ALERTĂ de Covid-19 în căminele de bătrâni din Buzău: focare de infecție în trei centre de îngrijire, în ultima săptămână

14 august 2020 | 0 comentarii |

După Aldeni și Costești, un nou focar de infecție cu SARS-CoV-2 a izbucnit în Azilul pentru persoane vârstnice  „Încredere, speranță, înțelegere” din Haleș – Tisău, unde 10 angajați au fost testați pozitiv la infecția cu noul coronavirus.

 

Sănătatea bătrânilor asistați în azilurile din județul Buzău pare din ce în ce mai incertă, după ce virusul SARS-CoV-2 pare să fi scăpat de sub control și afectează tot mai multe dintre aceste unități care ar trebui să fie de îngrijire și protecție.

În ultima săptămână, în trei cămine de îngrijire a bătrânilor din județ au fost depistate focare de COVID-19. După centrele de la Aldeni și Costești, unde coronavirusul a afectat zeci de bătrâni care aveau și așa o sănătate precară, iar pe unii dintre ei i-a ucis deja, un nou focar de infecție cu noul virus a izbucnit în Azilul de bătrâni „Încredere, speranță, înțelegere” din  Haleș – Tisău.

Nu mai puțin de 10  angajați din cadrul centrului de îngrijire au fost depistați infectați cu SARS-CoV-2, în urma testării periodice efectuată de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Buzău care, se pare, a intensificat testările în aceste unități de ocrotire, după ce la Costești, autoritățile locale au acuzat autoritatea de sănătate publică de faptul că nu a făcut aici decât trei testări în cinci luni.

 

Direcția de Sănătate Publică Buzău a dispus o serie de măsuri prin care focarul să poată fi stabilizat, precum „internarea persoanelor confirmate Covid-19, testarea contacților simptomatici, izolarea la domiciliu, împreună cu ceilalți membri ai familiei care locuiesc la aceeași adresă, timp de 14 zile, aplicarea procedurilor de curățenie și dezinfecție terminală, intensificarea măsurilor de curățenie și dezinfecție continue, respectarea măsurilor pentru prevenirea și limitarea răspândirii Coronavirusului”, la fel ca în toate cazurile în care există focare de infecție active. Suplimentar s-a dispus „crearea unor circuite epidemiologice separate la nivelul unității, asigurarea funcționalității spațiului de izolare pentru cazurile suspecte de COVID-19, examen clinic zilnic al tuturor asistaților prin medicul de familie”.

Azilul de bătrâni „Încredere, speranță, înțelegere” din Tisău este o unitate privată de îngrijire a bătrânilor și are aproape 40 de angajați care îngeijesc aproximativ 120 de bătrâni cu multiple afecțiuni cronice.

Ancheta epidemiologică va stabili în ce măsură cei 10 angajați au intrat în contact cu bătrânii asistați și care sunt riscurile ca aceștia să fi fost la rândul lor infectați, urmând ca în funcție de aceste rezultate să se stabilească măsurile care se vor lua, în continuare, penttu limitarea răspândirii virusului.

 

La nivelul județului sunt active 9 focare de infecție cu SARS-CoV-2, la Spitalul Județean de Urgență Buzău (Secția ATI- 12 persoane confirmate pozitiv și Secția Neonatologie – 3 persoane confirmate pozitiv), la Căminul de bătrâni din Aldeni – Cernătești (4 persoane confirmate pozitiv), la Căminul pentru persoane vârstnice „Sfinții Constantin și Elena” din Costești (20 de persoane confirmate pozitiv), la Azilul de bătrâni „Încredere, speranță, înțelegere” din Tisău (10 persoane confirmate pozitiv, toate din rândul personalului angajat), la Biroul Vamal de Interior Buzău (3 persoane confirmate pozitiv) și la tre societăți comerciale din municipiul Buzău în care au fost testate pozitiv câte 5 persoane.

Potrivit ultimei raportări a DSP Buzău, în județ au fost depistate cu COVID-19, dela debutul pandemiei și până acum, 1.717 persoane, iar 30 dintre acestea, cu vârste între 22 și 85 de ani, au fost identificate în ultimele 24 de ore. Până acum s-au videcat 1.018 dintre persoanele infectate, iar 49 dintre acestea au decedat.

 


Adaugati un comentariu


 

*