As. Cristina-Angela Musina: „Decizia de cumparare a medicamentelor este luata la tejghea, nu la televizor”

20 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Farmacistul si asistentul de farmacie raman principala si cea mai credibila sursa de informare privind achizitionarea OTC-urilor, au subliniat lectorii celei de-a 58-a editie a Simpozionului Regional Farma Practic.

 

Asist. Cristina-Angela Musina

„Considerati publicitatea la medicamente benefica sau nu?” – a fost intrebarea pe care asist. Cristina-Angela Musina, presedinte OAMGMAMR Bistrita Nasaud a adresat-o, in calitate de lector, celor peste 150 de farmacisti si asistenti de farmacie prezenti la editia 58 a Simpozionului Regional Farma Practic, ce a avut loc in perioada 15-16 septembrie 2017 la Gura Humorului.

Publicitatea medicamentelor, o tema de interes national, dezbatuta de curand la nivel legislativ, reprezinta un subiect important, mai ales in contextul  unei  educatii insuficente a populatiei din tara noastra privind consumul de medicamente.

73% din populatia tarii isi administreaza medicamente fara a cere in prealabil un consult de specialitate, arata un studiu GfK. O piata in continua evolutie, care a inregistrat in primele trei luni ale anului 2017 o crestere de 22% fata de aceeasi perioada a anului trecut,  piata medicamentelor eliberate fara reteta (OTC) este una extrem de importanta, tinand cont de impactul pe care produsele farmaceutice il au asupra sanatatii umane.

Incurajarea administrarii responsabile a produselor din aceasta categorie de medicamente devine esentiala, modul de promovare si expunere contribuind la intelegerea riscurilor si beneficiilor pe care le implica automedicatia.

 

Prezentand rezultatele pe care le-a obtinut in urma unui studiu realizat pe un esantion de aproximativ 100 de respondenti, asist. Cristina-Angela Musina a atras atentia asupra nivelului de informare a pacientului privind administrarea medicamentelor fara prescriptie medicala. „Chiar daca declara ca sunt interesati de informatii referitoare la contraindicatii sau efecte secundare, datele studiului  arata ca 76% dintre cei chestionati considera ca OTC-urile nu au contraindicatii sau efecte secundare”, a explicat aceasta.

Conform aceluiasi  studiu, farmacistul si asistentul de farmacie raman principala sursa de informare privind achizitionarea OTC-urilor. Decizia de cumpararea a medicamentelor este luata la tejghea, nu la televizor. Nu publicitatea informeaza despre medicamente”, a concluzionat asist. Cristina-Angela Musina.

Sunteti categorie profesionala care are cea mai buna imagine din  sistemul medical. Niciodata nu am auzit de cazuri de malpraxis in randul farmacistilor, foarte rar probabil fiind mediatizate astfel de cazuri. Aveti un grad de incredere foarte ridicat si va bucurati de o imagine pozitiva in randul populatiei, sunteti principala lor sursa credibila in ceea ce priveste recomandarea pentru achizitionarea de OTC-uri”, le-a spus presedintele OAMGMAMR Bistrita Nasaud, farmacistilor si asistentilor de farmacie prezenti la simpozionul Farma Practic de la Gura Humorului.

 

Farm. Anca Liana Lobont a explicat, la randul sau, ca  „farmacistul  este expertul de necontestat al medicamentului”. Rolul farmacistului si asistentului de farmacie, ca profesionisti pregatiti in ghidarea experta a automedicatiei, a fost subliniat si de farm. Anca Liana Lobont, care a sustinut o ampla prezentare despre  actuala profesie de farmacist si asistent de farmacie. „Farmacistul  este expertul de necontestat al medicamentului si devine un colaborator din ce in ce mai valoros al medicului, prezenta sa in echipa medicala si dezvoltarea actuala a farmaciei clinice fiind expresiile cele mai elocvente ale acestei realitati”, a explicat farmacistul.

Pe parcursul prezentarii, farm. Anca Liana Lobont a adus in atentie si cateva cazuri de urgenta intalnite frecvent in farmacii, exemplificand necesitatea prezentei unui specialist in tratarea unor urgente medicale precum arsurile, problemele respiratorii, intoxicatiile alimentare sau alergiile.

