DSP Buzău a primit cea mai mare tranșă de vaccin gripal din acest an

21 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Este a treia tranșă de vaccin gripal primită de județul Buzău în acest sezon de la Ministerul Sănătății, iar cele aproape 11.000 de doze vor asigura imunizarea personalului medical și al asistaților și personalului din instituțiile de ocrotire.

 

Dr. Carmen Scantei

DSP Buzău a primit cea de-a treia tranșă de vaccin gripal, dintr-un lot de 500.000 de doze pe care Ministerul Sănătății le-a distribuit în teritoriu, la începutul acestei săptămâni. Epidemiologil șef al județului, medicul Carmen Scântei, a precizat că cele 10.990 de doze de vaccin reprezintă cea mai mare tranșă primită de la debutul acestui sezon gripal, iar vaccinurile sunt destinate în principal „imunizării personalului sanitar și celui din centrele de asistență socială, precum și beneficiarilor din aceste centre”.

Dr. Scântei a menționat că „următoarea tranșă de vaccin gripal care va veni prin Programu Național de Imunizare gratuită, va fi destinată pacienților cu boli cronice, urmând ca apoi să fie imunizați vârstnicii și celelalte persoane din categoriile de risc. Anul acesta este mai important decât oricând să ne vaccinăm antigripal, pentru că sezonul se suprapune cu pandemia, iar riscul de complicații este unul dublu”, a declarat dr. Carmen Scântei.

Cele aproape 11.000 de doze primite de autoritățile sanitare buzoiene se adaugă unui lot de 7.200 de doze de vaccin pentru adulți primit în primă fază și altuia de 1.450 de doze destinate vaccinării copiilor.

 

Pentru acest sezon, Direcția de Sănătate Publică Buzău a solicitat Ministerului Sănătății un număr de 60.000 de doze de vaccin gripal, aproape dublu față de numărul comandat în anii anteriori. De altfel, și cantitatea de vaccin achiziționată în acest an de minister este dublă față de sezonul precedent și cea mai mare de până acum, fiind vorba de 3 milioane de doze. Distribuirea acestora a început din luna septembrie, iar la începutul acestei săptămâni a fost trimisă în teritoriu cea de-a treia tranșă, care a fost de o jumătate de milion de doze.

Aceasta va fi urmată de o nouă tranșă, de 100.000 de doze, care se va livra în prima parte a lunii viitoare, conform protocolului încheiat de Ministerul Sănătății cu distribuitorii.

Mai trist este că persoanele care ar dori să achiziționeze vaccinul gripal contra-cost nu o pot face, întrucât stocurile din farmacii s-au epuizat încă de la începutul acestei luni, iar o nouă șansă de aprovizionare a farmaciilor cu circuit deschis nu se întrevede înainte de sfârșitul lunii noiembrie. Producătorii spun că abia fac față în această perioadă cererilor „uriașe” din toate statele și nu pot suplimenta, în acest moment, cantitatea de vaccin destinată țării noastre, chiar dacă în contextul actual înțeleg „dificultățile privind disponibilitatea vaccinului gripal în farmacii”.

 

Cele mai recente date ale Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile arată că, până la data de 11 octombrie, în țară fuseseră vaccinate antigripal 146.537 de persoane din categoriile de risc, care beneficiază de imunizare gratuită. La Buzău toate dozele de vaccin primite până acum sunt aproape epuizate, fiind folosite pentru imunizarea cadrelor medicale  și a copiilor.

Conform datelor CNSCBT, la nivel național, în cea de-a doua săptămână de supraveghere și monitorizare a evoluției infecțiilor respiratorii acute și gripei din acest sezon, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de peste 42.000, cu aproximativ 50,2% mai mic față de cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent, dar într-o creștere ușoară, cu 8,7%, comparativ cu cel din săptămâna anterioară. Totoddată, în săptămâna 5-11 octombrie s-au diagnosticat 6 cazuri de gripă clinică, jumătate din numărul de cazuri din aceeași perioadă a anului recut.

Aceste prime date statistice par să confirme faptul că circulația virusului gripal în acest sezon este mult încetinită față de anii anteriori, în principal datorită măsurilor de protecție sanitară luate în contextul pandemiei de Covid-19, medicii epidemiologi estimând că abia în luna decembrie am putea asista la o manifestare mai pronunțată a virusului gripal.

Cu toate acestea, imunizarea antigripală trebuie să se desfășoare după calendarul respectat și în anii anteriori, mai ales că de această dată, Ministerul Sănătății a achiziționat la timp vaccinul destinat persoanelor din categoriile de risc și în cantități suficiente.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*