DSP Buzău lucrează la foc continuu la efectuarea anchetelor epidemiologice

5 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

UPDATE, 15.30: Astăzi au fost declarate două noi focare de infecție cu SARS-CoV2, la Centrul de Asistență Medico-Socială din Pogoanele, unde s-au confirmat 8 cazuri, și la Căminul de Bătrâni „Filantropia” din Berca, unde sunt 28 de cazuri confirmate pozitiv. În urma anchetelor epidemiologice, în ambele focare s-au dispus măsuri de izolare a persoanelor infectate (în instituția de ocrotire pentru asistați și la domiciliu pentru angajați), contacții direcți ai persoanelor infectate au intrat în carantină, s-a trecut la testarea întregului personal și a asistaților și s-a dispus intensificarea măsurilor de curățenie și dezinfecție. 

 

Numărul de cazuri în creștere impune un volum tot mai mare de muncă, iar dacă lucrurile continuă în același ritm, va fi nevoie de personal suplimentar.

 

În această perioadă, efectuarea anchetelor epidemiologice este activitatea care solicită în cea mai mare măsură personalul Direcției de Sănătate Publică Buzău (DSP), care lucrează la foc continuu pentru stabilirea tuturor contacților în cazul persoanelor confirmate pozitiv cu Covid-19. Din fericire, județul Buzău se menține încă în zona verde în ceea ce privește incidența la 14 zile, cu o rată de infectare sub 1,5 la mie.

Cu toate acestea, municipiul Buzău, unde sunt confirmate cele mai multe cazuri din județ, se apropie vertiginos de zona roșie, ultima incidență raportată de DSP fiind de 2,81 la mie.

În ultimele săptămâni s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri în județ, ieri fiind consemnat un nou record la nivel local, de 77 de cazuri, astfel că s-a intensificat și activitatea în ceea ce privește efectuarea anchetelor epidemice.

Dr. Carmen Scântei, coordonatorul Compartimentului Epidemiologie din cadrul DSP Buzău a precizat că „personalul angrenat în acest activități face tot mai greu față acestei activități, pe măsură ce numărul de cazuri continuă să crească”.

 

Dr Carmen Scantei

Efectuarea anchetelor epidemiologice cade în sarcina a patru angajați din rândul personalului DSP, ajutați și de un medic epidemiolog de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca. Aceștia lucrează în două ture, centralizând permanent date și luând legătura cu persoanele care au intrat în contact cu pacienții depistați pozitiv cu Covid-19. „Ritmul de lucru este unul aproape infernal, se lucrează în două ture, iar cei patru colegi, care au sarcina efectuării anchetelor epidemiologice, fac cu greu față. Încă nu putem spune că se impune nevoia de suplimentare a personalului, dar dacă vom continua acest trend, cu siguranță că va fi nevoie. Am înțeles că s-au făcut niște demersuri pe la Ministerul Sănătății pentru suplimentarea locurilor la DSP-uri, însă nu sunt la curent cu aceste detalii, pentru că ne concentrăm pe aceste activități care ne solicită la maxim”, a declarat dr. Carmen Scântei.

În acest timp în Capitală și în alte județe în care incidența cazurilor de Covid-19 a depășit deja 3 la mie, personalului din DSP-uri i s-au alăturat studenți, care se implică în derularea acestor anchete epidemiologice.

 

O altă prioritate a DSP Buzău în această perioadă o constituie și campania de vaccinare antigripală, care este mai importantă în acest sezon mai mult decât oricând. Din cele aproape 11.000 de doze primite la Buzău luna trecută, au mai rămas doar câteva, restul fiind folosite pentru imunizarea personalului medical și a unei părți a pacienților din grupele de risc. Următoarea tranșă de vaccinuri trebuia să sosească în primele zile din noiembrie, dar așa cum a menționat dr. Carmen Scântei, vaccinurile nu au ajuns încă la Buzău.