 

Conf. univ. dr. farm. Lorena Filip

Un alt subiect actual, referitor la nutritie si dieta personalizata, o tema ce face obiectul multor discutii televizate sau de pe internet, a fost dezbatut in cadrul editei 58 Farma Practic de conf. univ. dr. farm. Lorena Filip, co-moderator al evenimentului. Atragand atentia asupra importantei unui consult realizat de un specialist, conf. univ. dr. farm. Lorena Filip a declarat ca „dieta personalizata implica un plan individual de nutritie, iar personalizarea se refera la adaptarea regimului alimentar la o multime de caracteristici individuale. Este importanta evaluarea starii de sanatate si efectuarea unor teste genetice. De asemenea, este importanta evaluarea stilului de viata – activitatea fizica a pacientului, obiceiurile lui, preferintele”.

Creditat cu 16 puncte EFC si 10 puncte EMC, simpozionul Farma Practic,organizat de compania Houston NPA, a fost dedicat farmacistilor si asistentilor de farmacie din judetele Maramures, Mures, Bistrita Nasaud, Neamt, Suceava si Harghita. Eveniment cu traditie, si la aceasta editie a simpozionului au luat cuvantul, pe langa lectorii invitati, participati activi, ce au contribuit, prin interventii pertinente la dezvoltarea unui dialog pe teme privind practica farmaceutica.

 

Farm. Doinita Cocris

In cadrul sesiunii interactive Tribuna Farmacistului, a luat cuvantul farm. Costel Grigore, presedinte al Colegiului Farmacistilor Calarasi.

Prezenta la eveniment a fost si farm. Doinita Cocris, presedinte Colegiul Farmacistilor Suceava, care a subliniat ca „evenimente ca Farma Practic sunt foarte bune pentru colegii farmacisti si colegii medici. Ne trebuie astfel de evenimente. Ne intalnim, discutam, ne spunem impresii. E altceva! Intalnirea om cu om este esentiala”.

Cateva opinii ale participantilor au aratat importanta unor astfel de evenimente, in cadrul carora sunt dezbatute problemele cu care se confrunta farmacistii si asistentii de farmacie in practica zilnica:

Farm. Alina Cojocaru, Suceava: Ma bucur ca sunt din nou alaturi de voi. Pentru mine experienta Farma Practic a fost un plus in cariera si in dezvoltarea afacerii mele. Intotdeauna am obtinut informatii noi, informatii care m-au ajutat sa impulsionez oamenii, informatii care m-au ajutat sa aduc un plus de profesionalism actului de a fi in farmacie, de a fi farmacist si de a comunica cu pacientul. Evolutia este in spre bine in ceea ce am vazut la Farma Practic, atat organizatorii cat si speakeri si temele. Nu pot decat sa va felicit pentru munca pe care o faceti”.

Farm. Cristina Vicol, Neamt:„Mie mi-au placut foarte mult prezentarile cu cazuri clinice, cu lucruri practice, cu studii de caz, cum s-au abordat si rezolvat anumite cazuri”.

Farm. Vasile Carstean Vasile, Frasin: „Am fost si la simpozionul din vara, mi-a placut si am decis sa imi aduc si colegele cu care lucrez in farmacie”.

 

*Farma Practic reprezinta o serie de evenimente regionale concepute si implementate de compania de comunicare medicala Houston NPA. Initiat in 2010, Farma Practic a ajuns sa fie considerat un proiect de referinta pe piata manifestarilor dedicate farmacistilor si asistentilor de farmacie din Romania.

Urmatoarele Editii Farma Practic:

06-07 octombrie 2017, Farma Practic 59 – Eforie Nord, judete in focus – CL, CT, IL, TL, B, BR;

10-11 noiembrie 2017, Farma Practic 60 –Baile Herculane, judete in focus – AR, TM, CS, HD, MH;

24-25 noiembrie 2017, Farma Practic 61 – Baile Herculane: OT, DJ, VL, GJ, AG, TR, CS.

Pentru detalii si inscriere: Daniela Popescu, Tel: 0756.030.316

E-mail: daniela.popescu@houston.ro; Web: www.farmapractic.ro

 

Sursa si foto: Huston NPA

 


Categorii: Actual, Farmacii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*