Singura zona de scenariu roșu din județul Buzău, anulată de INSP

11 septembrie 2020 | 0 comentarii |

În urma solicitării transmise de Direcția de Sănătate Publică, incidența infectărilor cu noul coronavirus va fi recalculată în toate localitățile în care focarele din căminele de bătrâni influențau rata de infectare și care potrivit noii formule vor fi eliminate.

 

La începutul acestei săptămâni, Ministerul Sănătății a făcut publică lista cu incidența cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19 pe fiecare localitate din țară, în vederea stabilirii scenariilor după care unitățile de învățământ să înceapă noul an școlar. Cele mai multe localități din județul Buzău se încadrau la scenariul verde, având o rată de infectare mai mică de unu la mie, ceea ce înseamnă că școlile de aici își pot relua cursurile normal, cu respectarea regulilor pentru prevenirea răspândirii infecției. Au existat însă și 12 localități care se încadrau în scenariul galben, având o rată a infectărilor cuprinsă între unu și trei la mie, printre acestea numărându-se și municipiile Buzău și Râmnicu Sărat, dar și orașul Pătârlagele. Cernătești era singura localitate din județ încadrată în scenariul roșu, cu o incidență a infectărilor peste 3 la mie, ceea ce însemna că aici cursurile nu puteau fi reluate decât on-line.

Analizând datele, s-a constatat că incidența ridicată a infectărilor în unele localități, inclusiv la Cernătești, se datora focarelor izbucnite în căminele de bătrâni de aici, focare delimitate de comunitate, localizate și ținute sub control. Făcând abstracție de aceste focare, răspândirea comunitară în localitățile respective este în limite scăzute, inclusiv în cazul comunei Cernătești.

 

În urma sesizărilor venite din partea administrațiilor locale, Direcția de Sănătate Publică Buzău s-a adresat Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), solicitând să elimine din calculul incidenței infectărilor cazurile confirmate în căminele de bătrâni din Buzău, Râmnicu Sărat, Pătârlagele şi Cernăteşti.

În total, este vorba de 129 de cazuri din aceste focare, dintre care 40 la Buzău, 55 la Râmnicu Sărat, 20 la Pătârlagele și 14 la Cernătești, înregistrate în ultimele săptămâni, cazuri care au crescut incidența infectărilor în localitățile respective.

În cursul acestei după-amiezi, DSP Buzău a primit răspunsul așteptat de la INSP, care și-a dat avizul favorabil pentru recalcularea incidenței fără a ține cont de focarele respective, întrucât aceste nu influențează răspândirea comunitară.

 

Prin urmare, datele la nivelul județului se schimbă, iar DSP Buzău a trecut la recalcularea incidenței ținând cont de noile criterii. Astfel, comuna Cernătești va trece de la scenariul roșu la cel verde, iar la același scenariu ar putea trece și Buzăul, Râmnicu Sărat și Pătârlagele.

Având în vedere răspunsul primit din partea INSP, ședința Consiliului Județean pentru Situații de Urgență, care ar fi urmat să aibă loc azi la ora 14.00, a fost amânată pentru ora 16.00.

În cadrul acesteia urmează să fie aprobate scenariile înaintate de fiecare instituție de învățământ în parte în ceea ce privește începerea noului an școlar. Situația la nivelul întregului județ este reevaluată ținând cont de noile criterii, urmând ca în cursul zilei de azi să fie anunțată lista cu fiecare instituție de învățământ și scenariul pentru care a optat pentru începerea noului an școlar.

 

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a decis că toate cele 484 de unități școlare din județ vor începe cursurile pe data de 14 septembrie, 387 dintre ele optând pentru scenariul verde și doar 97 pentru scenariul galben, care presupune desfășurarea cursurilor atât la clasă, cât și on-line. Urmează ca fiecare unitate de învățământ, prin intermediul educatorilor, învățătorilor, profesorilor să ia legătura cu elevii și părinții și să le explice modul în care trebuie să se prezinte de luni, 14 septembrie, la cursuri și, mai ales, modalitatea de desfășurare a orelor, precum și regulile de igienă pe care trebuie să le respecte pentru a preveni îmbolnăvirile cu noul coronavirus.

Incidența cazurilor de Covid-19 este într-o continuă dinamică, așa încât, în funcție de aceasta, scenariile după care vor funcționa unele școli și grădinițe ar putea suferi modificări. „Pun accent pe o comunicare eficientă între Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul Școlar și, mai ales, cu unitățile de învățământ. Până acum s-au desfășurat controale în școli, iar de săptămâna viitoare vor începe și inspecțiile sanitare pentru a verifica respectarea măsurilor de protecție. Ne îndreptăm atenția către aceste măsuri de protecție și către condițiile igienico-sanitare astfel încât să se poată desfășura activitățile școlare în siguranță atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice și, indirect, pentru noi toți”, a declarat  la finalul ședinței de azi prefectul Leonard Dimian.

 

Tabelul cu școlile din județ și scenariile pentru care au optat îl puteți consulta în imaginile din galeria de mai jos.


Adaugati un comentariu


 

*