Rată de pozitivare uriașă la Buzău: Peste 300 de cazuri de Covid confirmate după doar 572 de testări

14 octombrie 2021 | 0 comentarii |

În doar 24 de ore, numărul cazurilor confirmate pe raza județului a sărit de la 246 la 311, iar în mai puțin de o săptămână s-au înregistrat cele mai mari valori consemnate de la debutul pandemiei.

 

Creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri noi de Covid-19 confirmate de la o zi la alta în județul Buzău. Astfel, dacă raportul de ieri al DSP Buzău consemna un nou record al pandemiei, cu 244 de infectări și două cazuri de reinfectare, în ultimele 24 de ore am asistat la cea mai mare creștere a numărului de cazuri de la o zi la alta. Concret, în cursul zilei de ieri au fost confirmate nu mai puțin de 311 cazuri noi și două cazuri de reinfectare, depășindu-se astfel un nou record nedorit al pandemiei. Și mai îngrijorător este faptul că aceste cazuri au fost confirmate în urma a doar 572 de teste, ceea ce denotă o rată de pozitivare uriașă, fără precedent pe raza județului. Pacienții nou confirmați au vârste între 7 luni și  92 de ani, și, după  cum este lesne de intuit, marea lor majoritate sunt nevaccinați.

În mai puțin de o săptămână au fost depășite trei recorduri ale numărului de îmbolnăviri, iar ieri, Buzăul a trecut pentru prima dată și de pragul de 300 de cazuri noi pe zi.

La acest bilanț se adaugă alte 5 noi decese, patru dintre cei decedați fiind octogenari, iar al cincilea, un bărbat de 69 de ani. S-a ajuns astfel la 518 decese de la debutul pandemiei după ce la începutul săptămânii se atinsese pragul de 500 de decese.

 

Din păcate, nu ne putem aștepta la o îmbunătățire a situație în zilele următoare și chiar sunt șanse ca numărul de cazuri zilnice și de decese să crească, ținând cont de rata de pozitivare extrem de ridicată și de faptul că doar aproximativ 75.800 de buzoieni sunt vaccinați cu schemă completă. Mai trebuie să avem în vedere că Spitalul Județean și cel de la Râmnicu Sărat sunt ocupate la capacitatea maximă, iar pacienții așteaptă ore în șir în ambulanțe, să poată fi consultați de un medic. Și șansele de transfer către alte spitale sunt minime, dat fiind că aceeași situație este în toată țara, iar în prezent se fac demersuri pentru trimiterea unor pacienți în străinătate.

Situația este dramatică și pentru pacienții cu alte afecțiuni, care nu mai au acces în spitale, decât dacă ajung aici în stare gravă, și pentru care așteptarea s-ar putea prelungi mai mult decât cele 30 de zile stabilite inițial de autorități, ținând cont de evoluția situației epidemiologice.

Trist este că în contextul în care clasa politică este preocupată mai mult de jocuri de culise și de interese de grup, nu avem un guvern stabil, iar la Sănătate s-au perindat, în ultimele 18 luni, cinci miniștri, autoritățile nu iau în calcul să implice și cele 159 de spitale private în gestionarea valului 4 al pandemiei, care ar putea prelua pacienții non-COVID care au nevoie de intervenții chirurgicale, pentru a degreva secțiile ATI, așa cum s-a întâmplat în alte țări din Europa.

 

Creșterea accelerată a numărului de infectări a afectat și foarte multe școli din județ, astfel că cinci unități de învățământ funcționează în sistem exclusiv online. Este vorba despre Centrul de Educație Incluzivă, care a adoptat această formă de susținere a cursurilor încă de la debutul anului școlar din cauza unor lucrări de modernizare care se desfășoară aici, Liceul Tehnologic din Rușețu care a intrat în online miercuri și Colegiul Național B. P. Hasdeu care de astăzi își desfășoară cursurile exclusiv online, cărora li se adaugă școlile gimnaziale din comunele Săpoca și Pănătău.

Parțial online sunt însă multe clase din tot mai multe școli. Astfel, în municiăiul Buzău funcționează online 16 clase de la Colegiul Național Pedagogic „Siru Haret”, 13 clase de la Colegiul Național „Mihai Eminescu, 10 clase de la Colegiul Economic, 9 de la Liceul „Alexandru Marghiloman”, câte 6 clase de la Liceul cu Program Sportiv „Iolanda balaș” și Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”, câte 4 clase de la Liceul Agricol „Dr. C. Angelescu” și Liceul „Henri Coandă” și câte una de la Liceul de Artă „Margareta Sterian”, Liceul Tehnologic „D. Filipescu” și Liceul de Servicii și Meserii, cărora li se adaugă clase de la grădinițele cu program prelungit 1, 4, 6, 10 și 18, precum și de la școlile generale „Căpitan Av. M. T. Bădulescu (8 clase), „Dionisie Romano (3 clase), „George Emil Palade (10 clase), „Ion Creangă (4 clase), „Sf. Apostol Andrei” (3 clase), Șc. nr. 11 (17 clase) și Șc. nr. 7 (7 clase).

La Rm. Sărat au fost închise e clase de la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”, 3 clase de la Șc. generală nr. 1 și câte o clasă  de la Colegiul Național „Alexandru Vlahță” și Grădinița cu program normal „Orizont”.

Tot online funcționează câte 5 clase la Vernești și Poșta Câlnău, 4 clase la  Brădeanu, câte 3 la Pătârlagele, Cernătești, Vadu Pașii, câte 2 la Boldu, Vîlcelele și Padina și câte una la Amaru, Calvini, Chiojdu, Gherăseni, Pârscov, Smeeni și Stâlpu.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*