Cancerul pancreatic, detectat in stadii incipiente cu ajutorul unui selfie

8 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Este nevoie de o aplicatie special creata in acest sens, care se instaleaza in dispozitiv si identifica, prin intermediul camerei telefonului, semnele specifice acestor boli.

 

O aplicatie care le permite utilizatorilor sa depisteze cancerul pancreatic si alte afectiuni printr-un selfie realizat cu ajutorul unui smartphone a fost realizata de o echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Washington din Statele Unite si va fi prezentata in curand, la o conferinta stiintifica internationala.

Aplicatia, numita BiliScreen, utilizeaza o camera de smartphone, algoritmi computationali si instrumente de invatare programata pentru detectarea unor cresteri ale nivelului de bilirubina din sange in sclera unei persoane tinandu-se cont de faptul ca unul dintre primele simptome ale cancerului pancreatic, ca si a altor afectiuni, este icterul, o coloratie galbena a pielii si albului ochilor cauzata de acumularea de bilirubina in sange.

Testul de sange utilizat in prezent pentru masurarea valorilor bilirubinei nu este in mod obisnuit administrat adultilor decat daca exista motive de ingrijorare, iar  posibilitatea de detectare a semnelor de icter atunci cand nivelurile bilirubinei sunt usor ridicate ar putea oferi posibilitatea dezvoltarii unui program cu totul nou de depistare a unor afectiuni la pacientii cu risc ridicat.

 

Cu o rata de supravietuire de 9% in cinci ani, cancerul pancreatic are unul dintre cele mai rele prognostice, partial din cauza faptului ca nu prezinta simptome evidente si nu exista metode noninvazive de depistare a tumorii inainte ca aceasta sa se raspandeasca in corp.

In cazul cancerului pancreatic, problema este ca pana ce devii simptomatic este de obicei prea tarziu. Daca oamenii isi pot face acest test simplu o data pe luna,  in intimitatea locuintelor lor, s-ar putea depista boala indeajuns de devreme pentru a se urma un tratament care le-ar putea salva viata” a declarat unul dintre membrii echipei de cercetatori care a creat aceasta aplicatie.

In cadrul unui studiu clinic initial efectuat pe 70 de persoane, BiliScreen a identificat corect cazuri ingrijoratoare confirmate in procent de 89,7%.

 


Categorii: Actual, IT & C, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*