Pacientii cronici se plang ca nu au acces la noile medicamente

21 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Acestia il acuza pe ministrul Sanatatii ca s-a laudat cu includerea pe lista de compensate a 21 de medicamente noi, insa nu a publicat si protocoalele terapeutice, fara de care nu pot fi prescrise.

 

Cezar Irimia

Cezar Irimia

Alianta Pacientilor Cronici din Romania, prin vocea presedintelui Cezar Irimia, a lansat, ieri, un protest la adresa Ministerului Sanatatii si a ministrului Vlad Voiculescu. Pacientii cronici il acuza pe ministrul Sanatatii ca s-a laudat cu introducerea unor medicamente noi pe lista de compensate, insa nu au fost publicate si protocoalele terapeutice. In lipsa acestora, medicii nu pot prescrie noile medicamente, asa ca introducerea lor pe lista de compensate nu ii ajuta cu nimic pe pacienti, cata vreme acestia nu au acces la tratament, se mentioneaza intr-un comunicat al organizatiei pacientilor. Declaratiile autoritatilor din Sanatate cu privire la introducerea pe liste a 21 de medicamente noi sunt calificate drept „actiuni de campanie”, precizandu-se ca, in continuare, viata pacientilor este pusa in pericol din cauza imposibilitatii accesului la tratament. „Ministerul a anuntat cu mare valva, ca pe o victorie personala, includerea pe lista de compensate a 21 de noi medicamente. Dupa bifarea acestei actiuni de campanie, pacientii constata adevarul: nu au acces la aceste medicamente, viata lor fiind pusa in pericol. Pe de o parte, ministrul si-a asumat meritul, pe de alta, a blocat distribuirea medicamentelor intr-un mod foarte simplu, nu a publicat si protocoalele terapeutice, fara de care, potrivit legii, medicamentele incluse pe lista de compensate nu pot fi prescrise de medicii curanti”, se arata in comunicatul semnat de Cezar Irimia, presedintele asociatiei.

 

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu

Cezar Irimia pue chiar sub semnul indoielii si actiunile umanitare in care Vlad Voiculescu s-a implicat activ inainte de a fi ministru, intrebandu-se daca nu cumva acestea au fost niste exercitii de imagine, la fel ca si declaratiile facute cu referire la introducerea pe lista de compensate a celor 21 de noi medicamente.

 Presedintele APCR reaminteste de campaniile initiate de Vlad Voiculescu, in cadrul carora romanii aflati in strainatate procurau si transportau in tara medicamente care nu se gaseau pe piata autohtona. Precizand ca initiativa a fost una salutara la acel moment, Irimia se intreaba daca nu cumva a fost mai mult un exercitiu de imagine, din moment ce, odata ajuns ministru al Sanatatii, Voiculescu nu ia masuri pentru a rezolva problemele pe care le cunoaste atat de bine. „Amintim ca domnul Vlad Voiculescu s-a afirmat in spatiul public, inainte sa ajunga ministru, prin campania sustinuta de o parte a media, aceea cu reteaua de medicamente. Organizatia domnului Voiculescu aducea medicamente care nu se gaseau in tara, cu sacosa, rezolvand cazuri punctuale. Ca organizatii non-guvernamentale salutam orice implicare personala in rezolvarea multelor probleme din sistemul sanitar romanesc. Dar, in masura in care, odata ajuns la butoane, domnul Voiculescu nu face nimic pentru a rezolva problemele sistemice din domeniul pe care il administreaza, incepem sa punem sub semnul intrebarii aceasta actiune. Nu cumva a fost tot o manevra de imagine?”, a declarat acesta.

 

farmacie-medicamenteAnuntul introducerii celor 21 de noi medicamente pe lista de compensate a fost facut la sfarsitul lunii iulie, cand a fost aprobata si o hotarare de guvern in acest sens, iar de atunci, pacientii sustin ca nu au acces la acestea din cauza lipsei protocoalelor terapeutice. Noile medicamente introduse in lista celor prescrise compensat sau gratuit sunt molecule inovative destinate in principal tratamentului pacientilor cu afectiuni oncologice, cu mentiunea ca 5 dintre acestea sunt medicamente orfane, care asigura tratamentul bolilor rare, fara alternativa terapeutica.

 De asemenea, au fost introduse pe listele medicamentelor compensate si gratuite molecule destinate si altor  arii terapeutice precum  scleroza multipla, spondilita ankilozanta, diabetul zaharat, boala pulmonara obstructiva cronica, fibroza pulmonara idiopatica, keratoza actinica, prevenirea bolilor cardiovasculare majore si angina pectorala cronica.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*