Peste 7 milioane de români s-au vaccinat cu cel puțin o doză

1 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Cu toate acestea, se constată că interesul populației pentru vaccinarea împotriva Covid-19 a revenit pe un trend descendent.

 

România a depășit ieri un nou prag important în campania de vaccinare anti-Covid, numărul persoanelor vaccinate cu cel puțin o doză trecând de 7 milioane. Pragul a fost depășit ieri, în contextul în care în Capitală și în alte orașe ale țării, printre care și Buzăul, s-au organizat noi maratoane de vaccinare.

Se pare însă că „entuziasmul” românilor care au luat cu asalt centrele de vaccinare după ce numărul îmbolnăvirilor a crescut dramatic și au fost anunțate noi restricții s-a mai potolit, iar numărul imunizărilor zilnice a scăzut sub 100.000. Cu toate acestea, numărul celor care vin să-și facă prima doză este în continuare mai mare decât al celor care vin pentru rapel, ceea ce denotă că încă există interes pentru vaccinare, indiferent care ar fi motivația celor care se hotărăsc să se vaccineze. Astfel, la finalul zilei de ieri se ajunsese la 7.004.966 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză și 6.298.197 vaccinate cu schema completă, iar 866.318 dintre acestea au primit și doza booster.

În ciuda maratoanelor de vaccinare organizate în week-end, numărul persoanelor care s-au imunizat a fost mai mic decât în timpul săptămânii, sâmbătă fiind vaccinate 88.881 de persoane, iar duminică, 65.169.

 

Nici la nivelul județului Buzău, maratonul de vaccinare organizat la Muzeul Județean se pare că deși oferea și bonificații, nu a impulsionat foarte mult activitatea de imunizare. Numărul buzoienilor care s-au vaccinat în week-end a fost în ușoară scădere față de săptămâna precedentă. Astfel, ieri s-au vaccinat 1.164 de persoane cu prima doză și 229 cu doza a doua, în timp ce sâmbătă s-au prezentat la centrele de vaccinare 1.149 de persoane, pentru doza I și 259 pentru doza a doua. Numărul celor care își fac doza a doua este relativ constant, în timp ce numărul celor care se vaccinează pentru prima dată este în scădere, în condițiile în care săptămâna trecută au existat și peste 2.400 de persoane pe zi.

La nivelul întregului județ, astăzi au fost raportate 118.732 de persoane vaccinate cu prima doză, 78.198 vaccinate cu schema completă și 14.208 de persoane care au primit doza booster.

În afară de maratonul de vaccinare, în aceste zile s-a derulat și o activitate de vaccinare în comuna Cernătești, prin intermediul unei caravane mobile care a ajuns în localitate.

 

Reamintim că obiectivul pe care comitetul de coordonare a activității de vaccinare și l-a propus este atingerea unui preg de vaccinare de cel puțin 70% până la sfârșitul anului, însă pentru asta, coordonatorul campaniei, medicul Valeriu Gheorghiță, spunea că trebuie să fie vaccinate circa 90.000 – 100.000 de persoane pe zi.

Până zilele trecute, se putea spune că România este „în grafic”, însă cifrele au început să scadă. Astfel, cei care se vaccinează acum o fac fie de teama de a nu se îmbolnăvi, fie pentru a nu fi afectați de restricții. Motivele scăderii apetitului pentru vaccinare le-ar putea constitui faptul că în această perioadă nu s-au mai înregistrat creșteri semnificative ale numărului de îmbolnăviri, dar și respingerea de către Senat a proiectului privind instituirea obligativități certificatului verde pentru angajații din instituțiile publice.

Cu toate că proiectul legislativ a fost respins în primă instanță, acesta mai trebuie să fie votat și de Camera Deputaților, care este cameră decizională, iar verdictul final ar putea fi cu totul altul. Indiferent de rezultat, restricțiile privind circulația și accesul în anumite spații și la anumite evenimente rămân valabile pentru cei nevaccinați, iar cu cât mai mult se va prelungi criza sanitară, cu atât acestea vor rămâne în vigoare, fiind foarte posibil să se prelungească la expirarea celor 30 de zile.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*