Patronatele medicilor de familie cer decontarea serviciilor de testare rapidă anti-Covid

22 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

În prezent, pacienții se pot testa la cabinetele medicilor de familie contra cost, iar dacă autoritățile vor da curs solicitării, acest serviciu ar urma să fie gratuit pentru pacienți.

 

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) a adresat o solicitare Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin care se cere includerea serviciului de testare antigen împotriva Covid-19 în pachetele de servicii medicale din asistența medicală primară, ca serviciu adițional decontat din fondul aferent investigaţiilor medicale paraclinice. În acest mod, pacienții cu simptome specifice Covid-19 se vor putea testa gratuit la cabinetele medicilor de familie, iar măsura ar duce la creșterea numărului de persoane care vin să se testeze, implicit a numărului de pacienți confirmați și incluși în tratament.

Încă de anul trecut, mai multe cabinete ale medicilor de familie au început să ofere acest serviciu, cu teste rapide achiziționate din fonduri proprii, și contra unor prețuri accesibile, plătite de pacienți. Începând cu luna trecută, cabinetele medicilor de familie primesc gratuit câte 50 de teste antigen, însă serviciile de testare nu sunt decontate, astfel că se efectuează tot pe cheltuiala pacienților.

FNPMF susține că testarea la nivelul asistenței medicale primare s-a dovedit extrem de utilă în depistarea rapidă a cazurilor de Covid-19 în rândul pacienților, în special preșcolari și școlari, care s-au prezentat la cabinet cu infecții respiratorii în cursul lunii trecute. „Astfel, cabinetele de medicina familiei au contribuit și prin testare la limitarea transmiterii SARS-CoV-2, însă costul acestor servicii medicale a fost suportat de medicii de familie și de pacienți sau de părinții acestora, în cazul copiilor” se arată într-un comunicat al organizației.

 

Pentru ca pacienții să nu mai suporte din buzunarul lor costurile testării și, totodată pentru a-i încuraja să se adreseze medicilor de familie atunci când au primele simptome de boală, FNPMF cere decontarea acestor servicii de testare rapidă din fondurile CNAS, astfel încât pacienții să poată beneficia de ele gratuit.

Tariful propus de medicii de familie pentru decontare este de 50 de lei pentru fiecare testare, sumă ce include testarea propriu-zisă, materialele consumabile necesare – inclusiv testul antigen – și raportarea rezultatelor către direcțiile de sănătate publică. În acest mod, susțin medicii de familie, Ministerul Sănătății și IGSU nu vor mai fi nevoite să realizeze achiziții centralizate și distribuția testelor către DSP-uri, iar acestea nu vor mai fi solicitate suplimentar să distribuie și testele către cabinetele de medicina familiei, cum s-a întâmplat în până acum. Pentru ca această solicitare să poată fi pusă în practica, FNPMF estimează că ar fi nevoia de circa 93 de milioane de lei pentru anul  în curs, sumă care ar trebui să fie alocată la următoarea rectificare bugetară.

 

Legat de același subiect, FNPMF condamnă afirmațiile făcute zilele trecute de purtătorul de cuvânt al MAI, care a declarat în cadrul unei conferințe de presă că unii medici de familie profită de testele antigen primite gratuit, pentru a elibera în fals documente în baza cărora pacienți sănătoși beneficiază de concedii medicale pe motiv că au fost diagnosticați cu Covid-19, în acest mod beneficiind și de certificat verde pentru trecerea prin boală. Purtătorul de cuvânt al MAI a mai precizat că la nivelul direcțiilor de sănătate publică se efectuează cercetări în acest sens.

Reprezentanții medicilor de familie s-au arătat ofensați de aceste declarații și au solicitat scuze publice din partea reprezentantului MAI, pentru declarațiile făcute în mod oficial. „Solicităm public purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne să nu mai intoxice spațiul public cu generalizări despre medicii de familie şi să îşi ceară scuze pentru cele declarate în conferința de presă. Un purtător de cuvânt al unui minister ar trebui să ştie că afirmațiile făcute astăzi în fața presei, chiar dacă a fost folosit cuvântul UNII, aruncă umbra neîncrederii asupra tuturor medicilor de familie români care muncesc din greu să limiteze transmiterea SARS-CoV-2 şi care au îngrijit până în prezent peste un milion de români bolnavi de COVID-19”, se mai arată într-un comunicat transmis de FNPMF la scurt timp după conferința de presă.

 


Adaugati un comentariu


 

*