A fost lansată prima platformă on-line pentru pacienții cu cancer pulmonar

15 aprilie 2019 | 0 comentarii |

Aceștia pot găsi aici toate informațiile de care au nevoie, referitoare la boala lor, precum și la cele mai noi metode de testare și tratament.

 

Cezar Irimia

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și MSD România au pus la dispoziția pacienților un nou instrument care furnizează informații avizate din domeniul medical. De această dată este vorba de prima platformă on-line din România destinată persoanelor care suferă de cancer pulmonar și aparținătorilor acestora.

Lansarea platformei pulmonar.invingemcancerul.ro a avut loc în cadru campaniei „Viaţa fără piese lipsă – Acţionează. Discută. Testează”, pe care FABC și MSD România o desfășoară în parteneriat. Unul dintre scopurile urmărite este promovarea testării biomarkerilor în cazul pacienților cu cancer pulmonar, procedură care constituie un element cheie în stabilirea diagnosticului de certitudine și a tratamentului personalizat, adaptat fiecărui pacient în parte.

Cezar Irimia, președintele FABC, a declarat cu ocazia lansării noii platforme că „în lipsa unor campanii de informare pentru populaţia aflată la risc, dar şi a accesului întârziat la terapii inovatoare, şansele de supravieţuire pentru pacienţii cu cancer pulmonar scad considerabil. În acest context, testarea biomarkerilor este extrem de importantă pentru aceşti bolnavi – ei pot primi tratamentul potrivit şi pot câştiga timp preţios în lupta împotriva cancerului”.

 

În acest sens, platforma on-line conține atât informații generale despre cancerul pulmonar, cât și date referitoare la imuno-oncologie, biomarkeri și importanța testării acestora în scopul stabiliri unui tratament adecvat. Fiind vorba de o procedură inovatoare, platforma le oferă pacienților și un ghid de conversație, menit să îi ajute pe aceștia în discuțiile purtate cu medicii, astfel încât să înțeleagă cât mai bine și din explicațiile acestora cum funcționează această metodă de testare și de ce este atât de importantă pentru stabilirea unui tratament adecvat.

Tot prin intermediul platformei, utilizatorii pot afla și că testarea biomarkerilor validați se face gratuit, la recomandarea medicului, pacientul primind odată cu această recomandare și un voucher pe care îl poate folosi apoi în acest sens la un laborator de specialitate autorizat.

În prezent, costurile acestor testări sunt suportate de companiile farmaceutice, însă Cezar Irimia a mai precizat că autoritățile au anunțat recent că intenționează să demareze un program național de testare, astfel încât aceste investigații să fie suportate din bugetul Sănătății.

Și medicii vorbesc despre avantajele testării biomarkerilor și administrării tratamentului personalizat în cazul pacienților cu cancer pulmonar, subliniind că medicina personalizată este noul trend în domeniul oncologiei.

 

Astfel, medicul oncolog Laura Mazilu a precizat că în ultimii ani, opţiunile de tratament în cancerul pulmonar NSCLC s-au diversificat semnificativ, odată cu apariţia terapiilor ţintite şi, mai recent, a imunoterapiilor. În prezent, conceptul de medicină personalizată în oncologie include şi testarea biomarkerilor, cu rol în identificarea tratamentului potrivit pentru fiecare pacient.

În completare, medicul anatomopatolog George Daniel Buzete a subliniat că „managementul clinic al cancerului pulmonar a devenit extrem de complex, iar analiza histopatologică şi evaluarea biomarkerilor în cazul cancerului pulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC), sunt componente cheie în stabilirea diagnosticului de certitudine şi în alegerea tratamentului adecvat pentru fiecare pacient în parte. De asemenea, timpul alocat evaluărilor ţesutului canceros se constituie ca element primordial în starea generală a pacientului şi în managementul ulterior al acestuia”.

Cei doi specialiști mai spun că biomarkerii sunt indicatori care oferă informaţii despre procesele biologice normale, procesele de boală sau răspunsuri farmacologice la o intervenţie terapeutică, fiind elemente-cheie în oncologie şi pentru medicina personalizată. Cu ajutorul acestora se identifică atât forma de cancer de care suferă un pacient, dar și persoanele care sunt expuse riscului de a dezvolta o afecțiune oncologică, fiind astfel extrem de utili atât în ceea e privește diagnosticarea, cât și prevenția. Nu în ultimul rând, biomarkerii îi ajută pe specialiști la selectarea persoanelor cu cea mai mare probabilitate de a obţine beneficii terapeutice în urma unor tratamente precum terapiile imuno-oncologice sau terapiile ţintite.

 

În România, trei sferturi dintre pacienții cu cancer pulmonar ajung la medic în stadii avansate ale bolii, ceea ce face ca o intervenție chirurgicală să fie imposibilă, scăzând astfel drastic speranța de viață în cazul acestora. Anual, circa 11.000 de români sunt diagnosticați cu cancer pulmonar și circa un sfert au nevoie să fie operați. Din această cauză, cancerul pulmonar reprezintă principala cauză de mortalitate în rândul bărbaților diagnosticați cu cancer, situându-se pe locul 4 în cazul femeilor, după cancerul de sân, cancerul de col uterin și cancerul colorectal. Rata de supraviețuire a pacienților diagnosticați cu această boală este extrem de redusă, la doar 5 ani pentru cei în stadiu avansat, șansele de supraviețuire fiind de aproximativ 18%, în timp ce pentru pacienții care suferă de cancere pulmonare metastazate, în stadiu foarte avansat, rata de supraviețuire este estimată la numai 2%.

În România, categoria de vârstă cea mai expusă acestei boli este reprezentată de persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani, 85% dintre pacienții diagnosticați fiind fumători cronici. De altfel, fumatul reprezintă principalul factor de risc care cauzează apariția cancerului pulmonar, statisticile indicând că peste 90% dintre persoanele care suferă de această boală au fost sau sunt fumători curenți. Mai mult, comparativ cu nefumătorii, riscul de îmbolnăvire la fumători este de 30 de ori mai mare.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*