmare a scăderii numărului de pacienți aflați în stare gravă, după ce au fost infectați cu noul coronavirus. „Din fericire, o ușoară ameliorare a situației se înregistrează și la ATI, unde astăzi mai avem 14 pacienți COVID, iar zilele acestea, o parte dintre cei care și-au mai revenit, vor fi exterați și transferați la recuperare în secțiile exterioare, așa că am solicitat diminuarea numărului de paturi destinate acesor pacienți, de la 17, la 14. În sediul principal al spitalului rămâne însă în continuare zonă-tampon etajul IV, unde la ora actuală avem 15 pacienți internați ”, a mai spus Claudiu Damian, care subliniază că în acest fel se va mai face loc pentru pacienții non-COVID care au nevoie de îngrijiri în Terapie Intensivă.

Managerul SJU Buzău a menționat că, astăzi, pe lângă pacienții COVID internați la ATI, în secțiile exterioare și în zona-tampon COVID de la etajul 4 al spitalului, 13 pacienți erau în așteptarea rezultatelor RT-PCR, la Unitatea de Primiri Urgențe.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*