Alerta medicala din cauza unei bacterii cu origini necunoscute

10 februarie 2016 | 0 comentarii |

Sapte copii au fost dusi in stare grava la spitalul Marie Curie din Capitala, iar un altul a decedat,  in urma infectiei cu o bacterie care cauzeaza insuficienta renala acuta.

 

dializa marie curieMedicii au lansat, in cursul zilei de astazi, un apel catre toti parintii care au copii de varste fragede, sa fie foarte atenti in aceasta perioada la alimentatia pe care le-o administreaza precum si la masurile de igiena, intrucat exista riscul infectarii cu o bacterie extrem de periculoasa, ale carei origini nu sunt cunoscute inca. Bacteria respectiva a fost identificata abia in cursul diminetii de astazi, stabilindu-se ca este vorba de Escherichia coli. Specialistii pot, la acest moment, doar sa banuiasca faptul ca aceasta ar putea fi cauzata de fructele si legumele nespalate sau apa menajera. Tot ce se stie cu certitudine este faptul ca infectia provocata de aceasta bacterie este foarte periculoasa, provocand in scurt timp sindrom hemolitic uremic, o afectiune care cauzeaza insuficienta renala acuta, pacientul trebuind astfel sa fie dializat de urgenta, in caz contrar fiindu-i pusa viata in mare pericol.

Pana acum, sase copii cu varste sub un an au fost internati in spital din cauza problemelor provocate de aceasta bacterie, din pacate fiind consemnat si un deces, in cazul unei fetite in varsta de un an.

 

inimacopiilor-cardiologiemariecurie-10-sept-2013-1Majoritatea copiilor care prezinta simptome specifice infectiei cu aceasata bacterie sunt din judetul Arges, toti prezentandu-se initial la Spitalul de Pediatrie din Pitesti, de unde au fost transferati ulterior la spitalul Marie Curie din Capitala, dupa ce starea lor s-a agravat, in interval de doar cateva ore.

In aceasta dimineata, la spitalul Marie Curie erau internati sase copii, cinci dintre ei din judetul Arges si unul din Capitala, toti prezentand simptome specifice infectarii cu aceasta bacterie. Starea lor este grava, patru dintre ei fiind dializati in permanenta dupa ce au facut insuficienta renala acuta.

Pentru ca nu a fost identificata sursa acestei bacterii, medicii de la Marie Curie se asteapta ca in zilele urmatoare numarul pacientilor adusi aici sa creasca si deja isi fac griji ca in scurt timp nu vor mai putea face fata.

 

spital marie-curieCopiii au fost transferati rand pe rand de la spitalul din Arges in Capitala, ultimul dintre ei fiind un sugar de 8 luni, aduse ieri seara la Bucuresti cu un elicopter SMURD. Medicii de la Marie Curie au constatat ca toti pacientii au simptome similare, fiind diagnosticati cu sindrom hemolitic uremic, o afectiune care cauzeaza insufieienta renala acuta. Acest lucru deja s-a intamplat in cazul celor patru copii care sunt dializati in permanenta, ceilalti doi fiind si ei monitorizati, pentru a se putea interveni imediat, in cazul in care rinichii le vor ceda.

In timp ce la nivelul DSP Arges se desfasoara o ancheta epidemiologica pentru a se identifica sursa bacteriei, medicii ii avertizeaza pe parinti sa spele foarte bine fructele si legumele cu care ii hranesc pe copii, sa fiarba foare bine laptele si carnea si, nu in ultimul rand, sa ii spele foarte bine pe maini pe copii inainte de masa. De asemenea, parintii sunt sfatuiti sa fie foarte atenti si atunci cand ii imbaiaza pe copii, ca nu cumva acestia sa inghita involuntar apa, sursa bacteriei putand fi si in apa menajera.

Afectiunea debuteaza cu diaree, iar starea pacientului se altereaza progresiv intr-un interval scurt de timp, ajungand la insufieient renala si necesitand dializa pana la iesirea din criza.

Medicii ii mai sfatuiesc pe parinti ca la aparitia primelor simptome sa mearga imediat cu copiii la cabinetul medical.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*