Aplicație mobilă de tip „pancreas artificial”, autorizată în Marea Britanie

Este vorba de prima aplicație de mobil capabilă să stabilească dozele de insulină necesare în cazul pacienților cu diabet de tip 1.

 

Tratamentul pacienților cu diabet de tip 1, care sunt nevoiți în prezent să își măsoare cu regularitate glicemia și să își administreze insulină, pentru a suplini funcțiile pancreasului, a putea fi simplificat cu ajutorul unei aplicații mobile care a fost recent autorizată în Marea Britanie.

Aplicația a fost pusă la punct după o muncă de 13 ani de către o echipă de cercetători condusă de prof. dr. Roman Hovorka, și  poate fi utilizată atât de adulți, inclusiv de femei însărcinate, cât și de copii peste un an. Este primul software de acest tip care a primit autorizație de folosire în sarcină și în cazul copiilor mici, fiind disponibil pentru moment doar în Marea Britanie.

Utilizarea sa presupune un abonament lunar, iar pacientul trebuie să folosească un anumit tip de pompă de insulină și un anumit tip de senzor pentru glicemie. De asemenea, aplicația poate transmite măsurătorile nivelului de glucoză din sânge către Diasens, o platformă on-line care permite echipei multidisciplinare care se ocupă de pacientul cu diabet să ofere îngrijire personalizată.

 

Prof. dr. Roman Hovorka spune că aplicația creată de el și echipa sa un pas important către un veritabil „pancreas artificial” complet automatizat și interoperabil, care ar urma să schimbe fundamental viața pacienților cu diabet de tip 1, preluând de pe umerii lor o importantă parte din povara managementului bolii. Aplicația va prelua o mare parte din managementul afecțiunii, gestionând autonom o serie de decizii, cum ar fi modificări ale ratei bazale de infuzie a insulinei – întreruperi ale acesteia în cazul hipoglicemiilor, reduceri ale ratei bazale în situația în care e prezis riscul de hipoglicemie, creșteri ale acesteia în hiperglicemie – ori calculul cantității necesare de insulină a fi administrată în funcție de multiplii factori, cum ar fi valoarea și tendința evolutivă a glicemiei, cantitatea de carbohidrați din timpul meselor precum și răspunsul individual al pacientului la doze anterioare de insulină.

Funcționarea sistemului presupune punerea în comun a unei pompe de insulină și a unui senzor de monitorizare continuă a glicemiei cu o aplicație mobilă ce utilizează algoritmi de inteligență artificială care pot învăța comportamentul și răspunsul la administrarea de insulină în diverse scenarii, într-o manieră individuală, pentru fiecare pacient care utilizează sistemul.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*