Scade simțitor numărul buzoienilor nou confirmați cu Covid-19, dar presiunea pe ATI este mare în continuare

15 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

În acest fel se mai reduce presiunea pe unitățile sanitare, însă specialiștii spun că nu este încă momentul pentru relaxare și anunță chiar iminența valului 5 al pandemiei, care nu se știe cum va fi.

 

Pe 27 octombrie, Direcția de Sănătate Publică anunța cel mai mare număr de cazuri de noi îmbolnăviri înregistrate în 24 de ore la nivelul județului Buzău, fiind confirmate 505 cazuri de infectări noi și alte 3 cazuri de reinfectare. De atunci, nu a mai fost depășit pragul de 500 de cazuri pe zi, iar numărul infectărilor a intrat pe un trend descendent, menținându-se totuși la valori ridicate, în condițiile în care spitalele erau în continuare ocupate la capacitate maximă.

În acest week-end, raportările DSP au consemnat trei zile la rând un număr de îmbolnăviri sub pragul de 100 de cazuri în 24 de ore, ieri fiind înregistrată cel mai mic număr de cazuri noi din ultimele săptămâni. Astfel, dacă sâmbătă au fost raportate 82 de cazuri la peste 720 de teste, ieri s-au raportat 68 de cazuri la peste 600 de teste, pentru ca astăzi să fie anunțate 37 de cazuri noi de infectare, din doar 301 teste. Desigur, datele raportate astăzi s-ar putea datora și numărului mai scăzut de teste, însă chiar dacă numărul persoanelor cu simptome este mai mic, a scăzut mult și rata de pozitivare, iar cel mai important este că a mai scăzut presiunea pe unitățile sanitare și chiar s-au eliberat câteva paturi cu oxigen.

 

Din fericire a scăzut și numărul deceselor, după o perioadă în care, în mai puțin de o lună, peste 200 de buzoieni au fost răpuși de Covid-19. În ultimele zile s-au anunțat mai puține decese, iar în prezent, numărul total a ajuns la 765, de la debutul pandemiei.

În total, pe teritoriul județului au fost confirmate  23.323 de cazuri de îmbolnăviri de la debutul pandemiei, dintre care 20.482 de pacienți infectați s-au vindecat. A scăzut mult și incidența îmbolnăvirilor în decurs de 14 zile care, la nivelul județului, a ajuns la 4,87 la mie, iar singura comună cu o incidență de peste 10 la mie este Săpoca. La nivelul municipiului Buzău, incidența a scăzut la 6,68 la mie, menținându-se totuși în zona roșie.

Spitalele sunt însă pline în continuare, iar cel mai mare număr de pacienți infectați este în Spitalul Județean de Urgență, unde astăzi erau 173 de pacienți și tot atâția se aflau în spitalele suport-COVID din Râmnicu Sărat, Nehoiu, Smeeni și secția Buzău a spitalului CF Galați. La ATI sunt toate locurile ocupate, la SJU Buzău aflându-se 17 pacienți, alți 10 la Rm. Sărat și 2 la Nehoiu, iar peste 90 la sută dintre cei care ajung în stare gravă la spital sunt nevaccinați și mulți cheamă ambulanța abia când nu mai pot respitra, după ce au încearcat să se „trateze” la domiciliu, săptămâni întregi, de multe ori „după ureche”, punându-și astfel viața în pericol.

Interesul pentru vaccinare rămâne oarecum constant, dar mai scăzut față de ultima perioadă din luna octombrie, numărul celor care se prezintă la centre pentru prima doză variind în ultima săptămână între 490 și 780, după ce se depășise constant pragul de 1.000 de persoane.

 

Și la nivel național, astăzi a fost raportat cel mai mic număr de cazuri noi din ultimele două luni, după o perioadă de trei săptămâni în care s-a înregistrat o scădere constantă. Astfel, Grupul de Comunicare Strategică a raportat astăzi 2.136 de cazuri noi confirmate la nivel național și 195 de decese (din care 180 erau nevaccinați), 16 dintre acestea fiind înregistrate anterioare raportării. Săptămâna trecută a fost prima, după trei săptămâni la rând, cu peste 2.800 de decese, în care s-a înregistrat o scădere sensibilă a mortalității din cauza infecției cu virusul SARS-CoV-2. Astfel, numărul de decese din cauza Covid-19 s-a redus cu 23,5% față de săptămâna anterioară, până la 2.215.

