Trei săptămâni cu peste 200 de decese în rândul buzoienilor confirmați cu Covid-19

5 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Astăzi a fost depășit și pragul de 700 de decese, iar circa o treime dintre aceste s-au înregistrat în mai puțin de o lună.

 

Numărul infectărilor zilnice la nivelul județului Buzău este în scădere față de sfârșitul lunii trecute, când a fost atins recordul de 505 cazuri noi pe zi, dar cel al deceselor crește într-un ritm susținut. Astfel, în timp ce astăzi au fost raportate 249 de cazuri noi de infectare – mai puțin de jumătate față de recordul absolut la nivelul județului – a fost depășit și pragul de 700 de decese de la debutul pandemiei, la doar 11 zile după ce fusese atinsă limita de 600 de persoane ucise de Covid-19. Așadar, în 11 zile au pierdut upta cu COVID-19 mai mult de 100 de persoane, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 10 decese pe zi.

Raportul de astăzi al Direcției de Sănătate Publică Buzău consemnează un număr de 13 noi decese atribuite Covid-19, numărul total ajungând astfel la 712 de la debutul pandemiei. Aproximativ o treime dintre acesta s-au înregistrat în mai puțin de o lună, ținând cont de faptul că au trecut 24 de zile de când Buzăul atingea pragul de 500 de decese. Dacă lucrurile vor continua în același ritm, sunt toate șansele ca până la sfârșitul anului să die depășit și pragul de 1.000 de decese.

 

Această creștere a apărut odată cu ocuparea tuturor locurilor din spitale, pe fondul numărului tot mai mare de persoane infectate în valul patru al pandemiei. Mulți dintre cei decedați au pierdut lupta cu boala la câteva ore după ce au ajuns la spital, alții așteptând în curtea spitalului județean sau în secția UPU să se elibereze un loc la ATI, după ce au amânat până în ultimul moment să solicite asistență medicală.

Problema aglomerației de la SJU Buzău a fost rezolvată momentan, odată cu amenajare unei noi zone tampon în cadrul secției de Neurologie, pentru pacienții care ajung la spital cu suspiciune de Covid-19. Astfel, aceștia nu mai trebuie să aștepte în mașini rezultatul testării, iar ambulanțele nu mai sunt blocate în curtea unității medicale.

A fost operaționalizat și secția Buzău a Spitalului CF Galați, inclus de Ministerul Sănătății în lista unităților medicale suport-COVID gradul III și care dispune de 24 de paturi pentru pacienții infectați care prezintă forme ușoare și moderate de boală, alături de spitalele din Smeeni și Nehoiu, astfel că în cursul după-amiezii de ieri și al noții trecute, 9 pacienți, care s-au prezentat inițial de la Spitalul Județean Buzău, au dost internați aici, după ce au fost evaluați și au primit indicațiile de la medicii de specialitate.

Dacă numărul prezentărilor zilnice se va menține însă la un nivel la fel de ridicat ca în ultimele săptămâni, este doar o chestiune de timp până când cel mai mare spital din județ va deveni din nou neîncăpător

 

Așadar, astăzi au fost raportate 249 de cazuri noi, la care se mai adaugă două cazuri de persoane confirmate la puțin timp după ce au revenit din Germania. Pacienții nou diagnosticați au vârste cuprinse între 4 și 94 de ani, fiind confirmați pozitiv ca urmare a celor 756 de teste efectuate în județ în ultimele 24 de ore. S-a ajuns astfel la un total de 22.121 de infectări de la debutul pandemiei, dintre care 18.423 de persoane s-au vindecat. Incidența la nivelul județului se menține în zona roșie, fiind peste 7,5 la mie, iar la nivelul municipiului Buzău depășind 11,5 la mie.

În acest timp, din păcate, interesul pentru vaccinare este în scădere, urmând trendul descendent înregistrat la nivel național, imediat după ce proiectul privind certificatul digital a fost respins în Senat, iar evoluția situației epidemiologice pare să fi ajuns într-o zonă de platou. Puțin peste 1.000 de persoane se mai prezintă la centrele de vaccinare pentru a primi prima doză de vaccin, așa că aglomerația din urmă cu câteva zile a dispărut, deși suntem încă departe de a atinge așa-zisa rată de imunizare colectivă care să încetinească și poate chiar să oprească evoluția pandemiei.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*