Diabetul ar putea fi depistat cu ajutorul telefoanelor inteligente

12 septembrie 2020 | 0 comentarii |

O echipă de cercetători americani lucrează la o soluție prin care acest lucru să fie posibil folosind camera video a aparatului și o tehnologie bazată pe inteligență artificială.

 

Diabetul este o boală cu o incidență tot mai crescută la nivel mondial, iar aproximativ 200 de milioane de persoane care suferă de această afecțiune, încă nu știu acest lucru. În prezent, 451 milioane de oameni suferă de diabet și se preconizează că până în 2045 se va ajunge la 693 milioane.

Diabetul se manifestă tăcut în primele faze, acesta fiind motivul pentru care mulți pacienți ajung la medic abia atunci când boala a avansat, astfel că un grup de cercetători americani lucrează la o soluție care să îi ajute pe oameni să își depisteze singuri semnele diabetului, înainte de apariția primelor simptome.

Acest lucru ar putea fi posibil cu ajutorul unui smartphone dotat cu cameră specială, având instalată o aplicație care folosește inteligența artificială, pentru a detecta și analiza semnalele unei rețele neuronale profunde. Tehnica se numește  fotopletismografia, iar cercetătorii spun că ar putea oferi un biomarker digital accesibil la scară largă pentru diabet. Aceasta a fost testată pe date de la peste 53.000 de pacienți și s-a dovedit deosebit de eficientă în identificarea unei persoane cu diabet, obținând o precizie de 92% până la 97% pe o varietate de seturi de date.

 

Autorul principal al studiului este medicul cardiolog  Geoffrey H. Tison de la Universitatea San Francisco, care a declarat că instrumentul la care lucrează împreună cu echipa sa va ajuta la identificarea persoanelor cu risc mai mare de a avea diabet, contribuind în cele din urmă la scăderea prevalenței diabetului nediagnosticat „Posibilitatea de a detecta o afecțiune precum diabetul care are atât de multe consecințe grave asupra sănătății ,folosind un test nedureros, bazat pe smartphone, ridică atât de multe posibilități. Am demonstrat că performanța algoritmului este comparabilă cu alte teste utilizate frecvent, cum ar fi mamografia pentru cancerul de sân sau citologia de col uterin pentru cancerul de col uterin, iar faptul că este nedureros îl face atractiv și pentru testarea repetată. Un instrument accesibil la scară largă, bazat pe smartphone, ca acesta ar putea fi utilizat pentru a identifica și încuraja persoanele cu risc mai mare de a avea diabet să solicite îngrijiri medicale și să obțină un test de confirmare cu costuri reduse” a mai precizat medicul.

 


Categorii: Actual, IT & C, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*