Aplicațiile medicale, printre preocupările de bază ale noului Centru Internațional de Excelență în Inteligență Artificială

6 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Proiectul este derulat de Universitatea Politehnică din București (UPB), în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Carol Davila, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) și Universitatea Tehnică din Republica Moldova.

 

Prof. dr. Viorel Jinga

Centrul Internațional de Excelență în Inteligență Artificială a fost inaugurat, la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul UPB. Inițiatorii proiectului și-au propus, prin acest proiect, crearea unui ecosistem de excelență în cercetare și inovare în domeniul inteligenței artificiale (IA). Centrul va fi astfel dedicat cercetării fundamentale și aplicate în diferite domenii în care poate fi folosită IA, iar proiectele derulate aici se vor baza pe colaborarea dintre entitățile publice și private. Această colaborare presupune și parteneriate încheiate cu companii multinaționale din România și din străinătate, pentru dezvoltarea de aplicații în diferite domenii în care poate fi folosită inteligența artificială. Printre acestea se numără și domeniul medical, iar alte domenii vizate sunt cel al educației, roboticii și securității cibernetice.

UMF Carol Davila s-a implicat în acest proiect prin Centrul de inovație și e-Health, iar rectorul Viorel Jinga a declarat că „Centrul Național de Excelență în Inteligență Artificială va deschide noi și noi orizonturi către tot ceea ce înseamnă cunoaștere aprofundată prin noile mecanisme informatice ce compun astăzi sisteme inovative integrate într-un ansamblu complex definit generic digitalizare, iar prin integrarea UMF Carol Davila în acest important parteneriat, medicina românească va înregistra în tot ansamblul său un plus de valoare considerabil amplificând procesele de digitalizare demarate deja în cadrul Universității noastre prin propriul Centru de inovație și e-Health”.

 

La rândul său, rectorul UPB, Mihnea Costoiu, a declarat cu ocazia lansării noului centru, că tehnologia bazată pe inteligență artificială poate contribui la promovarea creșterii economice incluzive și la rezolvarea provocărilor globale, cum ar fi schimbările climatice și asistența medicală îmbunătățită, incluzând aici și lupta împotriva pandemiilor.

„După cum știm cu toții, IA este un domeniu care a devenit din ce în ce mai important pentru toate industriile. În ultimul an, 7% dintre întreprinderile din UE cu cel puțin 10 angajați au folosit aplicații IA, iar numărul este în creștere rapidă. Rata anuală de creștere estimată a IA în organizații între 2020 și 2027 este de 33,2%. Se preconizează că piața globală de inteligență artificială va crește în următorii câțiva ani, atingând o valoare de piață de 190,61 miliarde USD în 2025. Toate acestea sunt un indicator clar că există o nevoie profundă de un Centru Național de Excelență în Inteligență Artificială care să poată ajuta la îmbunătățirea a ceea ce IA are de oferit societății în general, dar și să ajute companiile să implementeze soluții complexe pentru nevoi foarte specifice”, a declarat Mihnea Costoiu.

 

Acesta mai spune că ecosistemul de excelență în cercetare și inovare în domeniul IA, pe care centrul abia inaugurat intenționează să îl dezvolte, va face ca România să devină un jucător important în peisajul european al IA. Totodată, centrul va oferi organizațiilor interesate să implementeze aplicații ale IA oportunitatea de a beneficia de infrastructură de cercetare și specialiști de cel mai înalt nivel.

Centrul Internațional de Excelență în Inteligență Artificială este animat de viziunea și angajamentul de a studia și dezvolta sisteme de Inteligență Artificială de încredere, sigure și centrate pe om, într-o comunitate de cercetători care contribuie la dezvoltarea fundamentelor disciplinei, a tehnologiilor de Inteligență Artificială și a aplicațiilor de IA în rezolvarea problemelor din lumea reală. Le mulțumesc partenerilor noștri pentru deschiderea pe care o arată către inițiativele noastre. Odată cu deschiderea Centrului Național de Excelență în Inteligență Artificială lansez și invitația tuturor companiilor interesate să implementeze soluții sau să dezvolte aplicații bazate pe IA să intre în legătură cu centrul pe care tocmai l-am inaugurat. Astfel, vor putea beneficia nu doar de rezultatele unei infrastructuri performante, ci de resursă umană de top care poate contribui la obiectivele beneficiarilor”, a mai declarat rectorul UPB.

 


Adaugati un comentariu


 

*