Riscul de a dezvolta boli hepatice, mai pronunțat la diabetici

24 mai 2019 | 0 comentarii |

Concluzia vine în urma unui studiu efectuat pe baza datelor a peste 18 milioane de europeni de vârstă adultă.

 

Revista de specialitate BMC Medicine a publicat rezultatele celui mai mare studiu referitor la legătura dintre apariția și dezvoltarea steatozei hepatice non-alcoolice și diabetul de tip 2. Conform articolului, analiza datelor provenite de la 18 milioane de persoane din Europa sugerează că bolnavii de diabet tip 2 au un risc specific în ceea ce priveşte această „afecţiune tăcută” şi ar trebui monitorizaţi cu atenţie pentru a preveni progresia bolii care le poate pune viaţa în pericol.

Steatoza hepatica non-alcoolică (NAFLD) – „ficatul gras”, cum mai este cunoscută la noi, afectează până la un sfert dintre locuitorii ţărilor occidentale şi este cea mai frecventă cauză de boală hepatică din lume. Această afecţiune, aflată în strânsă legătură cu obezitatea şi cu diabetul de tip 2, rămâne deseori nediagnosticată de medicii generalişti.

Pentru cei mai mulţi dintre pacienţi este o afecţiune benignă, doar una din şase persoane dezvoltând o formă agresivă a bolii, cunoscută sub denumirea de steatohepatita non-alcoolică care poate duce la leziuni hepatice, cicatrizarea ţesutului hepatic iar în unele cazuri, la ciroză, insuficienţă hepatică sau chiar cancer hepatic. În cadrul studiului, cercetătorii au asociat fiecare pacient diagnosticat cu NAFLD cu 100 de pacienţi care nu aveau un diagnostic înregistrat şi au urmărit să-i identifice pe cei care au dezvoltat ciroză hepatică sau cancer de ficat de-a lungul timpului.

 

Peste 136.000 de pacienţi au fost identificaţi cu NAFLD sau steatohepatită non-alcoolică şi au prezentat un risc mai mare de a avea diabet de tip 2, hipertensiune şi obezitate, în comparaţie cu grupul de control. Cea mai semnificativă asociere a fost observată la pacienţii diagnosticaţi cu diabet de tip 2  aceştia având o probabilitate de două ori mai mare de a dezvolta o formă agresivă de boală hepatică.

Am constatat cu surprindere că numărul pacienţilor care aveau în istoric steatoză hepatica non-alcoolică era mult mai mic decât ne aşteptam, ceea ce înseamnă că mulţi pacienţi rămân nediagnosticaţi în medicina primară. Chiar şi în intervalul scurt luat în calcul de studiu, unii dintre pacienţi au progresat către stadii mai avansate, potenţial mortale ale bolii, ceea ce sugerează că diagnosticul a venit foarte târziu. Persoanele bolnave de diabet prezintă un risc mai mare de a dezvolta stadii avansate ale bolii, ceea ce sugerează că ar trebui să ne concentrăm eforturile asupra educării şi prevenţiei bolilor hepatice la pacienţii cu diabet”, a declarat coordonatorul studiului, pof. William Alazawi, de la Universitatea Queen Mary din Londra.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*