A fost lansat primul podcast de psiho-oncologie, în sprijinul pacienților cu cancer

22 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Acesta este disponibil gratuit pe platforma onco-plan.ro, și include 8 episoade cu recomandări referitoare la gestionarea stărilor de anxietate și de depresie.

 

În urmă cu doi ani, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și MSD România anunțau lansarea primei platforme online de suport pentru pacienții oncologici, în cadrul unui parteneriat menit să-i ajute pe aceștia să își creeze un plan de gestionare a provocărilor emoționale, de sănătate și comunicare, care apar după stabilirea diagnosticului. În tot acest timp, pacienții au putut găsi pe onco-plan.ro informații necesare referitoare la managementul bolii de care suferă, iar recent, au la dispoziție un nou instrument de suport. Este vorba de prima resursă multimedia de suport psiho-oncologic, materializată într-un podcast alcătuit din 8 episoade susținute de psihologul clinician Florina Pop, de la Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuță din Cluj-Napoca. Aceasta ajută de peste 10 ani pacienții diagnosticați cu cancer și familiile acestora să facă față acestui proces și să urmeze calea spre sănătate, iar recent s-a alăturat proiectului onco-plan.ro, pentru a veni pe această cale în sprijinul mai multor pacienți.

Conceptul podcastului „Gânduri și emoții în parcursul oncologic” îi aparține în totalitate și include în cele 8 episoade cele mai comune provocări și teme de îngrijorare resimțite de către pacienți și de familiile acestora în fiecare etapă prin care trec, de la confirmarea diagnosticului de cancer la tratament și supraviețuire.

 

Psih. Florina Pop

Florina Pop spune că jumătate dintre pacienții oncologici se confruntă cu anxietate sau depresie, având nevoie de sprijin în adaptarea la diagnostic, în parcurgerea traseului oncologic, precum și în adaptarea la noul stil de viață. În cele 8 episoade care pot fi accesate gratuit de utilizatorii platformei on-line, Florina Pop propune o serie de mecanisme de adaptare la boala oncologică, de mindfulness și de gestionare a fricii de recidivă și a imaginii de sine.

Mulți asociază diagnosticul de cancer cu un verdict sau o condamnare. Însă diagnosticul este doar începutul unui capitol nou, atât pentru pacienți cât și pentru familiile acestora, în care aceștia vor trăi toate emoțiile posibile. De la modul în care o persoană face față șocului inițial în care i se spune că are cancer, până la tratamentele recomandate, la recuperare și dincolo de etapa post tratament, fiecare om trăiește diferite emoții și schimbări în viața de zi cu zi. De asemenea, dinamica familială sau de cuplu se poate modifica fundamental. Studiile ne arată că distresul psihologic determină un prognostic mai redus în situația pacienților oncologici. Tocmai din acest motiv merită să luăm în calcul suportul psiho-oncologic de specialitate pentru reducerea distresului oncologic”, a declarat aceasta.

 

Cezar Irimia

Cezar Irimia, președintele FABC a precizat în același context, că nivelul de stres al pacienților oncologici este amplificat în prezent de teama infecţiei cu SARS-CoV-2 și a riscului de a dezvolta complicații grave. Aproape 10% din decesele prin Covid-19 în România au survenit la pacienți diagnosticați anterior cu o formă de cancer. În plus, limitarea accesului la servicii medicale în această perioadă intensifică temerile și îngrijorările pacienților cu privire la accesul la tratament și la recurența bolii. „Conform studiilor pe care le-am derulat recent, teama, îngrijorarea și frica sunt cele mai resimțite sentimente la aflarea diagnosticului de cancer, atât de către pacienți, cât și de către cei apropiați acestora. În plus, temerile pacienților oncologici din România în ceea ce privește riscurile Covid-19 sunt justificate, având în vedere că, în rândul celor decedați de Covid-19, ponderea pacienților oncologici este dublă în România față de SUA, respectiv 9.8%, comparativ cu 4.8%. Este foarte important să îi susținem și să îi protejăm prin toate mijloacele de care dispunem”, a mai declarat președintele FABC.

Rolul intervențiilor psiho-oncologice este de a permite adaptarea la diagnostic, la tratamentele oncologice, de a  diminua depresia și anxietatea, de a încuraja pacienții să își dezvolte abilități de a autoreglare emoțională pentru a face față bolii și traiectoriei bolii oncologice. Sprijinul psiho-oncologic poate fi acordat în cabinetul unui psiho-oncolog, dar poate lua și forme alternative, cum ar fi podcasturi sau cărți.

 


Adaugati un comentariu


 

*