Pacienții cu diabet lansează o campanie de conștientizare a simptomelor hipoglicemiei

23 martie 2021 | 0 comentarii |

Decizia vine în urma unui studiu efectuat în rândul diabeticilor din România, care relevă că mi mult de jumătate dintre ei ezită să vorbească cu cei apropiaţi despre hipoglicemie.

 

Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România (FADR) a desfășurat, la începutul acestuo an, un studiu în rândul pacienților români cu această afecțiune, cărora li s-a cerut să răspundă mai multor întrebări incluse într-un chestionar. Analizând răspunsurile primite s-a constatat că mai mult de jumătate dintre participanții la studiu au relatat că, pentru ei, hipoglicemia înseamnă pierderea controlului, dar și că le greu sau foarte greu să vorbească despre acest subiect cu cei apropiați. Specialiștii atrag atenția că, în unele situaţii, această pierdere a controlului poate deveni extrem de periculoasă, iar un episod sever de hipoglicemie netratat la timp, poate avea repercusiuni fatale. Aceștia explică totodată că hipoglicemia se defineşte prin scăderea nivelului optim de glucoză din organism şi poate apărea uneori la persoanele sănătoase, dar mai adesea la persoanele cu diabet zaharat, fiind una dintre cele mai neplăcute complicaţii acute asociate tratamentului acestei afecțiuni. În ciuda faptului că riscurile asociate hipoglicemiei sunt foarte mari, această complicație este  totodată una dintre cele mai puţin conştientizate, atât în rândul diabeticilor, cât și în rândul apropiaților acestora și al populației generale.

Când se întâmplă să vedem un om căzut pe stradă, uneori primul gând ne duce la faptul că persoana respectivă este în stare de ebrietate. În fapt, unele dintre aceste incidente pot fi cauzate de un episod sever de hipoglicemie. De asemenea, dacă vedem o persoană care se sprijină de un perete încercând să recapete controlul asupra propriului corp sau care devine palidă şi confuză dintr-o dată, e important să ştim că oricare dintre aceste scenarii poate fi cauzat de o hipoglicemie”, se arată într-un comunicat al FADR.

 

Pentru a conștientiza mai bine în rândul pacienților cu diabet dar și al populației generale importanța prevenirii și tratării episoadelor hipoglicemice, organizația a lansat campania „Viaţa mea cu hipoglicemie”.

Uneori, viaţa persoanelor cu diabet atârnă de câteva plicuri de zahăr, iar povara hipoglicemiei este mult subestimată, însă viaţa multor persoane cu diabet şi a celor apropiaţi lor este mai grea decât ar trebui să fie. Una dintre problemele principale în prevenţia şi tratamentul acestei complicaţii este faptul că de multe ori aceasta nu este comunicată către medicul diabetolog şi de multe ori simptomele ei nu sunt conştientizate sau sunt trecute cu vederea” se mai arată în comunicatul FADR.

Rezultatele studiului arată că stările de confuzie, ameţeală sau foame care sunt semne ale hipoglicemiei  nu sunt comunicate de pacienți către medicii diabetologi, fiind tratate ca probleme banale, obișnuite. O altă problemă conexă semnalată de pacienți este stigma socială asociată manifestărilor din timpul episoadelor de hipoglicemie. Mai exact, mai mult de jumătate dintre persoanele cu diabet au declarat că le este greu sau foarte greu să vorbească cu cei apropiaţi, iar mulţi dintre ei recunosc că se simt ruşinaţi de episoadele cauzate de hipoglicemie.

 

Se estimează că în România există circa două milioane de persoane cu diabet, în această categorie intrând atât pacienții confirmați, cât și cei care încă nu știu că suferă de diabet. Dintre cele două milioane de persoane dacre suferă de această boală, doar 823.280 beneficiază de tratament în cadrul Programului Naţional de Diabet Zaharat.

Pentru a afla mai multe despre hipoglicemie, cei interesați pot accesa site-ul campaniei, Desprehipo.ro, de unde pot afla cum pot fi recunoscute simptomele hipoglicemiei, dar și cum poate fi evitată această condiţie. Totodată, prin intermediul platformei, pacienții cu diabet pot beneficia de ajutor în controlul glicemic şi sfaturi despre îmbunătăţirea calităţii vieţii de zi cu zi.

FADR este o organizaţie reprezentativă care reunește 24 de asociaţii de persoane cu diabet din România, având misiunea principală de a reprezenta interesele pacienților cu diabet, de a coordona şi facilita colaborarea şi dezvoltarea asociaţiilor persoanelor cu diabet şi de a le reprezenta la nivel local, naţional şi internaţional.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*