Medicii de familie propun vaccinarea antigripală a tuturor copiilor și renunțarea la adeverițe medicale la începerea anului școlar

18 august 2020 | 0 comentarii |

SNMF consideră că implicarea părinților, cadrelor didactice și autorităților, alături de medici, în limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2 esste absolut necesară, în contextul în care toamna este sezonul în care crește incidența virozelor respiratorii și debutează sezonul gripal.

 

Anul școlar nu începe la cabinetul medicului de familie, susțin reprezentanții Societății Naționake de Medicina Familiei (SNMF), într-un comunicat remis presei. Medicii de familie susțin că limitarea infecției cu SARS COV-2 reprezintă o uriașă provocare a sezonului scolar 2020-2021 pentru Medicina de Familie, dar și pentru populație, cadre didactice și autorități, de aceea, la solicitarea membrilor societății profesionale, s-a făcut o analiză a principalelor probleme care pot apărea în această perioadă și s-au formulat propuneri pentru preîntâmpinarea lor și diminuarea riscurilor, atât pentru profesioniști cât și pentru potențialii pacienți.

Toamna reprezintă sezonul cu o incidență crescută a virozelor respiratorii și de debut a infecțiilor gripale. În acest an ne confruntăm, suplimentar, cu o transmitere comunitară crescută a infecției cu SARS-CoV-2. În plus, începerea anului școlar implică o intensă activitate birocratică medicală. Se cer avize, scutiri, adeverințe, dosare medicale etc. și se aglomerează activitatea la cabinete pentru obținerea acestor acte medicale”, se arată în comunicatul SNMF.

În consecință, organizația profesională propune o serie de măsuri specifice pentru a încerca limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2, în contextul începerii anului școlar.

 

Prima dintre acestea este „responsabilizarea și implicarea familiei”.

Scopul: identificarea precoce, în familie, a copiilor cu semne de afecțiuni respiratorii acute și izolarea acestora la domiciliu.

Motivarea:

*toamna reprezintă sezonul cu o incidență crescută a virozelor respiratorii și de debut a infecțiilor gripale;

*suplimentar, în acest an ne confruntăm cu o transmitere comunitară crescută a infecției cu SARS-CoV-2;

*nu există criterii clinice validate științific de diferențiere clinica certă între infecția COVID-19, gripă și virozele sezoniere; prezența în școală și ulterior în sălile de așteptare de la cabinetele de medicină de familie, a elevilor cu oricare dintre afecțiunile enunțate reprezintă un risc semnificativ pentru răspândirea acestor boli, inclusiv a infecției cu SARS-CoV-2.

Modalitatea de implementare:

– Distribuirea de materiale cu informații clare, scurte și precise către părinți privind identificarea precoce a semnelor de infecții respiratorii (media, afișaj, instrucțiuni scrise oferite de școli, instruirea directă de către învățători și diriginți);

– Instruirea părintelui în școală, prin intermediul media, cabinete, cu privire la atitudinea de urmat: copilul va fi reținut la domiciliu chiar și la semne minore de boală și medicul de familie va fi contactat telefonic.

 

A doua propunere este „renunțarea la birocrația specifică începutului de an școlar”.

Scopul: limitarea prezentării la cabinetele medicilor pentru demersuri birocratice care suportă amânare și pentru care este dificil de realizat o programare fără a afecta îngrijirea persoanelor care se prezintă pentru starea de boală.

 Motivarea:

* context epidemiologic particular în acest an;

* adresabilitate crescută a pacienților cu boli cronice care trebuie să limiteze semnificativ accesarea serviciilor de sănătate secundare sau terțiare;

* număr crescut de prezentări la cabinet, atestat de experiența anilor trecuți, a pacienților elevi care solicita diverse documente.

Modalitatea de implementare:

Se renunță la eliberarea:

– adeverințelor medicale care să ateste capacitatea copilului de a participa la orele de sport. Vor fi solicitate medicilor de familie doar adeverințe care atestă încadrarea într-o categorie scutită de efort fizic;

– aviz epidemiologic pentru (re)intrarea în colectivitate;

– fișa de vaccinări;

– adeverințe de boli cronice pentru părinți! (deși nu există această cerință în legislație, anumite școli și licee solicită astfel de documente);

– adeverință medicală pentru înscrierea în colectivitate (deși este nevoie de acest document numai la intrarea într-un nou  ciclu de învățământ, unele unități școlare solicită pentru toți elevii un astfel de document,  care are doua pagini și presupune examen clinic complet pe aparate și sisteme, înregistrarea greutății, înălțimii, TA etc.)

Utilizarea mijloacelor de comunicare la distanță în situația în care școala solicită anumite documente pe care medicul de familie le eliberează, comunicare între medic de familie, școală și părinte.

 

Alte propuneri formulate de reprezentanții SNMF:

* Redirecționarea fondurilor din programe sociale: Propunem transformarea programului Cornul și Laptele într-un program de tip Masca și Dezinfectantul, astfel încât fondurile deja prevăzute în buget să fie cheltuite mai eficient și mai riguros, pe lângă fondurile necesare pentru investiții specifice perioadei epidemice.

* Vaccinarea antigripală a copiilor de vârstă școlară.

Statul trebuie să introducă gratuitate pentru vaccinarea antigripală a copiilor din colectivitățile școlare.

* Proceduri clare pentru testare și elaborarea unei proceduri dedicate și clare privind testarea și managementul copiilor din colectivități suspecți de infecția cu SARS-CoV-2 (conform definiției de caz).

 


Adaugati un comentariu


 

*