Pacientii romani, incurajati sa ia parte la primul studiu international focusat pe cancerul hepatic
Cei interesati sa participe la acest studiu trebuie sa completeze pana la sfarsitul lunii un chestionar pe un site pus special la dispozitie in acest scop.
Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania a anuntat la inceputul acestei saptamani ca a devenit parte a unui parteneriat international la care au mai aderat pana acum organizatii similare din America de Nord, Asia si Europa, iar un prim beneficiu al acestui parteneriat este faptul ca pacientii romani vor putea sa participe la primul studiu international pentru cancerul hepatic. Marinela Debu, presedintele asociatiei, a precizat ca studiul va consta in colectarea de informatii relevante direct de la pacienti, cu privire la tratamentul cancerului de ficat, pentru a le oferi medicilor si cercetatorilor date care pot contribui la imbunatatirea terapiei in cazul acestei afectiuni.
Pe langa Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania, la studiu vor mai participa si pacienti reprezentati de Blue Faery American Foundation for the Liver, Asociatia de Cancer la Ficat Adrienne Wilson, British Liver Trust, Fundatia Canadiana de Cancer la Ficat, Asociatia Europeana a Pacientilor cu Afectiuni Hepatice. Acestor organizatii li se alatura si un numar important de unitati de tratament al cancerului hepatic din centre medicale majore din intreaga lume.
Studiul consta intr-un sondaj facut in randul pacientilor, chestionarele fiind realizate de catre compania Strategic Sight, iar analiza rezultatelor urmand a fi facuta de catre Medical Technology Research Group al London School of Economics, cu un ajutor de cercetare de la Sirtex Medical Limited.
Pacientii romani care doresc sa participe la acest studiu o pot face on-line, accesand site-ul www.hcc-voices.com, si selectand apoi din pagina steagul national. Va urma apoi o serie de intrebari in limba romana la care participantii trebuie sa raspunda, toate datele furnizate avand confidentialitatea garantata de catre autorii studiului.
Chestionarul poate fi completat pana pe data de 31 martie, urmand ca apoi, raspunsurile sa fie centralizate, iar rezultatele sa fie facute publice in trimestrul doi al anului.
Referindu-se la aderarea la acest partenriat a asociatiei pe care o conduce si la oportunitatea creata pacientilor romani de a lua parte la acest studiu efectuat in premiera, Marinela Debu a declarat ca „sper ca un numar cat mai mare de pacienti romani sa completeze acest chestionar si sa impartaseasca celorlalti din greutatile intampinate in lupta cu boala. Este o sansa importanta de a intelege mai bine aceasta boala si de a imbunatati viata pacientilor care traiesc cu ea. Zilnic, la nivel mondial, zeci de mii de pacienti se afla in aceasta situatie, cancerul de ficat reprezentand cel de-al saselea cel mai frecvent tip de cancer din lume”.
Cancerul hepatic afecteaza mai frecvent barbatii decat femeile si apare mai ales la persoanele trecute de varsta de 50 de ani. Deoarece ficatul este alcatuit din tipuri foarte variate de celule, si tumorile care se dezvolta aici pot avea natura diferita. Cele mai frecvente cauze ala aparitiei cancerului hepatic sunt ciroza hepatica, hepatita B sau C, consumul excesiv de alcool, aflatoxinele care ajung in organism prin intermediul alimentelor consumate si diferite substante chimice considerate toxice pentru ficat, cele mai multe dintre acestea continute in tutun si fumul de tigara.