Transplant renal de la mamă la fiică, reușit de chirurgii ieșeni

14 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Intervenția a fost una dificilă, avand în vedere faptul că rinichiul sănătos provenea de la un adult și trebuia să ajunga la un copil de 11 ani.

 

În timp ce, în urmă cu cateva zile, a fost nevoie de o sentință judecătorească pentru ca o familie să fie obligată să permită acordarea de îngrijiri medicale unei fetițe diagnosticate cu cancer renal, întrucât părinții erau convinși că medicii vor să îi fure organele, o femeie de 30 de ani și-a donat unul din rinichi pentru a salva viața fetiței sale de 11 ani, care suferea de insufieiență renală ajunsă în ultimul stadiu.

Operația de transplant a avut loc ieri la spitalul C.I. Parhon din Iași, fiind a douăzecea intervenție de acest gen efectuată aici în cursul acestui an, iar medicii spun că a presupus un grad mai mare de dificultate, dat fiind faptul că rinichiul transplantat pacientei de 11 ani provenea de la un donator adult, în vârstă de 30 de ani.

Mama si fiica locuiesc în județul Vrancea, iar operația efectuată ieri reprezenta una din cele două șanse de supravietuire pentru copila de 11 ani, care, din cauza afecțiunii renale de care suferea, ajunsese să cântărească doar 21 de kilograme, cealaltă alternativă fiind efectuarea dializei pentru tot restul vieții. Boala de care suferea îi fusese decoperită în urmă cu doar două luni, cu ocazia efectuării unui set de anlize, fiind diagnosticată cu insuficiență renală în ultimul stadiu. Din păcate boala nu mai putea fi tratată, odată ajunsă în acel stadiu, singurele soluții fiind efectuarea dializei sau efectuarea unui transplant renal. Mana fetiței nu a stat mult pe ganduri până să ia decizia da a-i dona acesteia un rinichi, medicii comunicaându-i că acest lucru este posibil, cu toate că operația va fi una ceva mai complicată din cazua diferenței de vârstă.

 

Operația a fost efectuată de o echipă de medici de la spitalul C.I. Parhon din Iași și spitalul de pediatrie Sfanta Mria, din aceeași localitate, specialiștii spunând că a fost cel mai complex caz cu care s-au confruntat în acest an, deși a fost vorba de cel de-al 20-lea transplant renal efectuat în 2017.

În acest sens, medicul Cornel Moroșanu, unul dintre specialiștii care au făcut parte din echipa de specialiști ce a efectuat intervenția, a declarat că „transplantul a fost de la mama de 30 de ani, la un copil de 11 ani. Aici apar alte probleme pentru că e un rinichi mare introdus într-un organism mic. Tehnica trebuie adaptată, nu poate fi conectat din punct de vedere vascular ca la adult, ci pentru un copil. Și rinichiul de la mamă avea niște particularități mai deosebite. Lucrurile au fost delicate din mai multe puncte de vedere, dar lucrurile sunt bune, analizele sunt normale. Transplantul la copil reprezintă o nouă șansă la viață. După transplant sperăm să crească, să se dezvolte în mod normal, să ajungă la pubertate, la adolescență, un adult așa cum trebuie”.

 

Dr. Ionut Nistor

La randul său, purtătorul de cuvând al spitalului ieșean, dr. Ionuț Nistor, a profitat de ocazie pentru a atrage atenția că la apariția celor mai mici semne care pot trăda o problemă de sănătate, cel mai indicat lucru este să se mearga la un consult medical, insistand și asupra efectuări analizelor periodice, întrucât există multe afecțiuni care sunt asimptomatice în primele stadii, iar în momentul în care deja apar primele semne de boală, afecțiunea este deja într-o fază avansată. Este și cazul fetiței de 11 ani care a primit rinichiul de la mama sa, medicul explicând că „bolile de rinichi nu dor”, astfel că depistarea lor în faze incipiente nu se poate face decât dacă se efectuează analize periodice, evitându-se astfel ajungerea în stadiul de insuficiență renală.

„În cazul de față nu s-a mai putut face nimic pentru a se trata boala. Soluția era efectuarea dializei pentru tot restul vieții sau transplantul renal. Pe viitor, viața copilului va decurge aproape normal, sperăm noi, cu acest rinichi primit de la mamă. Credem că este important ca atunci când sunt mici semne, să mergem la doctor, să ne facem analizele pentru că, din păcate, bolile de rinichi nu dor, insuficiența renală nu doare”, a precizat în acest sens purtătorul de cuvant de la spitalul C.I. Parhon.

Luna trecută, la același spital, medicii au mai realizat un transplant renal cu un grad ridicat de dificultate, paicentul fiind un copil de 5 ani care făcea dializă de la naștere. A fost vorba de cel mai tânăr pacient căruia i s-a transplantat un rinichi în centrul de la Iași, specialiștii spunând că transplanturile renale la pacienți sub 5 ani constituie o procedură destul de rară.


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*