Majorări și tăieri de fonduri la rectificarea bugetului alocat programelor naționale de sănătate
Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial și prevede o creștere cu aproape 700 de milioane de lei față de suma alocată anterior.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a operat o nouă rectificare a bugetului alocat programelor naționale de sănătate, buget aprobat inițial în luna iulie a acestui an. La acea dată, bugetul stabilit era de 7,666 de miliarde de lei, cu puțin mai mare față de cel aprobat în anul anterior, care a fost de 7,499 de miliarde de lei.
La câteva luni, CNAS a constatat că este nevoie de o majorare a sumei alocate, așa că președintele interimar al instituției, Adela Cojan, a emis un ordin privind rectificarea bugetului Programelor naționale de sănătate, pe care l-a și publicat în Monitorul Oficial. Acesta prevede o majorare cu 697 de milioane de lei a acestui buget, reprezentând un o creștere în procent de 9%. Astfel, bugetul total al programelor de sănătate ajunge la 8,363 de miliarde de lei, cea mai mare parte fiind repartizată Programului de oncologie, celui de diabet și celui de dializă.
Astfel, cea mai mare parte din sumă merge către programul de oncologie, care crește de la 2,36 de miliarde de lei, la 2,84 de miliarde de lei, din care cea mai mare pondere are tratamentul medicamentos al pacienților oncologici, al cărui buget a ajuns la 2,54 de miliarde de lei, după ce a fost majorat cu 525 de milioane. O majorare mai puțin semnificativă a fost operată la bugetul subprogramului de monitorizare a evoluției bolii la pacienții cu afecțiuni oncologice prin PET-CT, care a ajuns la o valoare de 44,2 milioane de lei.
În același timp, rectificarea prevede reducerea simțitoare a bugetul subprogramului de radioterapie realizată în regim de spitalizare de zi, care fusese deja diminuat anul acesta la 302 milioane de lei, de la 398,6 milioane, anul trecut. Prin ultima rectificare, din acest buget s-au mai tăiat 45,1 milioane de lei, ajungând astfel la 256,9 milioane.
Al doilea program național de sănătate care a beneficiat de o majorare importantă este Programul de diabet, care a primit 317 milioane de lei în plus, ajungând astfel la un buget de 1,84 de miliarde de lei în acest an.
Totodată, pentru Programul național de boli rare s-a operat o majorare bugetară de la 337,1 milioane de lei, la 362,3 milioane de lei, însă suma se menține sub nivelul de anul trecut, când acest program a beneficiat de 396,6 de milioane de lei.
Programul național de dializă este pe locul trei ca valoare, după cel oncologic și cel pentru diabet, doar că, în acest caz, rectificarea a venit cu o diminuare de 16%. Astfel, de la cei 1,251 de miliarde de lei alocați inițial, bugetul pentru dializă a ajuns la 1,047 de miliarde de lei.
Aceste sume nu includ însă valoarea creditelor de angajament și bugetare aferente contractelor cost-volum, care se referă la multe tratamente pentru aceste afecțiuni și este prevăzută distinct. O modificare importantă privind structura bugetului acestor programe este chiar ponderea mult mai mare, față de 2020, a contractelor cost-volum, care se menține și în bugetul rectificat. Acestea au, în 2021, un buget de 1,56 miliarde de lei, în creștere cu 33% față de bugetul din 2020, care a fost de 1,17 miliarde de lei. Însumate, contractele cost-volum au o pondere totală de aproape 19% din valoarea totală a programelor naționale de sănătate curative, față de 15,6%, în 2020.
Celelalte programe naționale de sănătate au alocate sume mai mici în bugetul pentru 2021, iar cele mai multe bugete scad la rectificare, față de sumele alocate inițial, din cauza utilizării sub nivelul estimat. Este cazul programelor de transplant, de boli cadiovasculare, de boli neurologice, pentru programul de hemofilie/talasemie, de ortopedie și de protezare auditivă.