Concluzii la finalul unei noi ediții a campaniei „Nu am făcut destul”

1 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Campania organizată de  Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) si-a consumat cea de-a opta ediție, desfășurată timp de două luni în zone rurale din  6 județe, printre care și Buzăul.

 

În urmă cu o lună, caravana de testare din cadrul campaniei „Nu am făcut destul” ajungea în comuna buzoiană Glodeanu Siliștea, aceasta fiind ultima acțiune derulată în cadrul celei de-a opta ediții a acestui program organizat de FABC, derulată pe parcursul a 8 week-end-uri, în 12 comune, din șase județe.

După ce au tras linie, organizatorii au făcut și bilanțul noii ediții, iar datele obținute au fost sintetizate într-un comunicat de presă în care se menționează că au fost testate 1.419 persoane, care au beneficiat gratuit de analize de sânge, analize de urină, ecografii mamare și renale, dermatoscopii, EKG, măsurători de tensiune arterială, puls, glicemie, indice de masă corporală, risc cardiovascular și pulmonar. Persoanele testate au avut vârste cuprinse între 5 și 95 de ani, cea mai mare pondere, de 43,5%, având-o cei din categoria 50-69 de ani. Dintre persoanele care au beneficiat de testări, 48% nu își făcuseră analize de sânge în ultimul an, iar peste 70% dintre acestea s-a constatat că aveau valori ridicate ale colesterolului LDL, care constituie principalul factor ce generează apariția bolilor cardiovasculare.

 

În urma investigațiilor medicale efectuate, echipele de medici, rezidenți și studenți voluntari au depistat 11 cazuri de cancer, dintre care 2 de sân și 9 ale pielii. Persoanele identificate cu suspiciuni la ecografiile mamare și renale, la dermatoscopii și la chestionarul pulmonar, au primit sprijin pentru a-și face rapid mamografii, respectiv controale dermatologice și pulmonare suplimentare, pentru stabilirea cu exactitate a diagnosticului și începerea neîntârziată a tratamentului.

În cadrul caravanelor care au poposit în cele 12 localități rurale incluse în această ediție a campaniei au mai fost realizate 574 de ecografii mamare, în urma cărora 47 de femei au primit recomandări pentru mamografie. Doar 29 au urmat această recomandare, deși toate femeile puteau beneficia de mamografii gratuite în regim de urgență și chiar de transport gratuit, dacă aveau nevoie. Dintre cele 29 femei, 3 au făcut biopsii, iar pentru două din ele medicii au confirmat diagnosticul de cancer mamar. Pentru depistarea cancerului de piele s-au realizat 502 dermatoscopii, iar 40 de pacienți au primit recomandări de control suplimentar, însă jumătate dintre ei au refuzat, deși acesta le-a fost oferit gratuit, în cel mai apropiat oraș.

 

Cezar Irimia

Dintre cele 20 persoane care au mers la dermatolog, 9 au primit diagnosticul de cancer cutanat6 carcinom bazocelular, 2 carcinom spinocelular, 1 melanom. Pentru 8 dintre pacienți urmează confirmarea la biopsie, iar un pacient este deja  confirmat și excizat.

Pe lângă testări, caravana a avut și o componentă educativă, beneficiarii primind informații despre cancerul mamar, cel pulmonar și cancerul de piele, dar și despre importanța efectuării analizelor anuale de sânge. Totodată, femeile au învățat cum să își autoexamineze sânii, cu ajutorul unor mulaje care reproduc tumori maligne și benigne.

Cu ocazia încheierii celei de-o opta ediții a campaniei, Cezar Irimia, președintele FABC, le-a reamintit încă o dată autorităților că în România există foarte mulți pacienți care suferă de alte afecțiuni în afară de Covid-19, și pentru care trebuie găsite soluții chiar și în plină criză sanitară. „Oamenii de la sate, nici înainte de pandemie nu prea aveau acces la serviciile medicale – din lipsa de infrastructură, de bani, de mijloace de transport și chiar de educație pentru prevenție. Ce se întâmplă acum cu ei este strigător la cer. Și ei vor servicii medicale, ei au încredere în medici. În caravană au venit să fie testați de toate cele și au stat răbdători la cozi, să intre la toate investigațiile. Trebuie găsite soluții și pentru oamenii care nu suferă de Covid-19!”, a declarat acesta.

 


Adaugati un comentariu


 

*