Românii pot să-și gestioneze propria sănătate, dar au nevoie de „alfabetizare” în domeniu

15 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Un sondaj realizat în 10 țări europene care relevă că 80% dintre europeni admit că este responsabilitatea lor și sunt dispuși să-și gestioneze propria sănătate în condițiile unei informări corecte, este prezentat astăzi, la debutul Săptămânii Îngrijirii Personale.

 

În perioada 15-21 noiembrie este marcată, la nivel european, Săptămâna Îngrijirii Personale, o inițiativă care combină inițiativele locale cu prezența digitală și dialogul politic cu sfaturile practice venite partea specialiștilor. În contextul în care aproximativ 80% dintre respondenții la un sondaj realizat în 10 țări europene manifestă un interes sporit pentru bunăstarea personală și își doresc să preia controlul asupra propriei sănătăți, multiplele beneficii ale îngrijirii de sine, de la menținerea sau îmbunătățirea sănătății și a calității vieții, la o mai bună prevenție și gestionarea afecțiunilor minore, se pot realiza printr-o mai bună informare.

La nivel național, Săptămâna Îngrijirii Personale este marcată și de Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI), care precizează că îngrijirea personală implică recunoașterea simptomelor unei afecțiuni, dar și abilitatea de a recunoaște dacă este necesară implicarea unui profesionist în domeniul sănătății pentru rezolvarea acestora. Totodată, conceptul include și automedicația rațională, respectiv utilizarea responsabilă a medicamentelor, fie că se eliberează cu prescripție medicală sau fără, a suplimentelor alimentare și a dispozitivelor medicale.

Cu această ocazie, RASCI subliniază la rândul său importanța informării corecte și a responsabilizării oamenilor cu privire la gestionarea propriei stări de sănătate.

 

Diana Mereu

În acest sens, Diana Mereu, directorul executiv al RASCI a precizat că se constată o creștere a preocupării oamenilor pentru îngrijirea personală, în contextul pandemiei, însă este nevoie ca aceștia să aibă acces la informații corecte, din surse avizate, în condițiile valului de fake-news care au ca subiect vaccinurile anti-covid și pretinse tratamente „minune” care ar vindeca boala.

În contextul pandemiei, a fost încurajator să vedem importanța crescută pe care mulți oameni o acordă acum îngrijirii propriei sănătăți. Am dori să valorificăm această conștientizare sporită făcând mai mult pentru a îmbunătăți cunoștințele în domeniul sănătății și pentru a le da oamenilor puterea să-și gestioneze sănătatea zi de zi cu încredere. În vremuri de incertitudine și știri false, este responsabilitatea noastră să oferim îndrumări și claritate pacienților și consumatorilor. Dacă dorim să depășim dezinformarea și să contribuim la îmbunătățirea educației pentru sănătate, trebuie să oferim oamenilor informații accesibile, folosind canalul potrivit, la momentul potrivit, astfel încât aceștia să poată lua decizii în cunoștință de cauză”, a declarat Diana Mereu.

 

Analizând rezultatele studiului efectuat la nivel european, din care reiese că 80% dintre europeni acceptă că este responsabilitatea lor să-și gestioneze propria sănătate și sunt dispuși să facă acest lucru, RASCI subliniază că este relevat și faptul că 58% dintre europeni au acces la o farmacie nu mai departe de 5 minute. Acest fapt indică atât accesibilitatea îngrijirii personale cât și potențialul de a se contribui astfel la reducerea poverii suportată de sistemul de sănătate, dar și necesitatea de a se investi mai mult în „alfabetizarea” în domeniul sănătății pentru a stimula îngrijirea personală și automedicația responsabile.

Impulsionați de un interes tot mai mare pentru bunăstarea personală și cu un acces din ce în ce mai ușor la informație, ca urmare a progresului înregistrat de tehnologiile digitale, cetățenii europeni sunt dornici să preia controlul asupra propriei sănătăți, recunoscând multiplele beneficii ale îngrijirii de sine, de la menținerea sau îmbunătățirea sănătății și a calității vieții, până la o mai bună prevenție și gestionarea mai ușoară a afecțiunilor minore”, a mai declarat directorul executiv al RASCI.

Informarea, educarea și responsabilizarea consumatorilor și pacienților români de medicamente fără prescripție și suplimente alimentare, implicit prin campania „Despre zănătate, cu responsabilitate”, este susținută de asociație pe site-ul aleginformat.ro, prin intermediul căruia se asigură claritatea și obiectivitatea informației, atât la nivelul populției cât și al profesioniștilor din domeniul sănătății.

 


Adaugati un comentariu


 

*