Vârful valului 4 al pandemiei a fost atins în săptămâna 18-24 octombrie, când au fost confirmate peste 104.000 de cazuri noi de Covid-19, iar în ultimele trei săptămâni s-a observat o scădere rapidă a numărului de cazuri noi, săptămâna trecută fiind cu 39,8% mai puține cazuri decât în cea precedentă.

Astăzi s-a raportat și primul județ care iese din valul 4 și intră în scenariul verde, rata de infectare în județul Suceava fiind de 1,83 la mie în 14 zile. Alte 9 județe sunt în scenariul galben (Bistriţa-Năsăud -2,44 la mie, Botoşani -2,08 la mie, Dolj -2,74 la mie, Gorj -2,61 la mie, Maramureş -2,56 la mie, Neamţ -2,87 la mie, Satu Mare -2,54 la mie, Vaslui -2,47 la mie şi Vrancea -2,78 la mie), iar restul judeţelor sunt în scenariul roşu. Media naţională este de 5,17 la mie, raportat la populaţia României.

 

Chiar dacă se înregistrează o scădere a incidenței, medicii atrag atenția că nu este cazul să slăbim vigilența și în niciun caz nu se poate vorbi de mai puține restricții, câtă vreme în alte țări din Europa deja se anunță valul 5 al pandemiei.

Medicul ATI Radu Ţincu, de la Spitalul Floreasca, crede că așa cum au anunțat deja experții internaționali, există posibilitatea creşterii numărului de infectări la începutul anului 2022 și avertizează că, dacă România va prinde acest val cu o populaţie insufiecient vaccinată, va fi din nou unică în Europa, subliniind că, pe lângă rata de vaccinare, importante sunt și tipurile de variante virale aflate în circulație.

Cu cât vor crește imunizările în următoarea perioadă, cu atât impactul unui nou val asupra sistemului sanitar va fi mult mai mic, crede și dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş” din București, subliniind că „dacă rata de vaccinare este foarte mică, vor fi din nou cazuri severe, iar populația României va fi împărțită în cei protejați și cei neprotejați”.

 

Nelu Tataru

La rândul său, medicul Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății și actual președinte al Comisiei de Sănătate din Camara Deputaților, crede că rata de vaccinare va scădea cu cât se întârzie adoptarea certificatului verde, ceea ce va favoriza un al cincilea val „destul de agresiv”, în ianuarie-februarie.

Referindu-se la votul pe proiectul de lege privind impunerea certificatului verde și la locul de muncă, Tătaru a afirmat că „deocamdată suntem pe un trend descendent, dar trebuie să ne gândim că atâta timp cât avem o populație receptivă de aproape 50%, avem și o predispoziție de un val cinci destul de agresiv. Experiența ne arată că un val în România este cam la o lună, o lună și jumătate după valurile din Occident”. Fostul ministru a menționat că cei care au contraindicație la vaccinare se vor putea testa gratuit. Afirmațiile sale au venit în contextul în care proiectul care obligă la impunerea certificatului verde pentru a merge la locul de muncă s-a blocat, luni, la Camera Deputaților, decizională în acest caz.

Dr. Raed Arafat, șeful DSU, atrage atenția că deși sunt mai puține cazuri zilnice, spitalele se confruntă în continuare cu un număr mare de bolnavi în stare gravă, iar președintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu, a subliniat ieri, într-o conferință despre diabet, că personalul medical este aproape epuizat și există risxul să nu mai poată face față unui nou val la fel de agresiv.

Astăzi, în spitalele din România erau internate 15.189 de persoane infectate cu SARS-CoV-2, din care 289 copii, iar la ATI sunt 1.720 de pacienţi, dintre care 27 copii.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*