Prima platformă on-line de suport pentru pacienții oncologici

24 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Proiectul are rolul de a-i ajuta pe pacienți să își creeze un plan de gestionare a provocărilor emoționale, de sănătate și comunicare, care apar după stabilirea diagnosticului.

 

Nicolas Renard

Începând de astăzi, pacienții diagnosticați cu cancer vor avea la îndemână un instrument care să îi ajute în lupta cu boala, încă de la momentul stabilirii diagnosticului. Acesta va fi ușor de accesat și disponibil oricărui pacient, fiind vorba de o platformă on-line, lansată de  MSD Romania în parteneriat cu Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). Onco-plan.ro este singura platformă de acest gen din România, care îl va ajuta pe pacient să își creeze un plan personalizat de gestionare a tuturor provocărilor cărora va trebui să le facă față după stabilirea diagnosticului oncologic. Inițiatorii proiectului au ținut cont de faptul că, pe lângă efectele secundare ale tratamentului oncologic, resimțite la nivel fizic, pacienții cu cancer sunt afectați de boală și pe plan psihic, social și spiritual. Jumătate din pacienții cu cancer se confruntă cu un stres psihologic semnificativ, un sfert din ei au scăderi importante ale apetitului, iar 70% resimt cel puțin o schimbare chemosenzorială. Apar astfel stări de depresie, pierderi importante în greutate, deteriorarea unor simțuri și alte probleme care fac și mai grea lupta pacientului cu boala.

Despre acest proiect, Nicolas Renard, CEO MSD Romania, a declarat că „nimeni nu ar trebui să treacă singur printr-un diagnostic de cancer. Platforma ajută persoanele cu cancer și pe apropiații lor să se implice în crearea unui plan de gestionare a provocărilor emoționale și de sănătate, oferind informații despre nutriția adecvată, mecanismele de gestionare a unui astfel de diagnostic și strategiile de comunicare eficientă cu cei din jur”.

 

Cezar Irimia

Și Cezar Irimia, președintele FABC, spune că pacienții români aveau nevoie de un astfel de instrument ușor de accesat, cu ajutorul căruia pacientul onologic să poată trece mai ușor prin această perioadă dificilă.

De cele mai multe ori, pacienții cu cancer, precum și familia și aparținătorii se concentrează doar pe aspectul medical al tratamentului. Ignoră astfel alte componente semnificative pentru îmbunătățirea stării de sănătate, cum ar fi schimbările în stilul de viață, dieta sau gestionarea stresului emoțional. După cum evidențiază cercetările și studiile, aceste componente au un impact semnificativ. Prin urmare, onco-plan.ro este o resursă valoroasă, care se concentrează pe nevoile neacoperite ale persoanelor cu cancer, ajutându-le să obțină sprijinul de care au nevoie, dincolo de tratament”, a declarat acesta cu ocazia lansării platformei.

Astfel, trebuie să fie pus accentul și pe comunicarea cu pacientul și pe managementul stresului emoțional, familiile având un rol extrem de important în această privință.

 

Dr. Dégi László Csaba

 Președintele Asociației Române de Servicii și Comunicare în Oncologie, dr. Dégi László Csaba a precizat că procesul de comunicare dintre pacientul cu cancer și familia acestuia are un impact bilateral, cu efecte atât asupra calității vieții, cât și asupra stării de bine a pacientului și a familiei. Acesta a mai explicat că pacienții pot avea sentimente de furie sau frustrare atunci când primesc diagnosticul de cancer, de aceea este foarte important ca, începând din aceste momente, să primească suportul familiei și al aparținătorilor. Din motivele enumerate mai sus, comunicarea cu un pacient cu cancer nu va fi deloc facilă, iar familiile și pacienții vor putea găsi pe platforma on-line informații și sfaturi care le vor fi utile în acest sens.

În aceeași măsură, relația doctor-pacient este un aspect esențial atunci când vorbim despre această boală. Comunicarea în contextul unui diagnostic de cancer este o abilitate cheie. Pacientul trebuie să se simtă liber să pună cât mai multe întrebări, să găsească empatie și încredere reciprocă în relația cu medicul său, având un sentiment de suport continuu”, a mai precizat dr. Dégi László Csaba.

 

Dr. Ruxandra Plesea

O atenție deosebită în cazul pacienților oncologici trebuie să fie acordată și nutriției, atât în perioada tratamentului cât și după ce boala a fost învinsă. Medicul Ruxandra Pleșea, specialist în diabet și nutriție, a precizat că, atât boala în sine, cât și tratamentul, afectează toleranța nutrițională individuală, motiv pentru care planul de nutriție trebuie personalizat pentru fiecare pacient. „Este o greșeală frecventă ca pacienții cu cancer să adopte o dietă săracă în calorii și proteine, care deseori duce la scăderea în greutate. De vreme ce acest lucru nu este un rezultat recomandat, este important ca aceștia să primească sfaturi corespunzătoare, precum și să urmeze o dietă echilibrată și diversificată, cu preparate sănătoase care să îi ajute să își păstreze forța fizică pe durata curelor de tratament”, a declarat aceasta.

Dr. Ruxandra Pleșea a mai adăugat că și pacienții care au învins cancerul trebuie încurajați să ducă și să mențină un stil de viață sănătos, întrucât cercetările au demonstrat clar că acesta nu este asociat doar cu o mai bună sănătate fizică, ci și cu o calitate mai bună a vieții și o speranță mai mare de viață, în general.

 


Adaugati un comentariu


 

*