Există o mică întârziere față de termenul stabilit, dar nu cred că vor fi probleme, pentru că dozele sunt achiziționate și sunt în număr suficient. Încă nu am epuizat stocul primit anterior, dar nici nu au mai rămas foarte multe doze și sperăm că în zilele următoare vom primi o nouă tranșă, pentru a continua imunizarea persoanelor din grupele de risc. Până acum nu am avut nici un caz de gripă în județ și văd că și în țară lucrurile stau foarte bine, deci măcar din punctul ăsta de vedere putem fi mulțumiți. Revin cu recomandarea adresată în special celor din grupele de risc, de a se imuniza antigripal, pentru a reduce riscurile la care sunt expuși în această perioadă. Dacă pentru Covid-19 încă nu avem un vaccin care să ne protejeze, pentru gripă avem, este eficient și este păcat să nu ne folosim de el”, a mai declarat dr. Carmen Scântei.

 

În județul Buzău sunt active 10 focare de infecție cu SARS-CoV-2, cele mai multe dintre acestea fiind în spitale. Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca este cel mai afectat de infecția cu noul coronavirus, având declarate focare în patru secții. Astfel, în Secția Psihiatrie cronici 7 Ojasca au fost confirmate pozitiv 95 de persoane, în Secția Psihiatrie III Săpoca au fost confirmate pozitiv 32 persoane, la Secția Psihiatrie Cronici 5- Ojasca s-au confirmat pozitiv 3 persoane, iar în Secția Psihiatrie Cronici 6- Ojasca au fost confirmate alte 5 persoane cu COVID-19.

În toate cele patru secții s-a dispus izolarea persoanelor confirmate Covid-19 în unitatea sanitară sau domiciliu, după caz; identificarea contacților direcți ai cazurilor confirmate și carantinarea acestora; testarea personalului medico-sanitar și pacienților; aplicarea procedurilor de curățenie și dezinfecție cu firmă specializată; intensificarea măsurilor de curățenie și dezinfecție cu respectarea măsurilor de prevenire SARS-CoV-2.

 

Și la Spitalul Județean de Urgență Buzău este activ un focar COVID-19, în Secția Neurologie, unde au fost confirmate pozitiv 26 de persoane, din rândul pacienților și personalului medical. Și aici au fost izolate persoanele confirmate Covid-19, în unitatea sanitară sau la domiciliu, după caz, iar până la închiderea focarului se vor interna cu prioritate pacienții cu forme supraacute. Totodată s-a dispus testarea personalului medico-sanitar și a pacienților; aplicarea procedurilor de curățenie și dezinfecție cu firmă specializată; intensificarea măsurilor de curățenie și dezinfecție cu respectarea măsurilor de prevenire SARS-CoV-2.

La Spitalul de Boli Cronice Smeeni au fost confirmate pozitiv 6 persoane infectate cu noul virus, astfel că și aici s-a dispus izolarea persoanelor confirmate Covid-19 în unitatea sanitară; testarea personalului medico-sanitar și pacienților; intensificarea măsurilor de curățenie și dezinfecție cu respectarea măsurilor de prevenire SARS CoV-2.

 

Colegiul Național  „Mihai Eminescu” (din municipiul Buzău) (3 persoane confirmate pozitiv), Școala gimnazială nr.1 Râmnicu Sărat (3 persoane confirmate pozitiv) și Liceul cu Program Sportiv din municipiul Buzău (4 persoane confirmate pozitiv) au intrat în scenariul roșu, așa că în toate cele trei unități de învățământ, cursurile se desfășoară exclusiv online. S-a dispus, totodată, izolarea persoanelor confirmate Covid-19; identificarea contacților direcți ai cazurilor confirmate și carantinarea acestora; aplicarea procedurilor de curățenie și dezinfecție cu firmă specializată; intensificarea măsurilor de curățenie și dezinfecție cu respectarea măsurilor de prevenire SARS- CoV-2.

Un alt focar de infecție în care au fost confirmate pozitiv 3 cazuri este Școala Gimnazială nr. 1 din Râmnicu Sărat, care a trecut astfel în scenariul roșu. Sunt suspendate, de asemenea, cursurile „față în față” câte o clasă din școli gimnazile din Rm Sărat, Amaru, Cochirleanca și Boboc.

Și la Garda Națională de Mediu- Comisariatul Județean Buzău, unde 3 persoane au fost confirmate pozitiv, a fost declarat focar de infecție și s-au dispus măsurile standard de limitare a răspândirii virusului.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*