În centrele de asistență socială din Buzău, personalul angajat revine la programul de lucru din perioada stării de urgență

18 august 2020 | 0 comentarii |

Pentru a se evita răspândirea virusului SARS-Cov-2 în aceste unități de ocrotire, personalul va fi izolat, preventiv, la locul de muncă sau în locuri speciale, în care nu au acces persoane din exterior.

 

Ca urmare a numărului mare de îmbolnăviri înregistrat în ultima vreme în azilurile de bătrâni, dar și a numărului crescut de persoane infectate cu noul coronavirus și al deceselor, la nivelul județului, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Buzău a decis, astăzi, în cadrul unei ședințe de urgență, noi măsuri prin care să poată fi prevenite îmbolnăvirile COVID-19 în rândul personalului de îngrijire și al rezidenților din centrele sociale din județul Buzău.

Direcția de Sănătate Publică Buzău a făcut o analiză amănunțită și a constatat că, în urma testărilor efectuate în ultima lună la nivelul centrelor rezidențiale de asistență socială, se constată o creștere importantă a numărului de cazuri confirmate pozitiv atât în rândul personalului de îngrijire, cât și în rândul beneficiarilor”, transmite CJSU, printr-un comunicat remis presei, după ședința de astăzi.

 

În prezent, 3 focare de Covid-19 sunt active în cămine de asistență pentru persoane vârstnice din județ. Specialiștii DSP Buzău au stabilit, în urma anchetei epidemiologice efectuată la nivelul celor trei centre de ocrotire medico-socială, că infectarea s-a produs prin reluarea activității personalului sau a interacțiunii cu persoane venite din zone cu risc epidemiologic. Cu toate măsurile urgente dispuse de DSP, având în vedere gradul mare de contagiozitate, precum și patologia preexistentă a asistaților din aceste centre, este aproape imposibil de limitat răspândirea virusului, consemnează CJSU, care a primit din partea DSP propunerea ca programul de lucru al angajaților centrelor de asistență socială să fie identic cu cel din perioada stării de urgență.

Astfel, în cadrul ședinței extraordinare a CJSU de astăzi, desfășurată în sistem audioconferință, a fost adoptată Hotărârea nr. 17, care prevede „măsura de izolare preventivă la locul de muncă sau zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul angajat al centrelor pe o perioadă de 14 zile, urmată ciclic de o perioadă de izolare preventivă la domiciliu, pe o perioadă egală cu cea de izolare preventivă la locul de muncă, prezența personalului în centru asigurându-se în ture/schimburi, concluzionează CJSU.

 

Potrivit Hotărârii CJSU „începând cu data de 19 august 2020, pe perioada stării de alertă, se instituie obligația de a se asigura măsurile de continuitate a activității centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centre rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru categorii vulnerabile și stabilirea programului de lucrul al angajaților, potrivit art. 19 din Legea 55/2020, cu avizul Direcției de Sănătate Publică”.

Furnizorii de servicii sociale de tip rezidențial își vor organiza programul în funcție de contextul epidemiologic existent la nivelul județului Buzău și cu respectarea normelor în vigoare privind legislația în domeniul muncii. Activitatea la nivelul acestor servicii va fi organizată și desfășurată cu respectarea normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

 

Reamintim că, în județul Buzău, în doar o săptămână au fost declarate focare de Covid-19 în trei centre de îngrijire a persoanelor vârstnice, respectiv, la un centru privat din comuna Cernătești, satul Aldeni – unde au fost testate pozitiv cu SARS-CoV-2 doi angajați și doi rezidenți. Cel mai mare focar s-a înregistrat la Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sfinții Constantin și Eena” de la Costești din subordinea Primăriei, unde 33 de persoane, din rândul angajaților și al bătrânilor au fost infectați, iar trei dintre ei au decedat. La ora actuală, 20 dintre bătrânii depistați pozitiv și 10 persoane din rândul angajaților sunt internați în spitalul suport-Covid din Râmnicu Sărat, iar pentru cei 13 rezidenți rămași în unitatea de ocrotire nu există decât o singră asistentă medială.  Al treilea focar activ este la Azilul privat pentru persoane vârstnice „Încredere, speranță, înțelegere” din Haleș-Tisău, unde zece persoane din rândul personalului angajat au fost testate pozitiv, iar astăzi a fost raportată și prima persoană asistată confirmată cu noul virus.

Astăzi, la nivelul județului au fost raportate 39 de cazuri noi de de persoane infectate cu SARS- CoV-2, astfel că de la debutul pandemiei și până acum s-a ajuns la 1.870 de persoane confirmate pozitiv Covid-19, din care 1.067 s-au vindecat, iar 59 au decedat, trei dintre decese, ale unor persoane în vârstă de 59, 67 și 85 e ani, toate cu comorbidități, fiind consemnate în ultimele 24 de ore.

Întrucât toate paturile destinate internării pacienților infectați cu noul virus sunt ocupate în unitățile medicale special dedicate din județ, 59 dintre pacientii confirmați pozitiv, asimptomatici sau cu simptomatologie ușoară, se află în izolare la domiciliu.

 

Tot astăzi, ca urmare a Hotărârii numărul 42/17 august, prin care a fost extinsă lista județelor în care sunt instituite restricții orare de funcționare pentru operatorii economici care desfășoare activități în aer liber (terase, cluburi, baruri, etc), precum și pentru operatorii economici care desfășoară activități de jocuri de noroc, până în data de 31 august 2020, în care a fost inclus și județul Buzău, la nivelul Instituției Prefectului a fost convocată o ședință comună cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică și structurilor MAI, având ca temă readaptarea planului de acțiuni desfășurate pentru combaterea răspândirii noului Coronavirus și pentru descurajarea faptelor de natură contravențională.

Astfel, programul de lucru cu publicul al teraselor, cluburilor, barurilor, sălilor de jocuri și alte asemenea, nu poate începe înainte de orele 06.00 și nu poate depăși orele 24.00, ultima comandă putând fi preluată cel târziu la orele 23.00, iar Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență li s-a cerut o implicare mai activă în acțiunile și măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor COVID-19, în special la nivelul municipiului Buzău, unde se observă o creștere semnificativă a cazurilor noi de infecție cu SARS CoV-2 și unde se impune o intensificare a măsurilor recomandate de dezinfecție a spațiilor publice, mijloacelor de transport în comun etc.

În cadrul ședinței a fost abordată și tema deschiderii noului an școlar, iar primăriile din județ au fost atenționate să ia toate măsurile necesare astfel încât școlile să fie pregătite pentru deschidere la data de 14 septembrie. La începutul lunii viitoare, în funcție de evoluția epidemiologică, se va decide asupra modalității de desfășurare a cursurilor în fiecare unitate de învățământ.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*